Σάλος για το βίντεο με την εκπαιδεύτρια που πετά μωρό στην πισίνα – Τι είπε στο Infokids δασκάλα κολύμβησης

Σάλος έχει ξεσπάσει για  το βίντεο που ανέβασε στο TikTok μία μητέρα με τη στιγμή που η εκπαιδεύτρια στο baby swimming πετά το 8 μηνών μωρό της στο πλαίσιο μαθήματος κολύμβησης, και η οποία έχει δεχθεί ακόμη και απειλές για τη ζωή της.

Η 27χρονη Κρίστα Μέγιερ μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια μαθήματος επιβίωσης, στο οποίο συμμετείχε ο μικρός της γιος, Όλιβερ.

Στο βίντεο η εκπαιδεύτρια φαίνεται να πετά το μωρό στο νερό, πριν μπει και η ίδια μέσα στην πισίνα, την ώρα που το μωράκι ξαναβγαίνει στην επιφάνεια και επιπλέει με την πλάτη.

 «Ο Όλιβερ με εντυπωσιάζει κάθε εβδομάδα.  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει ούτε δύο μήνες και μαθαίνει τόσο γρήγορα.. Είναι ένα μικρό ψαράκι» λέει η μητέρα στο βίντεο.

Το βίντεο έγινε αμέσως viral συγκεντρώνοντας περισσότερες από 51 εκατ.προβολές στο TikTok και πάνω από 22 εκατ. στο Twitter.

 Από εκείνη τη στιγμή, τα σχόλια πλημμύρισαν την ανάρτηση της 27χρονης κοπέλας με πάσης φύσεως μηνύματα, θετικά και κυρίως αρνητικά.

«Το έριξε λες και ήταν βόμβα», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος σχολίασε: «ο μικρούλης δεν κολυμπάει, παλεύει για τη ζωή του». Άλλοι πάλι τα έβαλαν με την εκπαιδεύτρια, τονίζοντας λίγο πολύ ότι δεν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν ένα παιδί να πετιέται στο νερό και σκέφτονται “δεν είναι καλό αυτό, δεν πρέπει να το κάνεις”», είπε η 27χρονη μητέρα και συνέχισε: «Έχω δεχθεί απειλές θανάτου. Μου λένε ότι είμαι το χειρότερο είδος ανθρώπου, ότι θέτω σε κίνδυνο τα παιδιά μου, ότι τους προκαλώ τραύματα».

Η μητέρα επίσης υπερασπιζόμενη το βίντεο τόνισε ότι το μάθημα δεν ήταν απλά εκμάθησης κολύμβησης αλλά και επιβίωσης για βρέφη.

Η συνδιοκτήτρια της σχολής κολύμβησης, από την πλευρά της, ανέφερε ότι διδάσκουν στα μικρά παιδάκια να αξιολογούν την κατάστασή τους και να αναπτύσσουν στρατηγική εξόδου.

«Ό,τι κάνουμε είναι απολύτως ασφαλές. Ξέρω ότι φαίνεται τρελό. Και δεν πετάμε τα μωρά στο νερό, προτού διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμα για αυτό», συμπλήρωσε.

Η γνώμη της ειδικού

Το Infokids.gr συνομίλησε με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής και κολύμβησης για μικρά παιδιά, Μαριανίκα Παπαϊωάννου, προκειμένου να μας εξηγήσει αν δικαιολογημένα ή όχι προκλήθηκε αναστάτωση σχετικά με την ασφάλεια του μωρού.

«Μπορεί αυτός ο τρόπος σε καποιους να φαίνεται  σκληρός  αλλά αποτελεί μια τεχνική επιβιωσης  που βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. πάρεχει μια κάποια ασφάλεια στο βρεφος ενω του επιτρέπει να παραμείνει σ αυτή τη θέση μέχρι τη διάσωση. Στην ύπτια θέση μαθαίνει να επιπλέει λειτουργικά, απελευθερώνοντας τους αεραγωγούς της μύτης και του στόματος δεδομένου ότι  σ αυτήν την ηλικία δεν μπορεί να εκπειδευτεί με την τεχνική κολημβησης, ούτε να εκπνεύσει με ασφάλεια», δήλωσε η κ.Παπαϊωάννου.

«Όταν έχουμε ένα παιδί και καλούμαστε να το μάθουμε κολύμβηση το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι το διαγνωστικό στάδιο και αν το παιδί μπορεί να επιπλεύσει με ασφάλεια. Αν βουλιάζει και πνίγεται ( οπως συμβαίνει στους πρώτους μηνες της ζωης του)  σ αυτή την ηλικία λοιπόν χρειάζεται μόνο επιβίωση. Το ύψος κρίνεται από καθημερινές υποθετικές  καταστάσεις που μπορεί να καραδοκεί ο πνιγμός,  όπως μπανιέρα,  συντριβάνι, ιδιόκτητες πισίνες και άλλα πιθανά με νερό. Τελικό στάδιο λοιπόν της εκπαίδευσης  είναι το βίντεο και μας δείχνει οτι έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση με επιτυχία», πρόσθεσε.

«Παρόλα αυτά το παιδί μπορεί να παραμείνει στην ύπτια θέση για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει κάποιος κοντά του σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιληπτή η είσοδος του σε νερό. Στην ύπτια θέση μπορεί κάλλιστα να εισχωρήσει νερό ή ακόμα και σταγόνες και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού. Στην τεχνική αυτή ακολουθούνται κάποια στάδια που έχουν ως σημαντικό παράγοντα την εξέλιξη του παιδιού την εξοικείωση του με νερό και κατά ποσό είναι δεκτικό και το βρέφος αλλά και η μητέρα στη μέθοδο αυτή που σκοπό έχει την ασφάλεια του παιδιού σε περιστατικά ανάγκης. Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει για  το παιδί του τι τον εκφράζει και ποια μέθοδος ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού αλλά και σε ποια μπορούν ν’ ανταποκριθούν ψυχοσυναισθηματικα. Καλό είναι να σκεφτόμαστε παιδοκεντρικα και με γνώμονα της ασφάλεια πριν κρίνουμε», κατέληξε η κ.Παπαϊωάννου.