Ριζότο με αρακά

risotto with peas 3 Ακολουθούμε τη νηστεία της Σαρακοστής σας προτείνουμε ένα νόστιμο ριζότο με αρακά!

Υλικά:

3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι αρμπόριο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
400ml λευκό κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά
Χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
1 λίτρο ζωμό από λαχανικά
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ψιλοτριμμένο κρεμμυδάκι και τη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε απαλά για 2-3 λεπτά και αμέσως βάζετε το ρύζι, το οποίο αφήνετε να γυαλίσει και να γίνει λαμπερό. Ανακατεύετε και αρχίζετε σιγά-σιγά να προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών . Κάθε φορά που βλέπετε το ρύζι να στεγνώνει και να «διψάει» προσθέτετε λίγο ζωμό και αυτό αργά και σταθερά θα αρχίσει να φουσκώνει και μαλακώνει για περίπου 18 – 20 λεπτά.Τότε μόνο και εφόσον το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνετε ένα φλιτζάνιαρακά και χυμό καθώς και ξύσμα από το μισό λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε, προσθέτετε, μια κουταλιά ελαιόλαδο, 3-4 κουταλιές της σούπας ζωμό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Για έναν πλούσιο ζωμό, θα χρειαστεί να βράσετε σε ένα λίτρο νερό, δύο καρότα, πέντε κλαδάκια σέλινο, πέντε κλαδάκια μαϊντανό, ένα μεγάλο κρεμμύδι και σίγουρα για νοστιμιά, ένα κομμάτι πράσο. Το βράζετε για 20 λεπτά. Τον σουρώνετε και τον κρατάτε στην άκρη.