Ρόδος: Αερογέφυρα σωτηρίας για κοριτσάκι που κατάπιε καυστική σόδα

paidi_nosokomeio_626_355Σε μεγάλο κίνδυνο τέθηκε η ζωή ενός μικρού παιδιού 22 μόλις μηνών, το οποίο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρήκε μικρά κομματάκια καυστικής σόδας (ποτάσα) και τα έβαλε στο στόμα του, προκαλώντας έτσι σταδιακό εσωτερικό έγκαυμα με την κατάποσή τους!

Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σε χωριό της ανατολικής πλευράς του νησιού και ευτυχώς υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τους γονείς, το ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου.

Στην παιδιατρική κλινική της Ρόδου όπου διακομίστηκε, οι γιατροί παρείχαν αμέσως στο κοριτσάκι την ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή και μέριμνα, ενώ στη συνέχεια σε συνεννόηση πάντα με το ΕΚΑΒ ζήτησαν την συνδρομή ειδικού αεροσκάφους C 130 το οποίο πέταξε στη Ρόδο αργά το βράδυ και με τη συνοδεία γιατρού του νοσοκομείου μετέφερε το άτυχο κοριτσάκι σε εξειδικευμένο νοσοκομείο των Αθηνών.

Η καυστική σόδα, (ποτάσα) είναι ένα ιδιαίτερα επιβλαβές υλικό για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά όταν πέσει στο δέρμα, ή στα μάτια μας και πολύ περισσότερο όταν γίνει κατάποσή της. Η διάλυσή της με νερό δίνει σχεδόν ακαριαία μια χημική αντίδραση η οποία ανεβάζει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 130 – 140 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας έτσι βεβαίως ισχυρά εγκαύματα.

Στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού, οι εξειδικευμένοι πλέον γιατροί του Νοσοκομείου των Αθηνών, θα εξετάσουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε στο παιδί η καυστική ποτάσα και ανάλογα θα προχωρήσουν στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.