Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Ψωμί και ελαιόλαδο: ο σύμμαχος για την καλή υγεία της καρδιάς!

Ψωμί και ελαιόλαδο: ο σύμμαχος για την καλή υγεία της καρδιάς!

fresh-olives-and-extra-virgin-oilΜια μπουκιά ψωμί μέσα σε ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, υποστηρίζουν οι ειδικοί της υγείας. Νέες δοκιμές βρήκαν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου βελτιώνει σημαντικά τις χημικές ενδείξεις στον οργανισμό που συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Ο Dr. Bill Mullen από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών, αναφέρει: «Αν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώτα συμπτώματα των ασθενειών, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε προτού αποτελέσουν πρόβλημα που απαιτεί δαπανηρή ιατρική παρέμβαση».

19F03DFB000005DC-0-image-2_1416531719497Στην έρευνα συμμετείχε μια ομάδα 69 ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να καταναλώνουν 20 ml ελαιόλαδο χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις καθημερινά για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Οι φαινολικές ενώσεις περιέχονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση του ελαιόλαδου.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία διάγνωσης με την εξέταση δειγμάτων ούρων για μια σειρά πεπτιδίων (που παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών) που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως βιοδείκτες ασθενειών, όπως η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας. Γνωστή και ως πρωτεϊνωματική, η τεχνολογία αυτή μπορεί να εντοπίσει τα αλλοιωμένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που δείχνουν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας πριν καν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στις βαθμολογίες για τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας - η πιο κοινή μορφή των καρδιακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο περιέχει Ω-6 λιπαρά, μια μορφή «υγιεινών» πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία εμποδίζουν την απόκριση του σώματος σε φλεγμονές που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος και η αρθρίτιδα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.