Αρχική InfoMommy Υγεία Quiz: Γνωρίζετε τα απαραίτητα για την καλή υγεία των ματιών σας;

Quiz: Γνωρίζετε τα απαραίτητα για την καλή υγεία των ματιών σας;

Angelina-Jolie

Πολλές φορές δεν τα φυλάμε σαν τα μάτια μας, με αποτέλεσμα δυσάρεστες εκπλήξεις. Κάνε το τεστ και διαπίστωσε αν γνωρίζεις τα απαραίτητα για να διασφαλίσεις την  υγεία των ματιών σου.

ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;
1. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να κάνουν τα μάτια ευαίσθητα στο φως. [Σ/Λ]
2. Το σπανάκι είναι η καλύτερη τροφή για τα μάτια. [Σ/Λ]
3. Οι πολλές ώρες εργασίας μπροστά σε  μία οθόνη υπολογιστή δεν επηρεάζουν την όρασή σου. [Σ/Λ]
4. Το τεστ για γλαύκωμα συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας. [Σ/Λ]
5. Τα γυαλιά ηλίου εξασφαλίζουν πλήρη κάλυψη. [Σ/Λ]
6. Tα φαγητά με ζάχαρη κάνουν τα μάτια σου ευάλωτα στην ωχρά κηλίδα  που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). [Σ/Λ]
7. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και στη συννεφιά. [Σ/Λ]
8. Οι φακοί επαφής προστατεύουν από τον ήλιο. [Σ/Λ]

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. ΣΩΣΤΟ. Τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αντιβιοτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί πράγματι να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως. Αν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα, κλείσε ραντεβού στον οφθαλμίατρό σου.
2. ΛΑΘΟΣ. Παρότι το σπανάκι ενισχύει την όραση, χρειάζεσαι ποικιλία λαχανικών: ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και E, καθώς και η β-καροτίνη σχετίζονται με 35% μικρότερο κίνδυνο ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, γυναίκες που έτρωγαν τόνο πλούσιο σε Ω3, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν μικρότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας, που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κερατοειδή χιτώνα.
3. ΣΩΣΤΟ. Τα μάτια μπορεί να είναι κουρασμένα και η όραση προσωρινά θολή, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι  δεν ανοιγοκλείνουν  αρκετά τα βλέφαρα. Η απώλεια υγρασίας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και φαγούρα, γι’ αυτό δοκίμασε σταγόνες για τα μάτια. Μπορούν να βοηθήσουν.
4. ΛΑΘΟΣ. Οι δυο πιο κοινές εξετάσεις για γλαύκωμα, η διαστολή κόρης και μέτρηση πίεσης, δεν περιλαμβάνονται στις εξετάσεις ρουτίνας.  Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη περιφερειακή όραση και –αν δεν θεραπευτεί – τύφλωση. Ζήτησε από τον οφθαλμίατρό σου να το ελέγξει στην επόμενη επίσκεψή σου.
5. ΛΑΘΟΣ. Επίλεξε σκούρα γυαλιά ηλίου, που να εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπό σου και να αναγράφουν πόση προστασία προσφέρουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν είναι μικρότερα από το πρόσωπό σου ακόμα και κατά ελάχιστα εκατοστά, επιτρέπουν την «είσοδο» της επικίνδυνης ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να σου προκαλέσει καταρράκτη. Ένα καλό ζευγάρι φιλτράρει το 99 με 100% των ακτινών UVA και UVB.
6. ΣΩΣΤΟ. Τα φαγητά που κάνουν το ζάχαρο να αυξομειώνεται γρήγορα, όπως το άσπρο ψωμί και τα ζαχαρώδη σνακ, μπορεί να συμβάλουν στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
7. ΣΩΣΤΟ. Αν και το φως του ήλιου δεν είναι εκτυφλωτικό, τα γυαλιά είναι απαραίτητα και με συννεφιά. Μπορεί ο ήλιος να μην ενοχλεί τα μάτια σου ,αλλά η ακτινοβολία υπάρχει και συχνά είναι το ίδιο επιβλαβής για την όρασή σου, όπως και τις καλοκαιρινές ημέρες.
8. ΛΑΘΟΣ. Αν και ορισμένοι φακοί επαφής μπορεί να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ωστόσο δεν προστατεύουν πλήρως τα μάτια σου. Κάθε φορά που εκτίθεσαι στον ήλιο, πρέπει να συνδυάζεις τους φακούς επαφής με απορροφητικά γυαλιά ηλίου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.