- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ρωτήσαμε τον ειδικό στα ψάρια σεφ και εστιάτορα κ. Τάσο Κόλλια να μας πει τι να προσέχουμε αυτές τις μέρες

(φωτογραφίες: nou-pou.gr)

Ανάμεσα στις πολλές ανησυχίες που έχει γεννήσει τις τελευταίες ημέρες η τρομερή πετρελαιοκηλίδα που έπληξε τον Σαρωνικό, είναι και η επιλογή και κατανάλωση ψαριών και ψαρικών από τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα της Αττικής. Τι πρέπει να προσέξει η νοικοκυρά όταν θα αγοράσει ψάρια από το ψαράδικο και ο πελάτης της ψαροταβέρνας και τι πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας για το μέλλον; Το Infokids.gr, λοιπόν, επικοινώνησε με τον πλέον ειδικό στο ψάρι, πρώην ψαρά και νυν σεφ και ιδιοκτήτη του θρυλικού εστιατορίου «Κόλλιας [2]» στο Π. Φάληρο, ο οποίος απάντησε σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας.

«Καταρχάς, ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι τα αλιεύματα που καταλήγουν τις τελευταίες μέρες στην αγορά δεν είναι του Σαρωνικού. Η ιχθυόσκαλα είναι αυτή τη στιγμή άδεια από ψάρια Σαρωνικού», λέει ο κ. Κόλλιας.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα ψάρια που αλιεύονται κατά κύριο λόγο από τις κοντινές στην Αττική  θάλασσες είναι η σαρδέλα, το μαριδάκι από 1η Οκτωβρίου, ο γαύρος και η αθερίνα –κυρίως, δηλαδή, τα λεγόμενα «αφρόψαρα».

«Και ο πολύ απλός λόγος είναι, ότι τα ψάρια που αλιεύονται τώρα από τον Σαρωνικό μυρίζουν πετρέλαιο», συνεχίζει.

Ο κ. Κόλλιας διαβεβαιώνει, ότι η μυρωδιά του πετρελαίου είναι τόσο έντονη που είναι αδύνατον για τη νοικοκυρά να μην την καταλάβει: «Κι αν δεν την καταλάβει όταν θα αγοράσει το ψάρι, θα μυρίσει σίγουρα όταν θα το μαγειρεύει

Βασισμένος σε παλαιότερο συμβάν, προειδοποιεί, ωστόσο, το εξής,: «Κάτι αντίστοιχο έγινε πριν από 5 χρόνια στη Μασσαλία. Τα ψάρια που αλιεύτηκαν τότε έγιναν ιχθυάλευρα για κοτόπουλα και, λίγους μήνες μετά, τα κοτόπουλα αυτά που πωλήθηκαν στους καταναλωτές μύριζαν πετρέλαιο!»

Η μυρωδιά, λοιπόν, ένα το πρώτο καλό κριτήριο πριν αγοράσετε ψάρια αυτές τις μέρες και ένα ακόμα είναι η… καταγωγή του ψαριού. «Η νοικοκυρά που ζει στην Πάρο ή την Καβάλα, δεν έχει αυτή τη στιγμή λόγο να ανησυχεί. Η νοικοκυρά στην Αττική και στα γύρω νησιά, όμως, πρέπει να ρωτά από πού είναι το ψάρι. Το καλύτερο που πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι τα τιμολόγια που έχει το ψαράδικο να αναρτώνται σε κάθε ψαριά και εκεί να αναγράφεται ο τόπος αλίευσης».

Ρωτήσαμε, τέλος, τον κ. Κόλλια τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στα εστιατόρια που πωλούν ψάρι και πώς έχει αντιδράσει το πελατολόγιό του: «Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα ‘τουριστικά’ εστιατόρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και ειδικά όσα δεν έχουν σταθερή πελατεία, γιατί ο κόσμος έχει φοβηθεί. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε τον ίδιο ρυθμό δουλειάς, γιατί ο κόσμος που μας ξέρει χρόνια μας έχει εμπιστοσύνη. Όσοι το ‘ψάχνουν’ έχουν τον χασάπη τους, τον κουρέα τους, τον δικηγόρο τους κ.λ.π. Έτσι κι εμείς έχουμε τους πελάτες μας.»