Ψυχολογία: Μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι και το καινούριο του βιβλίο «Ο δρόμος της Πνευματικότητας» – Ένα υπέροχο βιβλίο για το καλοκαίρι!

1

Χόρχε Μπουκάι: ένα παραμυθάς για μεγάλους!

Ο αργεντινός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, γεννημένος σε μια λαϊκή γειτονιά του Μπουένος Άιρες το 1949 και ειδικευμένος στην θεραπεία των νοητικών ασθενειών, είδε τα βιβλία του να σημειώνουν παγκόσμια επιτυχία.

Φέτος τον Ιούνιο επισκέφτηκε τη χώρα μας για δεύτερη φορά με αφορμή την έκδοση του πέμπτου (V) και τελευταίου «Φύλλου Πορείας» του υπό τον τίτλο «Ο δρόμος της Πνευματικότητας», απόσταγμα, της πιο ώριμης και κατασταλαγμένης περιόδου της ζωής του. Κάθε βιβλίο αυτής της σειράς σκαρφάλωνε στις πρώτες θέσεις, στη προτίμηση του αναγνωστικού κοινού.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τα προσωπεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στη ζωή τους; «Την ενέργεια που ξοδεύουμε για να κρύψουμε την αλήθεια δεν µπορούµε να τη χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε τη ζωή µας — πόσο µάλλον για να ζήσουμε ευτυχείς. Αυτή η φθορά προκαλεί τη χρόνια ενόχληση του ανικανοποίητου και οδηγεί πάντα σε µια συμπεριφορά τοξική και αυτοκαταστροφική, που πολλές φορές παίρνει τη µορφή ασθένειας (σωµατικής ή ψυχικής), η οποία µπορεί να εκδηλωθεί µε µια βίαιη έκρηξη, ακατανόητη για όλους» συνεχίζει ο Μπουκάι.

Ο κάθε τόμος – προηγήθηκαν οι Δρόμοι της «Αυτοεξάρτησης», της «Συνάντησης», «των Δακρύων» και της «Ευτυχίας» – διαβάζεται ανεξάρτητα, όμως ξεκινώντας είναι αδύνατον να μην ερωτευτείς τον τρόπο σκέψης και γραφής του συγγραφέα. Θα τα λατρέψετε!

2

Να σου πω μια ιστορία…Συνειδητοποίηση

Σηκώνομαι το πρωί. Βγαίνω από το σπίτι μου. Υπάρχει μια τρύπα στο πεζοδρόμιο. Δεν την βλέπω και πέφτω μέσα.

Την επόμενη μέρα βγαίνω από το σπίτι μου, ξεχνάω ότι υπάρχει μια τρύπα στο πεζοδρόμιο, και ξαναπέφτω μέσα.

Την τρίτη μέρα βγαίνω απ’ το σπίτι μου προσπαθώντας να θυμηθώ ότι υπάρχει μια τρύπα στο πεζοδρόμιο. Ωστόσο, δεν το θυμάμαι και πέφτω μέσα.

Την τέταρτη μέρα βγαίνω απ’ το σπίτι μου προσπαθώντας να θυμηθώ την τρύπα στο πεζοδρόμιο. Την θυμάμαι και, παρόλα αυτά, δεν τη βλέπω και πέφτω μέσα.

Την πέμπτη μέρα βγαίνω απ’ το σπίτι μου, θυμάμαι ότι πρέπει να έχω στο νου μου την τρύπα στο πεζοδρόμιο και περπατώ κοιτώνας κάτω. Την βλέπω και, παρόλο που την βλέπω, πέφτω μέσα.

Την έκτη μέρα βγαίνω απ’ το σπίτι μου. Θυμάμαι την τρύπα στο πεζοδρόμιο. Πηγαίνω ψάχνοντάς την με τα μάτια μου. Την βλέπω, προσπαθώ να πηδήξω από πάνω, αλλά πέφτω μέσα.

Την έβδομη μέρα βγαίνω απ’ το σπίτι μου. Βλέπω την τρύπα. Παίρνω φόρα, πηδάω, φτάνω με την άκρη των ποδιών μου ως την άλλη μεριά, αλλά όχι αρκετά μακριά, και πέφτω μέσα.

Την όγδοη μέρα, βγαίνω απ’ το σπίτι μου, βλέπω την τρύπα, παίρνω φόρα, πηδάω, φτάνω στην άλλη άκρη! Αισθάνομαι τόσο περήφανος που τα κατάφερα που χοροπηδάω απ’ τη χαρά μου… και, έτσι όπως χοροπηδάω, ξαναπέφτω μέσα.

Την ένατη μέρα, βγαίνω απ’ το σπίτι μου, βλέπω την τρύπα, παίρνω φόρα, πηδάω και συνεχίζω το δρόμο μου.

Τη δέκατη μέρα, σήμερα κιόλας, συνειδητοποιώ ότι είναι πιο βολικό να περπατάω… στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Από το «Ιστορίες να σκεφτείς»-εκδόσεις opera-animus-2008