Ροβανιέμι: Μια οικογένεια Ελλήνων ζει μόνιμα στο χωριό του Άη Βασίλη!

Μπορεί η αντιστροφή μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει και τα Χριστούγεννα του 2020 να βρίσκονται μόλις έναν μήνα μακριά μας, μπορεί να έχουμε στολίσει τα σπίτια μας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ελπίζοντας έτσι να βελτιώσουμε την διάθεσή μας, όμως η αλήθεια είναι, ότι το εορταστικό πνεύμα δύσκολα θα φωλιάσει φέτος στις καρδιές μας και ο ερχομός του Άη Βασίλη θα γίνει… με μεγάλη δυσκολία!

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για την οικογένεια Φραντζόγλου που το 2016 πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μετακομίσει μόνιμα στο παγωμένο Ροβανιέμι της Φιλανδίας, στο χωριό του Άη Βασίλη! Ο μπαμπάς της οικογένειας, Γιώργος Φραντζόγλου, πήρε τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και βρέθηκαν στον Αρκτικό κύκλο, χίλια χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι, στο βορειότερο σημείο της Ευρώπης, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως «γητευτής» των ταράνδων, να κάνει διαδρομές στο Βόρειο Σέλας, αλλά και εκδρομές με σνόουμομπιλ.

Τον χειμώνα, λοιπόν, ο κ. Φραντζόγλου οργανώνει για τους τουρίστες βόλτες με έλκηθρα, με ταράνδους ή σκυλιά, διαδρομές για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, εκδρομές με σκι και χιονοπέδιλα, ενώ τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύει τους ενδιαφερόμενους σε σαφάρι άγριων ζώων, αλλά και σε ψάρεμα, κανό, τρέκινγκ και παρατήρηση του Ήλιου του Μεσονυχτίου.

Μιλώντας στον ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φραντζόγλου εξήγησε πως και εκείνος και η γυναίκα του «Ήμασταν πάντα άνθρωποι του βουνού. Και σ’ εμένα και στη γυναίκα μου άρεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας, το χιόνι και εργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια σε ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα σε δραστηριότητες αναψυχής. Ως άνθρωπος που δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα… απορώ πώς ζούσα στην Ελλάδα!».

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, η τουριστική περιοχή στην οποία ζει έχει αρκετά φιλόξενους κατοίκους, ενώ η μαγεία των χριστουγέννων στον τόπο αυτό παραμένει όλον τον χρόνο. «Το χωριό του Άγιου Βασίλη, η ατμόσφαιρα, το δάσος, το τοπίο, κάνουν κάθε ενήλικα να νιώσει παιδί εδώ. Είναι πιο εύκολο σε τέτοια μέρη να αρχίσει να… πιστεύεις ξανά σε νεράιδες, ξωτικά και φυσικά τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη» λέει ο ίδιος.

Μάλιστα, προσθέτει, ότι το σπίτι της οικογένειάς του είναι τόσο κοντά σε αυτό του Άι Βασίλη, σε σημείο που όταν τα δίδυμα παιδιά του ζητούν κάποιο δώρο ή παιχνίδι και ο ίδιος τους εξηγεί πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να το αποκτήσουν… αυτά τού απαντούν: «Εντάξει, θα πάμε να το ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη»!

Ο κ. Φρατζόγλου βρέθηκε χθες στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κουκου», με απευθείας σύνδεση μέσω Skype, από το κέντρο του χωριού με τη θερμοκρασία να δείχνει 0 βαθμούς, όπου προβλήθηκαν πλάνα από τη ζωή της οικογένειας στο Ροβανιέμι. Το ίδιο το χωριό, βέβαια, ήταν άδειο, λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει και την περιοχή εκεί.

Όπως ο ίδιος είπε μιλώντας εκεί, τα παιδιά του είναι σήμερα 6 ετών και πηγαίνουν στην τελευταία τάξη του Νηπιαγωγείου, καθώς τα παιδάκια εκεί ξεκινούν το Δημοτικό στα 7 χρόνια.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ – Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φρατζόγλου, ενώ κάποιες από αυτές αποτελούν αποσπάσματα της εκπομπής “Στην Φωλιά των Κούκου”.