- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ρεπορτάζ Infokids: Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία – Ο φόβος των μαθητών της Γ Λυκείου

Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα πλήρους επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επικρατεί έντονος προβλήματισμός για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού [2]που καταγράφονται καθημερινά στα σχολεία. Μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον 817 τμήματα σχολείων έκλεισαν και ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά μέσα στη μέρα. Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα κλειστά σχολεία που ανανεώνεται διαρκώς πατώντας εδώ  [3]

Καθηγητής Παυλάκης: “Ένα σοβαρό μέρος της επιδημίας οφείλεται στα σχολεία”

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, [4] σε ανάρτησή του, τονίζει πως «ένα σοβαρό μέρος της επιδημίας οφείλεται στα σχολεία, και σήμερα και το προηγούμενο διάστημα. Τα παιδιά πάνε τον ιό στο σπίτι και μολύνουν γονείς. Αντίστοιχα, οι γονείς τον πάνε στο σπίτι από τις δουλειές, μολύνουν τα παιδιά που τον πάνε στο σχολείο. Καλές οι οδηγίες του Υπουργείου για εξαερισμό, περιμένω από εκπαιδευτικούς να πουν τι κατάλαβαν, τι είναι εφαρμόσιμο και τι εφαρμόζουν. Εγώ έχω ισχυριστεί παλιότερα ότι ένας απλός ανεμιστήρας παραθύρου να φυσάει προς τα έξω κάνει καλή δουλειά. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Πού έχει εφαρμοστεί;»

Η “καυτή πατάτα” των ψευδώς θετικών self test

Μπορεί πλεόν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να καλούνται να υποβληθούν σε μια φορά την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντούτοις το πρόβλημα με τα  ψευδώς θετικά self test [5] αλλά και εκείνα που δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα ενώ ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός νοσούν συνεχίζεται με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διασπορά στη σχολική κοινότητα.

Tο ψαλίδισμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων άκρως επικίνδυνο

Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί με τους οποίους μιλήσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ στο Ιnfokids.gr θεωρούν πως τα δύο τεστ που είχαν αρχικά θεσπιστεί αποτελούσαν και δικλείδα ασφαλείας, γεγονός που πλέον δεν υφίσταται. Όπως μας ανέφερε η μητέρα μαθητή Δημοτικού Κ.Μ “Η περικοπή των τεστ έγινε για λόγους οικονομίας, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πλέον, από την στιγμή που ελέγχονται και οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, πωλούνται 5 με 6 εκ τεστ κάθε βδομάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του  Σύλλογου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου που αναφέρουν σχετικά με την περικοπή των self test ότι «Ντροπή και όνειδος στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΙΘ για την απόφασή τους να περιορίσουν τη δωρεάν χορήγηση self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς από δύο σε ένα εβδομαδιαία.  Η κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, διαφήμιζε ότι με μόνο όπλο τα  δυο self  tests την εβδομάδα, τα κρούσματα θα εντοπίζονται. Αποδεικνύεται τελικά ότι και αυτό το μη επαρκές όπλο λογαριάζεται ως κόστος και μειώνεται».

Η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο self test την εβδομάδα στα σχολεία

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο ANT1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η δική μας απόφαση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα» ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι στις αρχικές συζητήσεις οι ειδικοί ζητούσαν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα.

Μάλιστα, σε αυτό που συγκλίνουν όλοι είναι με το παραμικρό σύμπτωμα, ένας μαθητής ή ένας εκπαιδευτικός πρέπει να παραμένει στο σπίτι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποτελέσει αιτία διασποράς.

Ο φόβος των μαθητών της Γ Λυκείου

Σε συζητήσεις που είχαμε με γονείς μαθητών της Γ Λυκείου μας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους πάνε καθημερινά στο σχολείο και ζουν διαρκώς με το φόβο μήπως νοσήσουν και η περιπέτεια της υγείας τους σταθεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Πολλοί μαθητές που δεν είναι εγεγγραμμένοι σε κάποιο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο για να κάνουν επαναλήψεις με τους καθηγητές και να καλύψουν απορίες και κενά που έχουν. Τα 2 self test που ίσχυαν μέχρι πρότινος τους δημιουργούσαν ένα αίσθημα ασφάλειας [6]ενώ τώρα που υφίσταται μόλις 1 νιώθουν ευάλωτοι σε τυχόν κρούσμα.

Για το ίδιο ζήτημα μας μίλησε και ο μαθηματικός Χ.Κ που διδάσκει σε Λύκειο του Περιστερίου τονίζοντας ότι “Η κατάσταση που επικρατεί κάθε μέρα στο σχολείο ειδικά για τα παιδιά της τελευταίας τάξης είναι στρεσογόνα. Τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι πιεσμένα ενόψει εξετάσεων και βλέπουμε το φόβο μην νοσήσουν. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και να τους βοηθήσουμε όμως η ψυχολογία τους είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη.”

Στον “αέρα” και οι απουσίες των μαθητών

Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει και με τις απουσίες των μαθητών καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει σχολείο ακόμα και ενώ  άρρωστοι από το άγχος ότι κινδυνεύουν να μείνουν οι απουσίες. Μαθητές και γονείς σε πολλά σχολεία της Ελλάδας διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και καθαρή εικόνα για το σύνολο των απουσιών με δεδομένο ότι σε πολλά σχολεία έχουν προσμετρηθεί τηλεαπουσίες που αμφισβητούνται όχι μόνο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές και γονείς, αλλά και από εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι σε αρκετά  σχολεία διευθυντές με υπέρμετρο ζήλο έχουν δώσει οδηγίες για καταχώριση απουσιών ακόμα και σε μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν δηλώσει τεχνικά προβλήματα ή και καταχώριση τηλεαπουσιών λόγω κατάληψης. Αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δεν μπορούν να προγραμματίσουν μέρες απουσίας από το σχολείο για προετοιμασία εν όψει πανελλαδικών εξετάσεων