Ρίκα Βαγιάνη: Η λαχτάρα για παιδί, η εξωσωματική και η λατρεία στον 12χρονο γιο της

Θλίψη προκάλεσε πριν λίγες ώρες η ανακοίνωση του θανάτου της αγαπητής και γνωστής δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιάνη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα (Τρίτη 7 Αυγούστου) στα 56 της χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό γιατρό, Νίκο Στεφανή, με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί, το δωδεκάχρονο σήμερα, Οδυσσέα. Η Ρίκα Βαγιάνη, απέκτησε το γιο της αφού είχε περάσει τα 40 και μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, πράγμα για το οποίο δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά.

Σε συνέντευξή της, μάλιστα, για το άγχος της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία είχε δηλώσει: «Αγχώθηκα όταν είχα κάποιες εγκυμοσύνες που δεν ολοκληρώνονταν. Αλλά είναι είναι κάτι που θα τρομάξει και ένα κορίτσι που είναι 20 χρονών. Τελικά πήγαν όλα καλά, είχα μια εκπληκτική εγκυμοσύνη, οπότε ακόμα και αν αγχώθηκα κάποιες στιγμές το έχω ήδη ξεχάσει», ενώ για την εξωσωματική γονιμοποίηση είχε είπε: «Μας έτυχε, δεν το διαλέξαμε, η επιλογή της υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης. Αν ενδιαφέρεται κάποια κοπέλα να κάνει παιδιά, μην το αφήσει μέχρι τα 80 που το άφησα εγώ. Η φύση δεν έχει λάβει το memo ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε και καριέρα και να γλεντήσουμε και να πάμε στη Νέα Υόρκη και να φύγουμε με ένα σκάφος και να έχουμε 4 δουλειές και να βγάλουμε λεφτά. Είμαι καριερίστα και φιλόδοξη αλλά είμαι πεπεισμένη ότι στον 20ο αιώνα αυτά μπορούν να συνδυαστούν. Υπήρξε μια φορά που απογοητεύτηκα τελείως, έκλεισα το κεφάλαιο παιδί και πέταξα το κλειδί απ’ έξω. Αυτή η ιστορία συντρίβει τα ζευγάρια, σαν να περνούν από μια δηλητηριώδη ομίχλη. Αν δεν κρατιούνται από το χέρι πολύ σφιχτά θα χαθούν», στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης σε όσες γυναίκες προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και καταφεύγουν στην λύση της υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης.

«Ολη η… ΝΑSΑ έπεσε πάνω για να καταφέρω να γίνω μαμά σ΄ αυτή την ηλικία», ομολόγησε με μία δόση χιούμορ σε άλλες δηλώσεις της. «Προσπαθήσαμε πολλά χρόνια με τον σύζυγό μου Νίκο Στεφανή να γίνουμε γονείς και το καταφέραμε έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία. Ξέρετε, μέσα από τα Μedia και με όλα αυτά τα παραδείγματα των διασήμων που γίνονται μητέρες μετά τα 40, καλλιεργείται η ιδέα ότι ένα παιδί μπορεί να σε περιμένει όσο εσύ θέλεις. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πίσω από τις ώριμες λαμπερές μαμάδες κρύβονται πολλές δακρυσμένες ιστορίες, τις οποίες δεν θα μάθουμε ποτέ. Κάποιος ξέχασε να ενημερώσει τη φύση τα τελευταία 5.000 χρόνια ότι οι γυναίκες κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς απ΄ ό,τι εκείνη έχει προβλέψει;» αναρωτιέται. Και σημειώνει: «Δεν θέλω να αποτελέσω πηγή άγχους, αλλά να καταστήσω σαφές ότι όσο μια γυναίκα αργεί να γίνει μητέρα τόσο αναλαμβάνει το ρίσκο των ενδεχόμενων δυσκολιών που θα ακολουθήσουν».

Στον γιο της έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη, όπως κάθε μάνα για το παιδί της, άλλωστε και στην ίδια συνέντευξη είχε πει για την αντίδρασή της την πρώτη φορά που τον αγκάλιασε: «Σαρκαστικά. Το πρώτο που είπα όταν είδα τον Οδυσσέα ήταν «Ωχ άλλος ένας!». Έμοιαζε τόσο πολύ με τον πατέρα του που ήταν σαν MiniMe από το Austin Powers»

Τους τελευταίους μήνες η δημοσιογράφος με το ιδιαίτερο ταπεραμέντο πάλευε σκληρά με τον καρκίνο και είχε επιλέξει να το κάνει έχοντας γύρω της μόνο την οικογένειά της και με αξιοπρέπεια.

Δείτε φωτογραφίες από τις τελευταίες εμφανίσεις της το 2017: