Αρχική Infokids Υγεία Ψυχολογία: “Μαμά, τι είναι σεξ;”

Ψυχολογία: “Μαμά, τι είναι σεξ;”

σεξ

Ας μιλήσουμε για σεξ!

Έχουν περάσει  πολλά χρόνια από τη στιγμή που και εμείς είχαμε βρεθεί- ως παιδιά – στη θέση του ερωτώντος. Στις παλαιότερες γενιές, το θέμα ήταν λίγο ταμπού… οι γονείς μας έρχονταν σε δύσκολη θέση, μια που το θέμα σεξ ήταν απαγορευμένο. Σε πολλές οικογένειες μάλιστα, θεωρούνταν αιτία για τιμωρία!

Ευτυχώς, πάνε αυτά, πέρασαν!  Πέρασαν;

Κάποιες φορές, και οι σημερινοί γονείς δυσκολεύονται να κάνουν μια απλή συζήτηση με τα παιδιά τους, ίσως γιατί δεν την έκαναν ποτέ και οι ίδιοι με τους γονείς τους.

«Μα είναι ακόμα μωρό!», σκέφτονται με έκπληξη, όταν  ο μικρός μπόμπιρας, ηλικίας 3-4 ετών αρχίζει και κάνει τα πρώτα ερωτήματα. Ακολουθούν στιγμές αμηχανίας… Πάνε πια οι εποχές που πιστεύαμε ότι μας έφερε στη ζωή ο πελαργός. Στην εποχή της τεχνολογίας, οι απαντήσεις αυτού του τύπου, μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν! Και σύγχυση βεβαίως. Κάποιοι γονείς, κάνουν ότι δεν άκουσαν την ερώτηση. Άλλοι ξεκινούν με πολλές λεπτομέρειες την ενημέρωση. Άλλοι είναι εντελώς απροετοίμαστοι και αλλάζουν θέμα! Ή ακόμα, απαντούν αόριστα και συγκεχυμένα. Κάποιοι άλλοι, μιλούν για μελισσούλες και λουλουδάκια!

 Τα οφέλη μιας καλής συζήτησης! Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου μας προσφέρει χέρι βοήθειας!

«Το όφελος από τη σεξουαλική αγωγή του παιδιού είναι τεράστιο, διότι εκτός από τον προσανατολισμό που του παρέχετε, το βοηθάτε στη συναισθηματική του ανάπτυξη, αποκτά σεβασμό στον εαυτό του, εμπιστοσύνη σε σας, σωστή και υγιή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και το άλλο φύλο. Πολύ σύντομα το παιδί θα πάρει τις πληροφορίες του, συχνά αμφίβολης ποιότητας, από φίλους και συμμαθητές είτε από άλλα άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος».

Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών;

«Συνήθως μέχρι τα 5 του χρόνια, καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που το παιδί δεν καταλαβαίνει και ενδεχομένως το τραυματίσουν ή του δημιουργήσουν απέχθεια για το σεξ. Οι απαντήσει μας πρέπει να είναι απλοϊκές και σαφείς, όπως για παράδειγμα:

-Ποιος γεννάει το παιδί;

Η μητέρα.

-Που έχει η μητέρα το παιδί;

Στην κοιλιά της μητέρας υπάρχει μια μικρή ευχάριστη θήκη, που είναι ειδικά φτιαγμένη για να φιλοξενεί το παιδί  μέχρι να    γεννηθεί.

-Πως μπαίνει το παιδί στην κοιλιά της μητέρας του;

Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Μπορούμε να πούμε απλά ότι, σ ’αυτή τη θηκούλα υπάρχουν μερικά ωάρια, ένα από τα οποία μεγαλώνει και γίνεται παιδί με τη βοήθεια του πατέρα. Από τα 6 του χρόνια, αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε θα του μιλήσουμε αναλυτικότερα».

Όπως καταλάβατε, η ενημέρωση του παιδιού ξεκινά από την πρώτη νηπιακή ηλικία και μέχρι την εφηβεία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Μη φοβάστε τα ερωτήματα των παιδιών σας, είναι απόλυτα φυσιολογικά, δίνετε έτσι μηνύματα  στο παιδί για τις σχέσεις των δυο φύλων.

Προμηθευτείτε επιστημονικά βιβλία για γονείς και καλή αρχή!

Αλεξάνδρα Καππάτου -Ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος,  («Γνωρίστε το παιδί σας» - εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ).  Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος στον ιδιωτικό τομέα.

 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.