Αρχική InfoTeens Υγεία Πρώτες βοήθειες για τα ατυχήματα με τα δόντια μας - Τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι;

Πρώτες βοήθειες για τα ατυχήματα με τα δόντια μας - Τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι;

boy-in-braces-under-waterΘαλάσσια σπορ, βουτιές από βατήρες και βραχιά, κυνηγητό στην άμμο και ανέμελα παιχνίδιασε παιδότοπους και πάρκα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη παιδιών και εφήβων που το καλοκαίρι ξεδίνουν από το φορτωμένο χειμερινό πρόγραμμα υποχρεώσεων. Τι γίνεται όμως όταν το παιχνίδι ξεφεύγει από τα όρια; Μια απροσεξία, ένα απότομο σπρώξιμο και το κακό δεν αργεί να συμβεί.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ουλής μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), εξηγεί τι μπορεί να πάει στραβά στις καλοκαιρινές διακοπές αναφορικά με την στοματική μας υγεία και μας συμβουλεύει πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

Ποια είναι τα συνηθέστερα οδοντιατρικά απρόοπτα το καλοκαίρι;

Οι τραυματισμοί των δοντιών από πτώσεις ή συγκρούσεις σε αθλοπαιδιές (λ.χ. ποδήλατο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μακροβούτια σε ρηχά νερά και πισίνες) είναι το συνηθέστερο απρόοπτο. Οι τραυματισμοί αυτοί είναι πιο συνηθισμένοι σε παιδιά του δημοτικού με ορθοδοντικά προβλήματα – κυρίως με προγναθισμό της άνω γνάθου, καθώς τα άνω πρόσθια δόντια προεξέχουν και είναι αυτά που προσκρούουν πρώτα σε κάθε πτώση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από το κολύμπι σε πισίνα;
Εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώση ή πρόσκρουση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να εμφανιστούν χρωστικές στα δόντια όσων κολυμπούν καθημερινά και με τις ώρες σε πισίνες με χλώριο.
Οι χρωστικές είναι εναποθέσεις στο στόμα από την αλληλεπίδραση του σάλιου με το χλώριο του νερού. Αν πάντως βουρτσίζει κάποιος καθημερινά δύο φορές και σωστά τα δόντια του, μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος αυτός.

3-kids-in-pool10 συμβουλές για υγιή δόντια

1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονικού μεγέθους ή ταξιδιωτική).
2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.
3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά.
4. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).
5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολάτας, καραμελών, παγωτών και διαφόρων γλυκισμάτων σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).
6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε.
8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.
9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.
10. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγκων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

traumaΠρώτες βοήθειες

* Αν σπάσει ένα δόντι, βρείτε το θραύσμα και πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν το δόντι μοιάζει να αιμορραγεί στο μέσον του και όχι μόνο στα ούλα

* Αν βγει ένα δόντι, προσπαθήστε να το ξαναβάλετε αμέσως στη θέση του. Τα ούλα μουδιάζουν αμέσως μετά από έναν τραυματισμό και έτσι η προσπάθεια επανατοποθέτησης δεν πονάει. Αν μπορέσετε να βάλετε το δόντι στη θέση του μέσα σε μισή ώρα, η πλήρης ανάρρωση είναι πολύ πιο πιθανή.

* Αν βγει ένα δόντι και δεν μπορείτε να το βάλετε πίσω στη θέση του, ξεπλύνετέ το δίχως να το τρίψετε με λίγο τρεχούμενο νερό, βάλτε το σε δοχείο με γάλα και πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο. Αποφύγετε να αγγίξετε την ρίζα του.

* Αν μετατοπιστεί ένα δόντι από τη θέση του, πηγαίνετε αμέσως σε έναν οδοντίατρο.

 
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) έχει θεσπίσει Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών για τον Αύγουστο. Για πληροφορίες καλέστε το 210-3821.109 (8.30’ π.μ. - 15.30’ μ.μ.) τις εργάσιμεςημέρες ή επισκεφθείτε το site του ΟΣΑ (www.osanet.gr)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.