Αρχική Infokids Υγεία Reuters: Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα εμφανής στα δόντια των παιδιών

Reuters: Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα εμφανής στα δόντια των παιδιών

Η στοματική υγιεινή των παιδιών στην Ελλάδα ήταν ένα από τα «θύματα» της οικονομικής κρίσης, γράφει το Reuters. Οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν επισκέψεις σε οδοντίατρο και η φτωχή διατροφή χειροτερεύει το πρόβλημα.

Οι «πληγές» της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα είναι πιο εμφανείς στα στόματα των παιδιών της χώρας, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σε ό,τι αφορά τη στοματική υγιεινή, η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά μέρη της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2013 το 10,6% των εφήβων της χώρας δεν είχαν οδοντιατρική φροντίδα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 7,9%.

Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έδειξαν ότι στη δεκαετία έως το 2014, το 60% των 15χρονων δεν είχαν αντιμετωπίσει τα οδοντιατρικά προβλήματά τους για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μία δεκαετία νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 44%. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι το 86,8% των πεντάχρονων παιδιών, είχαν οδοντιατρικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί ιατρικά!

«Δυστυχώς, τα δόντια θεωρούνται μία πολυτέλεια», λέει στο Reuters η οδοντίατρος Νίκη Διαμαντή. «Αν πριν από μία πενταετία ο κόσμος πήγαινε στον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο, τώρα το κάνουν κάθε πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Ειδικοί λένε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβλήματα με τα δόντια δεν προκαλούνται από την αλλαγή της ημερήσιας στοματικής υγιεινής, αλλά αποδίδονται σε λόγους που σχετίζονται με την κρίση. Τόσο εξαιτίας των περικοπών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και εξαιτίας της κατανάλωσης φτηνών, πλούσιων σε ζάχαρη τροφών.

Μάλιστα, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα προβληματικά δόντια σημαίνουν περιπέτειες για το μέλλον. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγιεινή με χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιακά προβλήματα. Ακόμη, τα προβλήματα στα ούλα συνδέονται με διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.

Πηγή: iefimerida.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.