Σ΄ευχαριστώ γιατί είσαι η μαμά μου!

“Μαμά”,  μια δισύλλαβη λεξούλα που κλείνει μέσα της όλη την αγάπη του κόσμου. Το πρόσωπο που μας αγάπησε και ένιωσε τον χτύπο της καρδιάς μας να χτυπά δυνατά μέσα της χωρίς καν να μας έχει δει. Δάκρυσε όταν έμαθε για τον ερχομό μας και έζησε λεπτό προς λεπτό την ανάπτυξή μας για 9 μήνες. Μας άλλαζε υπομονετικά τα Pampers, δημιουργώντας κάθε φορά ένα διαφορετικό παιχνίδι για να το διασκεδάζουμε και να γελάμε ακόμη και σε αυτή τη στιγμή!

Μεγαλώσαμε πια…Υποκλίνεται στην ύπαρξη μας, αγωνιά με τα δικά μας άγχη, στεναχωριέται όταν κάποιος μας πληγώσει, χαίρεται διπλά και τρίδιπλα με τις χαρές μας, σφίγγεται η καρδιά της όταν μας βλέπει να πονάμε και είναι πάντα δίπλα μας με το περίφημο “οπλοστάσιο” της, τα φιλιά και τις αγκαλιές. Είδατε που τελικά όλες οι μαμάδες είναι το ίδιο για τα παιδιά τους;

Οι αναμνήσεις από τη μαμά μου όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, ξεκινούν από τη στιγμή που μου ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες θα έφερνε στο κόσμο τα δίδυμα αδέρφια μου. Μέρα με τη μέρα την έβλεπα να φουσκώνει αλλά πάντα ήταν πρόθυμη να παίξει μαζί μου, να χτίσει για 28η φορά μέσα στην ημέρα το ίδιο πυργάκι από ξύλινα τουβλάκια που εγώ είχα την ευχαρίστηση να γκρεμίζω μόνο και μόνο για να γελάσω, να με βάλει υπομονετικά για ύπνο όσο κουρασμένη κι αν ένιωθε λόγω της κατάστασής της .

Πάντα με χαμόγελο και υπομονή ήταν εκεί για να με επιβραβεύσει για εκείνη την ωραία ακαταλαβίστικη ζωγραφιά που υποτίθεται ότι είχα ζωγραφίσει τη μαμά μου, ακόμα για το σπασμένο βάζο. Και ξάφνου από τρεις στο σπίτι, με τον ερχομό των διδύμων γίναμε πέντε. Κι όμως η μαμά τα κατάφερε όπως μόνο εκείνη γνωρίζει. Μοίρασε την αγάπη και την τρυφερότητά της ισότιμα στα τρία της παιδιά.

photo 1 (1)

Τα χρόνια πέρασαν κι ήρθε η στιγμή να πάω και στο μεγάλο σχολείο. Μπορεί το πρωί να μην με ετοίμαζε για το σχολείο αλλά το μεσημέρι με το που έμπαινα στο σπίτι, περίμενα πώς και πώς το “Ντριν” του τηλεφώνου για να της διηγηθώ όλα όσα έγιναν στο σχολείο. Και εκείνη τα άκουγε με ενδιαφέρον και συγκατάβαση. Η ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά ήταν μαγική! Έτρωγε λίγο, ξάπλωνε και καθόταν όλο το απόγευμα να διαβάσουμε. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τη ρημάδα την προπαίδεια που ακόμα και τώρα την ψιλομπερδεύω; Κι όμως ποτέ δεν νευρίασε και δεν με μάλωσε που αργούσα να τελειώσω τα μαθήματα.

Στα παιδικά μου μάτια, η μαμά ήταν μια σούπερ ηρωίδα. Τα προλάβαινε όλα κι ας δούλευε πολύ. Πλύσιμο, σιδέρωμα, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μαγείρεμα σε καθημερινή βάση και κάθε είδους ασχολία με το νοικοκυριό πάντα περνούσε από τα χέρια της όσο κουρασμένη κι αν ήταν.

Κι όλα αυτά τα έκανε χωρίς να βαρυγκομά και να παραπονιέται.Ήταν μια εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα πλήρους απασχόλησης που από τα χέρια κρέμονταν τρία παιδιά με τις ιδιαίτερες τους ανάγκες και τα ξεχωριστά τους θέλω.

Μαμά μου, θέλω σου πω ότι θυμάμαι όλα όσα μου έμαθες, τις αρχές και τις αξίες που μου δίδαξες, να σου πω ότι θυμάμαι την ανθρωπιά σου, την ανιδιοτέλεια των πράξεών σου. Θέλω να σου πω ότι δεν ξεχνώ τις θυσίες σου για μένα αλλά και όλα αυτά τα μαθήματα ζωής που τόσα χρόνια με τις πράξεις και τα λόγια σου θέλησες να μου μεταλαμπαδεύσεις.

Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έχεις προσφέρεις. Σε ευχαριστώ που υπάρχεις.

Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί χαρακτήρες γονιών.

Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί τρόποι για να μεγαλώσει ένα παιδί.

Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά «μονοπάτια» στη διαδρομή για την εξέλιξη.

Αλλά όταν πρόκειται για την ανατροφή του παιδιού σου, δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από τις ανάγκες του μωρού σου.

PAMPERS.  ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΥΠΝΟ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ