Αρχική Infokids Υγεία Ρεπορτάζ: Ανάδοχες οικογένειες - Γονείς από καρδιάς!

Ρεπορτάζ: Ανάδοχες οικογένειες - Γονείς από καρδιάς!

"Μπαμπά, τα μάτια σου είναι δύο αστέρια που φωτίζουν τον ουρανό" είπε η 5χρονη Μαριλένα στον Πέτρο και τα μάτια του πράγματι φωτίστηκαν από δύο δάκρυα χαράς κι ευγνωμοσύνης γι αυτό το απρόσμενο δώρο που γέμισε το σπίτι τους. Ο Πέτρος δεν είναι ο φυσικός πατέρας της Μαριλένας. Και η ίδια το γνωρίζει. Είναι όμως μαζί με την Έλενα, τη γυναίκα του οι ανάδοχοι γονείς της. Η μικρή Μαριλένα ζει ήδη 2,5 χρόνια μαζί τους. Αντιμετωπίζει ένα ελαφρύ πρόβλημα όρασης και κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά την άφηναν στα… αζήτητα.

Lovely_illustration_of_Happy_family_in_field_2_wallcoo.comΣύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη Βεζυράκη, διοικητή του Κέντρου Βρεφών Η Μητέρα, οι περισσότεροι γονείς που θέλουν να υιοθετήσουν, αναζητούν νεογέννητα υγιή παιδιά. «Συχνά εκείνοι που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, δεν θέλουν ένα παιδί με ιδιαιτερότητες. Όμως δεν έχουμε τόσα πολλά υγιή βρέφη. Έχουμε παιδιά με διάφορα θέματα –προβλήματα που φτάνουν έως εδώ. Γίνονται περίπου 200 αιτήσεις το χρόνο για υιοθεσία. Αντίθετα μένουν στα αζήτητα παιδιά που επειδή εγκαταλείφθηκαν ίσως έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα. Κανείς δεν τα θέλει αυτά. Αυτό που λέω σε όλους είναι ότι δεν είναι χρονοβόρα η διαδικασία, είναι ψυχοφθόρα η αναμονή».

heart

Παιδιά στα αζήτητα
Τα παιδιά με κάποια προβλήματα υγείας όμως έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη μια στοργική αγκαλιά. «Δεν είχαμε αποκτήσει δικό μας παιδί» διηγείται η Έλενα «κι έτυχε να δω μια αγγελία σε μια εφημερίδα, ένα κάλεσμα αναδοχής για ένα παιδάκι. Όταν πήγαμε στο Κέντρο Βρεφών είχαν έρθει κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Αυτή ήταν η πρώτη μας γνωριμία με την Αναδοχή. Μας είπαν ότι δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο τύπο παιδιού  και να είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι. Αν και αρχικά θέλαμε να υιοθετήσουμε, καταλάβαμε ότι με την Αναδοχή μπορούσαμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο. Δεν θεωρούμε ότι τα παιδιά ανήκουν στο γονιό τους ή σε αυτόν που τα μεγαλώνει. Όλα τα παιδιά χρήζουν της προστασίας και της αγάπης όλων. Κάπως έτσι ένα χρόνο μετά την αίτηση που κάναμε ήρθε στο σπίτι μας η Μαριλένα.»

Οι ιδιαιτερότητες του παιδιού δεν στάθηκαν ανασταλτικός παράγοντας στην απόφασή τους. «Δεν μας τρόμαξαν. Μας βοήθησαν άλλωστε πολύ από το ίδρυμα. Είχαμε αρκετό χρόνο κι εμείς και το παιδί να προσαρμοστούμε και η διαδικασία έχει συγκεκριμένα στάδια. Περάσαμε από ειδικούς, συναντήσαμε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους  Ήταν απαραίτητο να γίνουν ξεκάθαρα τα κίνητρά μας. Ήρθαν από το Μητέρα σε επαφή ακόμα και με το στενό μας οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ακόμα και με στενούς συγγενείς που μένουν στο εξωτερικό.»
dsc_0008-2-646

Αναδοχή είναι:

Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος με Ν.2082/1992.
Το Κέντρο Βρεφών Η ΜΗΤΕΡΑ είναι ένας από τους κύριους φορείς παιδικής προστασίας με υλοποίηση προγράμματος αναδοχής από το πρώτο έτος λειτουργίας του.
Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς.
Οι ανάδοχοι γονείς είναι συνεργάτες του ΜΗΤΕΡΑ και στο ρόλο τους υποστηρίζονται από ομάδα ειδικών (κοινωνικό λειτουργό, παιδίατρο, ψυχολόγο) του Κέντρου ως προς τα εξής:
• να αναλάβετε στην οικογένεια σας τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν.
• να προσφέρετε την αγκαλιά σας, την αγάπη σας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένεια σας σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί.
• να έχετε κατανόηση και να βοηθήσετε ένα παιδί στα προβλήματα και τις δυσκολίες του για να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.
• να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που δε ζει με τους φυσικούς του γονείς, να το στηρίξετε συναισθηματικά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιή και ολοκληρωμένη ταυτότητα.
• να διευκολύνετε την επικοινωνία του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια.

boy-hugging-mom

Μια άλλη ανάδοχη μητέρα η Μαρία ξεκίνησε κάνοντας αίτηση για υιοθεσία. Πριν από τρία χρόνια όμως απέκτησαν το δικό τους παιδί, τον Νικόλα. Όταν αποφάσισαν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδάκι, μια και ο Νικόλας ζητούσε ένα αδερφάκι, έφτασε στο σπίτι η Αλίκη που είναι λίγο μικρότερη από τον αδερφό της. «Είναι παιδί μας όπως κι ο Νικόλας. Δεν υπάρχουν εισαγωγικά για μας. Είναι μέλος της οικογένειάς μας», λέει η Μαρία. «Η μικρή έχει μια μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη και χρειάζεται όλη μας τη φροντίδα αλλά αν και είναι μόλις 3 μήνες μαζί μας, μας ανταποδίδει την αγάπη μας. Ο ερχομός της έδωσε επιπλέον ζωή στο σπίτι μας». Το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες της φροντίδας δύο μικρών παιδιών αλλά η καθημερινή καλυτέρευση της κατάστασης της Αλίκης τούς γεμίζει δύναμη. «Είναι μεγάλη η διαφορά στην υγεία της. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Καλυτερεύει και αναπτύσσεται καθημερινά. Όσο αγάπη και φροντίδα και να έχουν στο Ίδρυμα δεν είναι όπως ένα κανονικό σπίτι, με δύο γονείς που προσφέρουν καθημερινή στοργή», εξηγεί η Μαρία. «Η αγάπη πολλαπλασιάστηκε στο σπίτι μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Έχει γεμίσει το σπίτι».
the_importance_of_family_love

Την άποψη της Μαρίας έρχεται να επιβεβαιώσει και ο κύριος Βεζυράκης: «Το ιδρυματικό περιβάλλον είναι ένα κακοποιητικό περιβάλλον από μόνο του, όσο καλό κι αν είναι. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν προσπαθούμε τα παιδιά να τα προωθήσουμε σε υιοθεσία κι αναδοχή. Προωθώντας τα παιδιά στις ανάδοχες οικογένειες μειώνεται ο ιδρυματικός χρόνος, η παραμονή τους μέσα στο ίδρυμα. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Να μην μένουν τα παιδιά εδώ. Φυσικά δεν είναι πιο εύκολη η διαδικασία σε σχέση με την υιοθεσία. Ίσως χρειαστεί κάποιος να περιμένει κι ένα χρόνο αλλά εμείς θα τον υποστηρίξουμε».
Ποια είναι όμως τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει ανάδοχος γονέας; «Δεν μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει, δεν μπορεί να γίνει ανάδοχος. Απαιτείται μια υπέρβαση», τονίζει ο κύριος Βεζυράκης.

Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς
Όσοι έχουν την ειλικρινή διάθεση να φροντίσουν και να βοηθήσουν ένα παιδί.

• -άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών
• -οικογένειες με ή χωρίς δικά τους παιδιά
• -μονογονεϊκές οικογένειες
• -συγγενικές οικογένειες,
• -μεμονωμένα άτομα

Ποια παιδιά τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες
• -παιδιά που οι γονείς τους προσωρινά αδυνατούν να τα φροντίσουν, αλλά προγραμματίζουν να τα ξαναπάρουν κοντά τους.
• -παιδιά με ειδικές ανάγκες και προβλήματα που στερούνται την οικογένεια.
• -παιδιά που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μείνουν κοντά στους φυσικούς γονείς τους και τα οποία ενδεχομένως θα μεγαλώσουν σε ανάδοχες οικογένειες με παράλληλη επικοινωνία με τους φυσικούς γονείς.

Η ηλικία των παιδιών που τοποθετούνται σε αναδοχή ποικίλλει από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία.

family-love-for-neice-31000

Αναρωτιέται κανείς όμως πόσο καιρό θα μείνει το παιδί στην οικογένεια ή πόσο σκληρός είναι ο αποχωρισμός αν τελικά το παιδί κληθεί να επιστρέψει στη φυσική του οικογένεια που είναι και το ευκταίο.
«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, δεν υπάρχουν κανόνες. Έχουμε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιας αναδοχής. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να τους υποστηρίξουμε και οικονομικά και ψυχολογικά», μας λέει ο διοικητής του Κέντρου Βρεφών Μητέρα. Η αναδοχή μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Ένα παιδί μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά. Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωσή τους.
«Πρέπει να είσαι έτοιμος, να το δεχτείς όπως και τόσα πράγματα στη ζωή μας που δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. Αν σκεφτόμασταν έτσι δεν θα ζούσαμε τίποτα. Δεν θα τολμούσαμε τίποτα», λέει η Έλενα. «Το καλύτερο για το παιδί» τονίζει η Μαρία. «Εμείς όλοι θα προσαρμοστούμε. Δεν είναι κάτι εύκολο ο αποχωρισμός, έχει τη δυσκολία του, αλλά το σημαντικό είναι να είναι καλά το παιδί.»

Η οικονομική πλευρά ενός ευαίσθητου ζητήματος

Οι κακές γλώσσες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν στο απυρόβλητο και τους Ανάδοχους γονείς. Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τα οικονομικά κίνητρα που μπορούν να οδηγήσουν μια οικογένεια στην Αναδοχή. «Πιστεύω ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς δεν σκέφτονται τα χρήματα. Κανένα ποσό δεν είναι αρκετό για να μεγαλώσεις ένα παιδί, ιδιαίτερα όταν έχει και κάποια προβλήματα. Οι γονείς το γνωρίζουν αυτό. Άλλωστε για αυτό το ίδρυμα ερευνά τόσο εξονυχιστικά τα κίνητρα του επίδοξου γονέα» λέει η Έλενα. Από την άλλη, αν τα παιδιά παρέμεναν στο Ίδρυμα θα στοίχιζαν πολύ περισσότερο λέει ο κύριο Βεζυράκης. «Ένα παιδί για να μεγαλώσει ομαλά χρειάζεται τρία πράγματα: αποκλειστικότητα, ερεθίσματα και αγάπη. Στο ίδρυμα όμως παίρνει μόνο αγάπη. Δεν ξέρουν αυτά τα παιδιά πωώς είναι ένα κανονικό σπίτι. Υπάρχει λοιπόν ένα βοήθημα ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού ώστε η οικογένεια να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ιδιαιτερότητές του. Φυσικά είμαστε δίπλα και στηρίζουμε υλικά αλλά και ψυχολογικά με κάθε τρόπο τις οικογένειες. Αυτή τη στιγμή περίπου 300 παιδιά είναι σε ανάδοχες οικογένειες. Αν αυτά τα παιδιά ήταν στο ίδρυμα, η δαπάνη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, τουλάχιστον τετραπλάσια».

16001200--childrens-illustration-of-mother-day-and-family-love-16801050-childrens-illustration-of-sweet-family-life--lovely-family-illustration-98721
Παροχές στις ανάδοχες οικογένειες

Το ΜΗΤΕΡΑ για κάθε παιδί που είναι τοποθετημένο σε ανάδοχη οικογένεια παρέχει:

• μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού
• πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.
• κάλυψη ειδικών θεραπειών
• κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια
• κάλυψη σχολικών δαπανών.

Ρωτήσαμε τις ανάδοχες μητέρες ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν. «Η μεγαλύτερη δυσκολία ως μαμά για μένα ήταν να αποδεχτώ ότι το παιδί δεν μοιάζει ούτε σε μένα ούτε και στο περιβάλλον μου, είναι ένας άλλος ξεχωριστός άνθρωπος. Η αποδοχή. Κι αυτό ισχύει και για τα φυσικά μας παιδιά» λέει η Έλενα αλλά δεν παραλείπει να καταγράψει στα θετικά: «Έξω γίνεται χαμός κι εμείς πετάμε στα σύννεφα! Δεν ανταλλάσσεται με τίποτα το συναίσθημα της γονεϊκότητας. Το μοίρασμα, το δόσιμο. Σου δίνει τόση ικανοποίηση. Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές. Είναι και τόσο τρυφερό παιδί που εξωτερικεύει όλα τα συναισθήματά του. Φανταστείτε ότι εγώ αναγκάζομαι να κάνω την κακιά όταν πρέπει να επιβάλλω όρια γιατί όλοι οι άλλοι στην οικογένεια είναι ‘βούτυρα’ μαζί της». «Υπάρχουν δύο βασικές δυσκολίες» λέει η Μαρία. «Η πρώτη είναι οι ιδιαιτερότητες που έχει κάθε παιδί. Όμως είναι συγκλονιστικό πώς η αγάπη βοηθά τα παιδιά. Και το δεύτερο είναι η διάρκεια και ο πόνος του αποχωρισμού. Αυτό είναι κάτι που θέλει επεξεργασία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι δικά μας. Είναι του Θεού. Στην πραγματικότητα είναι αδέρφια μας».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το 2012, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής « Η ΜΗΤΕΡΑ » και τα Παραρτήματά του, προστάτευσαν συνολικά 645 παιδιά.
Έγιναν 108 εισαγωγές παιδιών και δόθηκαν 130 εξιτήρια παιδιών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 53 υιοθεσίες παιδιών, 20 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε Ανάδοχη Οικογένεια και 32 παιδιά έχουν επιστρέψει στη φυσική τους οικογένεια.

Κατά το 2012 παρουσιάζεται αύξηση 52% στα εξιτήρια των παιδιών με αποτέλεσμα την αποκατάσταση περισσοτέρων παιδιών.
Αναλυτικά κατά το έτος 2012 παρουσιάζεται :

• Αύξηση 13% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω του θεσμού της Υιοθεσίας.
• Αύξηση 100% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω του θεσμού της Αναδοχής.
• Αύξηση 113% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω της επιστροφής στην
Φυσική Οικογένεια.

Συμπερασματικά το 80 % των παιδιών αποκαθίστανται οικογενειακά.
Σήμερα το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής « Η ΜΗΤΕΡΑ », μαζί με τα 3 Παραρτήματά του ( Αναρρωτήριο Πεντέλης – Παιδόπολη ¨ Αγιος Ανδρέας ¨ και Παιδόπολη ¨Αγία Βαρβάρα ¨ ), προστατεύει συνολικά 467 παιδιά – άτομα ( αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται καθημερινά εξ΄ αιτίας νέων εισαγωγών και εξιτηρίων ), εκ των οποίων τα 170 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα Παραρτήματά του και τα 297παιδιά – άτομα είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 227Ανάδοχες Οικογένειες.

 Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αναδοχή :

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Λ. Δημοκρατίας 65
Ίλιον, Αθήνα
13122 Ελλάδα
2132015700
Fax: 2102615215
http://www.kvmhtera.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.