Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» πριν από λίγο από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» [2]. Ειδικότερα επί της αρχής ψηφίστηκε με 158 “Ναι” έναντι 124 “Όχι” σε σύνολο 282 βουλευτών.
Απουσίασαν από την ψηφοφορία, αλλά έστειλαν επιστολή με την οποία γνώρισαν την πρόθεση ψήφου τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κκ Αρβανιτίδης, Πάνας και Λιακούλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Αλ. Τσίπρας, Φάμελλος, Σκουρλέτης, Νοτοπούλου, Μουζάλας, Γιαννούλης, Αυγέρη, Αμανατίδης και Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές δεν συνυπολογίζονται αλλά καταχωρίζονται στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών διαμορφώθηκαν ως εξής
Επί του άρθρου 5 για την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 168, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.
Επί του άρθρου 9 με το οποίο συνιστάται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) και καθορίζεται ότι τα θέματα των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις των Α ́ και Β ́ Λυκείου και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ Λυκείου θα προέρχονται σε ποσοστό 50% από την ΤΘΔΔ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 187, ΟΧΙ 96, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.
Επί του άρθρου 50 που τροποποιεί τις διατάξεις για τον μέγιστο και ελάχιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 125, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.
Επί των άρθρων 68 και 70 (το 68 μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το 70 μετά από αίτημα ΣΥΡΙΖΑ) με τα οποία «καθορίζεται η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη μονοπρόσωπων οργάνων Διοίκησης των πανεπιστημίων και ρυθμίζονται διαδικαστικά ζητήματα αναφορικώς με την προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών». Στο άρθρο 68: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283. Στο άρθρο 70: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 106, ΠΑΡΩΝ 19, Σύνολο 283.
Επί του άρθρου 73 που καθορίζει τους δικαιούχους μετεγγραφής (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283.
Επί του άρθρου 82 με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σπουδών και ορίζεται ότι αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός ΕΕ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 119, ΠΑΡΩΝ 6, Σύνολο 283.
Επί των άρθρων 96, 97, 98 που ρυθμίζουν εκ νέου τη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα, προέδρου και αναπληρωτή προέδρου Τμήματος, και διευθυντή Τομέα, αντιστοίχως, επιφέροντας αλλαγές στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και ορίζοντας, για τις πρώτες δύο κατηγορίες, διεξαγωγή της εκλογής με ηλεκτρονική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ). Στο άρθρο 96: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283. Στο άρθρο 97: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 125, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283. Στο άρθρο 98: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283.
Η χθεσινή τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως στη χθεσινή της ομιλία τόνισε ότι οι αλλαγές που φέρνει στις εκπαιδευτικές βαθμίδες στοχεύουν στην αναβάθμιση του σχολείου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ” Αποσκοπούμε σε ένα σχολείο πιο ουσιαστικό και ποιοτικό, πιο δημιουργικό και ανοιχτό, υψηλότερων προσδοκιών και απαιτήσεων, που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για πιο σφαιρική μόρφωση, πιο δημιουργική διαχείριση και αξιοποίηση των παρεχόμενων γνώσεων και διαρκή αυτοβελτίωση”
Το Infokids.gr σας παρουσιάζει τις τοποθετήσεις και την επιχειρηματολογία της υπουργού στις αλλαγές που έχουν δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Για τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο
Μετά τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούστηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αμερικανικών συμφερόντων πίσω από την εν λόγω ρύθμιση, τα στοιχεία παραμένουν αδιάσειστα. Το 2015, ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών με δεύτερη γλώσσα στην προσχολική ηλικία [3], ήταν 3, σήμερα 14. Και περιλαμβάνονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Πορτογαλία.
Για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Ακούσαμε και ότι εισάγουμε τον άκρατο ανταγωνισμόστα σχολεία. Γιατί; Επειδή θέλουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες των μαθητών; Να τους εφοδιάσουμε με πολύτιμες δεξιότητες ζωής [4], όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα. Μέσα από θεματικές όπως ο εθελοντισμός, η πρόληψη από εξαρτήσεις, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η σεξουαλική αγωγή. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, από Νηπιαγωγείο μέχρι και Γυμνάσιο, με επιμόρφωση και κατάρτιση εκπαιδευτικών, με πρόβλεψη για ουσιαστική καλλιέργεια δεξιοτήτων, για όλο το σχολικό έτος, για όλες τις βαθμίδες. Οργανωμένα και σφαιρικά, όχι αποσπασματικά και πρόχειρα.
Για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων
Είπε το ΚΙΝΑΛ: Καμία αλλαγή στις ώρες πληροφορικής. Κι όμως στην Α’ Γυμνασίου προστίθεται 1 ώρα, στην Α΄ λυκείου 2 ώρες (κάνοντάς την υποχρεωτικό μάθημα, και όχι μάθημα επιλογής) κι αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη βαρύτητα που αποδίδουμε σε αυτό το μάθημα και στις δεξιότητες που επιφέρει.
Είπατε ασχολούμαστε μόνο με λίγα σχολεία: 1) Οι βασικές αλλαγές είναι για όλα τα σχολεία, όπως η αξιολόγηση, οι νέες θεματικές, η τράπεζα θεμάτων, η διεύρυνση μεθόδων αποτίμησης, οι πιο εντατικές και πιο ποιοτικές σπουδές, 2) Αλλά και τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι εργαλεία για διάχυση βέλτιστων πρακτικών.
Φροντίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Τους εξοπλίζουμε για να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις του μέλλοντος.
Για τα Πρότυπα Σχολεία και τα Πειραματικά Σχολεία
Ακούσαμε εκφράσεις όπως «γκετοποιεί τους άριστους μαθητές», «εξοντωτικό τρυπάκι βαθμοθηρίας», «ανατρέπεται η δημοκρατική αποστολή του σχολείου», «διαιωνίζει τις ανισότητες», «σχολείο της αγοράς».
Μιλήσατε για καλά σχολεία των πλούσιων στρωμάτων. Μα, αντιθέτως, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας το δίκτυό τους, τα καθιστούμε προσβάσιμα σε όλη την Επικράτεια. Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να έχουν όλοι δικαίωμα να πάνε σε αυτά τα εξαιρετικά σχολεία. Ίσες ευκαιρίες, όχι ισοπέδωση προς τα κάτω. Και αυτά τα εξαιρετικά σχολεία εν συνεχεία να λειτουργήσουν ως εργαλεία για τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση σε όλα τα σχολεία [5]. Να τραβήξουν όλα τα σχολεία μπροστά.
Ως προς την Κοινωνιολογία και τα Λατινικά
Κύριε Φίλη, έρχομαι πάλι σε εσάς. Ξεκινώντας να μιλάτε για αυτό το θέμα, σας ακούσαμε με χαρά να χρησιμοποιείτε σε άπταιστη Λατινική τη λέξη versus: «Λατινικά VERSUS Κοινωνιολογία» και σήμερα είπατε terra incognita. Αναγνωρίζετε προφανώς στην πράξη τη χρησιμότητα της γλώσσας στην καθημερινότητά μας. Και καταρρίπτετε ο ίδιος το επιχείρημά σας ότι πρόκειται για «μήνυμα από το σκοτεινό παρελθόν». Λέτε όλες οι χώρες που στρέφονται στα κλασσικά γράμματα να κάνουν λάθος; Χώρες στις οποίες διδάσκονται τα Λατινικά στο σχολείο κάνουν όλες λάθος; Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Μάλτα, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία. Όλοι του παρελθόντος; Ακούστηκε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε την επιλογή στους υποψηφίους μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Έχω εξηγήσει ότι αυτό έθετε ζητήματα ισότητας πρόσβασης σε τμήματα ή σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές οδούς, στη βάση διαφορετικών θεμάτων.
Για την τράπεζα θεμάτων
Έχει επανειλημμένως ακουστεί σε αυτή την αίθουσα ότι η τράπεζα θεμάτων εκτόξευσε τη σχολική αποτυχία. Αποκρύπτεται, ωστόσο, το γεγονός ότι το 2014 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα νέο σύστημα προαγωγής μαθητών με βάση 10 και 8 σε κάθε μάθημα, και αυτό οδήγησε σε πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι η τράπεζα θεμάτων στοχεύει: πρώτον, στην εξασφάλιση της κάλυψης του συνόλου της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία της χώρας και επομένως στην αποφυγή μαθησιακών κενών και δομικών ανισοτήτων. Δεύτερον, στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, αξιόπιστου συστήματος αποτίμησης της προόδου των μαθητών, μέσα από την εξαγωγή στοιχείων επί αντικειμενικής βάσης.
Για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Γιατί πολεμάτε τόσο πολύ την αξιολόγηση; Ποιο σύστημα μπορεί να προοδεύσει χωρίς εποικοδομητική αξιολόγηση; Αξιολόγηση υπάρχει σε κάθε έκφανση της ζωής, και δη της επαγγελματικής ζωής. Γιατί; Γιατί βοηθάει στον εντοπισμό αναγκών και αδυναμιών, γιατί βοηθάει στην ουσιαστική βελτίωση του παραγόμενου αποτελέσματος, γιατί δίνει την ευκαιρία για ανάδειξη δυνατοτήτων και επιτευγμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητά τους επιδιώκουν την αξιολόγηση, ως μέσο βελτίωσης της απόδοσής τους και επιβράβευσης των προσπαθειών τους, αλλά και γνωρίζοντας καλά ότι χωρίς αξιολόγηση δεν γίνεται να εντοπιστούν, άρα και να διορθωθούν, οι όποιες παθογένειες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το αίτημα για αξιολόγηση είναι πλέον καθολικό και δεν έχει καμία σχέση με την «τιμωρία» που επικαλείστε. Είναι αυτονόητη συνθήκη βελτίωσης σε οποιοδήποτε χώρο. Κατεξοχήν, δε, στο χώρο της παιδείας, στο χώρο που κρίνει το μέλλον της κοινωνίας μας, κατεξοχήν εδώ είναι απαραίτητη η αξιολόγηση για τη βελτίωση κάθε εκπαιδευτικού συστήματος.
Συνδεόμενη, δε, με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση συνιστά μία μοναδική ευκαιρία για εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο σχολείο. Αξιολόγηση και επιμόρφωση είναι, άλλωστε, έννοιες αλληλένδετες.
Ως προς τη διαγωγή
Είναι πρωτοτυπία της Ελλάδας η αξιολόγηση της σχολικής συμπεριφοράς [6]; Ασφαλώς και όχι. Στοιχεία Ευρυδίκης, Φεβρουαρίου 2020: Στη γειτονική μας Ιταλία, αν ένας μαθητής δεν έχει 6/10 και στη διαγωγή, δεν μπορεί να προαχθεί. Στη Γερμανία τα δελτία προόδου έχουν σχόλια σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά στο σχολείο.
Ακούστηκε ότι στιγματίζεται το παιδί με την αναγραφή στο απολυτήριο. Και ερωτώ; Γιατί στιγματίζεται περισσότερο από το να αναγράφεται εκεί ότι είχε για παράδειγμα 11/20 μέσο όρο; Αν είναι έτσι, δεν θα τον στιγματίσει και αυτό για όλη του τη ζωή; Τότε να μην έχουμε καθόλου απολυτήρια. Να είναι tabula rasa – και εδώ Λατινικά – η έξοδος του μαθητή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Είναι η αξιολόγηση της σχολικής συμπεριφοράς το μόνο μέτρο για τη διάπλαση ελεύθερων και υπευθύνων πολιτών όπως λέει το Σύνταγμα; Όχι. Είναι μία από τις ρυθμίσεις, μαζί με άλλες – π.χ. όπως η θεματική αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, ο σύμβουλος σχολικής ζωής και άλλα.