- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο σκάκι η 8χρονη Όλγα – Γιατί είναι εξαιρετικό να μάθει το παιδί σας σκάκι

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο σκάκι η 8χρονη Όλγα - Γιατί είναι εξαιρετικό να μάθει το παιδί σας σκάκι

Με ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο επέστρεψε η Χανιώτικη αποστολή από τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα [2] που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα η 8χρονη Βολάνη Όλγα κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία κάτω των 8 ετών συνεχίζοντας μία παράδοση που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους σκακιστές-τριες [3] της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ.

Η Όλγα διέπρεψε όχι μόνο στους αγώνες, αλλά όλη τη χρονιά που μας πέρασε, με την συστηματική της δουλειά και προσήλωση που έδειχνε στην προπόνησή της.

Η επιτυχία της αυτή την άνοιξε την πόρτα για τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν για τη Χανιώτικη αποστολή με την Τσαφαράκη Κατερίνα από τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (ΣΑΜΑΡΙΑ) να κατακτά την 3η θέση στην κατηγορία κάτω των 10 ετών.

Η Κατερίνα παρά τη μικρή της ηλικία έχει ανέβει επανειλημμένα στο βάθρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος δείχνοντας το ταλέντο της και σίγουρα με κατάλληλη δουλειά έχει όλα τα προσόντα για πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις!

Στην κατηγορία κάτων των 12 ετών ην πρώτη θέση κατέκτησε η Κοντογιάννη Βίβιαν από το ΓΑΖΙ Ηρακλείου. Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Βακάλη Έλλη από τον ΑΟ ΚΥΔΩΝ και δύο θέσεις παρακάτω ήταν η Ψαριανού Έλενα από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ. Στην 10η θέση ήταν η Θεοδωρογλάκη Βαρβάρα (ΑΟ ΚΥΔΩΝ).

Τα μετάλλια συνεχίστηκαν και στην κατηγορία κάτω των 14 ετών όπου τη 2η θέση κατέκτησε η Τσαπάκη Ασημένια από τον ΟΦΗ και την 3η θέση η Χασουράκη Χρυσή από τον ΣΟ Ηρακλείου. Την 9η θέση κατέκτησε η Σκαράκη Γεωργία (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ).

Πολύ καλές εμφανίσεις είχαμε στην κατηγορία κάτω των 16 ετών κοριτσιών με την Καραβιτάκη Αντωνία (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ) να κατακτά την 4η θέση, την Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα (ΑΟ ΚΥΔΩΝ) την 5η θέση και την Καλιοντζάκη Εριέττα (ΟΑΧ) την 7η θέση.

Στις κατηγορίες αγοριών αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Γιώργος Στράλης (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ) όπου σε μία δύσκολη κατηγορία (κάτω των 12 ετών) με πολύ ισχυρό ανταγωνισμό ισοβάθμησε στην 3η θέση (με τα κριτήρια πήρε την 5η θέση). Ο Γιώργος δείχνει συνέχεια το αστείρευτο ταλέντο του πρέπει όμως να ανεβάσει την αγωνιστική του παρουσία για να σταθεροποιηθεί στην κορυφή τέτοιων πρωταθλημάτων.

Πολύ καλή εμφάνιση στην ίδια κατηγορία πραγματοποίησε και ο Γκόγκας Παντελής (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ) κατακτώντας τη 12η θέση. Στην κατηγορία κάτω των 8 ετών ο Γιάννης Καλλιγέρης (ΟΑΧ) κατέκτησε την 6η θέση και ο Μάνος Ψαριανός (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ) την 13η θέση.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών ο Γιώργος Αντωνιουδάκης (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ) πάλεψε για τη διάκριση, βρισκόταν συνέχεια στην κορυφή και σίγουρα η τελική 8η θέση αδικεί την προσπάθειά του. Την 11η θέση κατέκτησε ο Μάνος Μαυρίδης (ΟΑΧ) και την 32η θέση ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης (ΑΟ ΚΥΔΩΝ).

Τέλος στην κατηγορία κάτω των 16 ετών την 15η θέση κατέκτησε ο Θάνος Μαυρίδης (ΟΑΧ), και την 23η θέση ο Γιώργος Καβούνης (ΣΚΟΡ).

Γιατί ένα παιδί να μάθει σκάκι

Γιατί λοιπόν, να μην αποτελέσει και μία καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει το παιδί σας σκάκι, [4] αφού τα οφέλη του είναι σπουδαία. Και ιδού γιατί:

Το σκάκι αυξάνει το IQ

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι, το οποίο μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού σας και δεν αποτελεί έκπληξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 4000 μαθητες, αγόρια και κορίτσια μέσα σε τέσσερις μήνες που έπαιζαν σκάκι κατέγραψαν αύξηση στο IQ τους. Η κινήσεις στα πιόνια δεν είναι μία συνηθισμένη διαδικασία. Είναι ένα αποτέλεσμα αύξησης της ευφυΐας. Και αν θέλετε το παιδί σας να λάμψει με την ευφυΐα του, το σκάκι το περιμένει.

Αναπτύσσει τις ικανότητες του παιδιού να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα

Στον ταχύτατα αναπτυγμένο κόσμο, κάθε μέρα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα κι εμπόδια σε κάθε βήμα της ζωής μας. Κάποια από αυτά λύνονται, άλλα όχι, λόγω έλλειψης ικανοτήτων στη λύση προβλημάτων. Αν είστε γονείς, για ένα χρήσιμο πράγμα που θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας είναι αυτά τα προβλήματα και να τους διδάξετε πώς να τα λύνουν και να προχωρούν μπροστά. Όσο νωρίτερα το ξεκινήσετε, τόσο νωρίτερα θα δημιουργήσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, με αυτοπεποίθηση. Το σκάκι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων. Αφήστε το παιδί σας να νιώσει σίγουρο, και να βρίσκει διεξόδους, όπως όταν «παγιδεύεται» ο στρατός του στην σκακιέρα.

Οι συνδυασμοί των θέσεων και κινήσεων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα μαθηματικά προβλήματα, καθώς εκπαιδεύονται να παρατηρούν το θέμα από διάφορες οπτικές στην αναζήτηση λύσης. Τίθενται οι βάσεις για καλύτερη, πιο οργανωμένη έρευνα – το αγωνιστικό σκάκι είναι ένα σπορ που χρειάζεται πολλή μελέτη.

Βελτιώνει τις ικανότητες αντίληψης του χώρου

Αυτή η ικανότητα είναι σημαντική, καθώς οι παίκτες υπολογίζουν κινήσεις, οπτικοποιούν αλλαγές και αναλύουν διεξοδικά την κάθε κίνηση.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ικανότητες αντίληψης σε ανθρώπους που παίζουν σκάκι είναι πιο ανεπτυγμένες σε σχέση με αυτούς που δεν παίζουν, καθώς αυτοί που παίζουν φαίνονται να έχουν καλύτερη οπτική των πραγμάτων στο χώρο.

Βελτιώνει τη μνήμη του παιδιού

Είναι κοινή αντίληψη, ότι το παίξιμο σκακιού βελτιώνει τη μνήμη και είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Εφόσον παίζοντας σκάκι πρέπει να θυμάσαι την κίνηση του αντιπάλου, να θυμάσαι ποιες θέσεις μπορούν να τον βοηθήσουν.

Επίσης, με το να θυμάται ανοίγματα και όλα αυτά τα κόλπα στο παιχνίδι, είναι πάρα πολλά για να βελτιώσει τη μνήμη του παιδιού.

Μακροπρόθεσμα, και αν συνεχίσει και ως ενήλικας το σκάκι προλαμβάνει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκάκι εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο ευθύνεται για την αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί για την κατανόηση αφηρημένων όρων και την δημιουργικότητα.

Συνεπώς, αγαπητοί γονείς, όταν το παιδί σας μαθαίνει κανόνες και τεχνικές, ενώ παίζει σκάκι, γυμνάζει και αναπτύσσει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του.

Ενισχύει την συγκέντρωση του παιδιού

Μία παρτίδα σκάκι απαιτεί συγκέντρωση, καθώς είναι βασική για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Είναι αδιανόητο να παίζεις σκάκι και να σκέφτεσαι κάτι άλλο.

Κατά τη διάρκεια της παρτίδας ο αντίπαλος δεν θα πει στο παιδί σας ποιο πιόνι να κουνήσει, συνεπώς το παιδί θα πρέπε να είναι συγκεντρωμένο και να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια.

Και όλη αυτή η εξάσκηση μέσω του σκακιού θα βοηθήσει το παιδί όχι μόνο στη σκακιέρα, αλλά και σε διαφορετικές πτυχές της ζωής του.

Διδάσκει τον σχεδιασμό και την προνοητικότητα

Αν θυμάστε τον εαυτό σας, ως έφηβο, μπορεί να έχετε μετανιώσει για κάποια πράγματα που κάνατε χωρίς έχετε σκεφτεί από πριν τις συνέπειες. Ξέρετε ποιο είναι το χαρακτηριστικό των σκακιστών; Σχεδιάζουν και προβλέπουν συνεχώς, όπου και να βρίσκονται.

Όταν παίζει κανείς σκάκι, η στρατηγική είναι σημαντική, κάτι που γίνεται μέρος της προσωπικότητας. Έτσι, αν θέλετε έναν έφηβο με ικανότητες σχεδιασμού, δράστε τώρα.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι οι ικανότητες που διδάσκει αυτό το παιχνίδι βγαίνουν έξω από τα όρια της σκακιέρας και προετοιμάζουν το παιδί για αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.

Είναι ακόμη ένα άθλημα που οι αντίπαλοι μπορούν να είναι διαφορετικής ηλικίας. Δείτε αυτόν τον υπέροχο αγώνα του 3,5 ετών Μίσα Οσίποφ με τον θρυλικό grand master Ανατόλι Καρπόφ.

Παίξτε σκάκι μαζί, ίσως το παιδί σας να κατακτήσει τον κόσμο του σκακιού και να γίνει ένας νέος Φίσερ, ποτέ δεν ξέρετε!

Και είναι μία καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί με τα παιδιά σας, δημιουργικά με μία ασχολία που πραγματικά πάει παντού, είτε στο σπίτι, είτε εκτός!

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Άφησαν χωρίς τουαλέτα και ασανσέρ παιδί με αμαξίδιο σε γυμνάσιο – Σε απόγνωση η μητέρα [5]

Δύσκολη ανατροπή για την Κωνσταντίνα Αθηνά: Γιατί αναβάλλεται η επέμβαση που θα της σώσει τη ζωή [6]

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2022: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα για τα 97.000 voucher [7]