Αρχική InfoBaby Ψυχολογία: πως ξεκινά το ενδιαφέρον των παιδιών για το παιχνίδι; Τι παιχνίδια αγαπούν τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; 10 απλές καθημερινές απορίες!

Ψυχολογία: πως ξεκινά το ενδιαφέρον των παιδιών για το παιχνίδι; Τι παιχνίδια αγαπούν τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; 10 απλές καθημερινές απορίες!

ΠΑΙΔΙΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τι είναι το παιχνίδι στ’ αλήθεια;

Είναι μέσο επικοινωνίας του παιδιού με τους ενήλικες και ένα σημείο επαφής με τους συνομήλικους. Στην αρχή παίζει με την κουδουνίστρα που του δίνει η μαμά, και έτσι επικοινωνεί! Κάνει τυχαίες ανακαλύψεις, ασχολείται με τον εαυτό του, εξερευνά…

Παιχνίδια: Κουδουνίστρες, υφασμάτινα παιχνίδια, πλαστικά ζωάκια με ήχο, παιχνίδια για το μπάνιο.

Πότε μπαίνουν και οι άλλοι στο παιχνίδι; (12-24 μηνών)

Από την πρώτη στιγμή! Όμως ειδικά μόλις αρχίζει και στέκεται στα πόδια του, ανοίγουν άλλοι ορίζοντες επικοινωνίας. Μαθαίνει εξασκώντας τις αισθήσεις του.  Οι σχέσεις οικοδομούνται σιγά σιγά, κτίζονται, και αυτό θα φανεί καλύτερα στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Παιχνίδια: που να σπρώχνονται, να κάνουν θόρυβο, κουτάκια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, βιβλία με εικόνες, παιχνίδια μίμησης πχ. τηλέφωνο, επισκέψεις στην παιδική χαρά!

paidi

Μίμηση ρόλων: Οι γονείς (2-3 χρονών)

Η ηλικία που ψάχνουν συντρόφους στο παιχνίδι! Θέλουν πιο πολύπλοκα πράγματα!  Οι γονείς είναι οι πλέον κατάλληλοι! ! Οι «σημαντικοί άλλοι» - οι γονείς- γίνονται τα κυρίαρχα πρόσωπα. Τους αναζητά σαν συντρόφους στο παιχνίδι, ξεκινούν οι πρώτες διεκδικήσεις και οι ανταγωνισμοί. Χτίζονται σχέσεις μέσα από το παιχνίδι.

Παιχνίδια: κούκλες και κουκλάκια, παιχνίδια με κουμπιά και ήχους, κουτιά με μπογιές, βιβλία με ιστορίες, μια μικρή κουζίνα, αυτοκινητάκια και πάρκινγκ, τρένα, βαγόνια, φορτηγά, μπουλντόζες και γενικά ότι κινείται!

Πόση ώρα να παίζουμε μαζί;

Δεν είναι χαμένος χρόνος, ο χρόνος που αφιερώνουμε για παιχνίδι με τα πιτσιρίκια μας. Στην πραγματικότητα είναι η πιο ουσιαστική  πνευματική τροφή για την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγησή του! Η ετοιμότητά μας για παιχνίδι, που εμπεριέχει μια ευχάριστη και χαλαρή διάθεση, χιούμορ και φαντασία, είναι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε για να παίξουμε! Οι ιδέες θα μας έρθουν στην πορεία!

Σε ποια ηλικία σταματά το παιχνίδι;

Σε καμμιά ελπίζω! Η κάθε ηλικία έχει τα δικά της ενδιαφέροντα. Αργότερα τα ονομάζουμε χόμπι. Γονείς, μην προβληματίζεστε εάν βλέπετε ένα παιδί 11-12 να εξακολουθεί να παίζει. Είναι πολύ φυσιολογικό. Αποφεύγεται τις παρεμβάσεις στα παιχνίδια, γιατί το ίδιο το παιδί πρέπει να επιλέγει το είδος και τον τρόπο του παιχνιδιού που το ικανοποιεί. Υποστηρίζουμε  δεν  περιορίζουμε το παιχνίδι.

children_play

 Ας ζητήσουμε κάποια βοήθεια: Πότε να παρεμβαίνω;

«Ποτέ, εκτός εάν κρίνετε ότι κινδυνεύει! Το παιχνίδι είναι μια σημαντική διαδικασία για την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Σκεφτείτε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για τη διέγερση της φαντασίας του, προκειμένου να υποδυθεί κάποιους ρόλους, αλλά και να ολοκληρώσει το παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα εξάγει κάποια συμπεράσματα».

Και για τα πολεμικά παιχνίδια, τι λέτε;

«Μην προτρέπετε τα παιδιά σας να παίζουν με πολεμικά παιχνίδια, ούτε αυτά να είναι στις επιλογές τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν κάποιες φορές με πολεμικά ή βίαια παιχνίδια, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτονώνουν την επιθετικότητά τους. Δεν πρέπει όμως η βία να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του παιδιού μαζί μας. Η υπερβολική μύηση στον κόσμο της βίας και των συγκρούσεων είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παιδική ψυχή. Πάντοτε βέβαια, σε συνάρτηση με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, το βαθμό ωρίμανσής του, καθώς και τις οικογενειακές συνθήκες.»  Αλεξάνδρα Καππάτου- «Γνωρίστε το παιδί σας».

 

Τελειώνοντας…

- Βρείτε χρόνο να παίξετε! Είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι στη ζωή του παιδιού σας! Έστω και λίγος, δίνει στο παιδί χαρά και ηρεμία και επιπλέον μαθαίνει να ενεργεί με άλλους.

-Σεβαστείτε το την ώρα που παίζει. Είναι τόσο συγκεντρωμένο, για κάποιο λόγο…

-Μην το κριτικάρετε, με παρατηρήσεις του τύπου «ακόμα αυτό το παιχνίδι παίζεις;» ή «δεν βαρέθηκες επιτέλους;».

-Τα παιχνίδια δεν υποκαθιστούν την παρουσία μας! Ποτέ μα ποτέ! Το ξέρουμε, αλλά το ξεχνάμε καμμιά φορά!

- Παρατηρείστε τι αρέσει στο δικό σας παιδί, όχι σε εσάς! Η προμήθεια του σωστού παιχνιδιού, οι προδιαγραφές ασφαλείας, δεν είναι αγγαρεία! Είναι ασφαλής διασκέδαση και εκπαίδευση.

- Ένα παιχνίδι τη φορά, όχι μαζεμένα! Μην το προσφέρετε για να το καλοπιάσετε για κάτι. Διαλέξτε μια στιγμή που να είστε ήρεμοι και να έχετε ώρα και όρεξη για παιχνίδι!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.