Σάλος στη Μ. Βρετανία: Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι κατηγορούν το BBC για συνέντευξη της Νταϊάνα που οδήγησε στον χαμό της

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στη Μ. Βρετανία, έπειτα από την σκληρή ανακοίνωση που δημοσίευσαν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο αδερφός του Χάρι, μέσω της οποίας κατηγορούν ευθέως το BBC και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για ανήθικες πρακτικές, έπειτα από έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ένας από τους δημοσιογράφους του καναλιού εξαπάτησε τη Νταϊάνα προκειμένου να εξασφαλίσει την πιο πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ποτέ, το 1995.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η προ 20ετίας συνέντευξη μπήκαν στο μικροσκόπιο αφού ο αδερφός της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, έκανε ξανά παράπονα για τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, τον οποίον κατηγόρησε, ότι χρησιμοποίησε ψευδή ντοκουμέντα και άλλες ανειλικρινείς τακτικές για να πείσει τη Νταϊάνα να συμφωνήσει να δώσει αυτή τη συνέντευξη.

Το BBC όρισε ένα συνταξιούχο κορυφαίο δικαστή, τον περασμένο Νοέμβριο, να διεξάγει έρευνα πάνω στο θέμα. Πριν από μερικές ώρες, η αναφορά στην οποία προχώρησε αναφέρει, ότι ο Μπασίρ πράγματι λειτούργησε με τρόπο απατηλό και παρέκαμψε τους κανόνες του BBC και παραποίησε διάφορες ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να πείσει με αυτές τον Τσαρλς Σπένσερ και να αποκτήσει πρόσβαση στην πριγκίπισσα. Η αναφορά, μάλιστα, επικρίνει το BBC που κάλυψε τις πράξεις του Μπασίρ, λέγοντας ο οργανισμός δεν στάθηκε στο ύψος της ακεραιότητας και τις διαφάνειας που τον διακρίνει.

Ουίλιαμ: “Η συνέντευξη αυτή χειροτέρεψε τη σχέση των γονιών μου και πλήγωσε πολύ κόσμο”

Σε δηλώσεις του, ο 38χρονος Ουίλιαμ ανέφερε, ότι η αποτυχία αυτή του BBC συνέβαλλε στην επιδείνωση του γάμου των γονιών του και χειροτέρεψε τα αισθήματα παράνοιας της μητέρας του.

“Η συνέντευξη αυτή επιδείνωσε την σχέση των γονιών μου και έβλαψε αμέτρητους άλλους”, είπε. “Μας προκαλεί απερίγραπτη θλίψη το να γνωρίζουμε, ότι η αστοχία του BBC συνέβαλε τόσο πολύ στον φόβο, την παράνοια και την απομόνωση της μητέρας μας τα τελευταία χρόνια μας μαζί της.”

Στη συνέντευξη, η οποία έκανε τον Μπασίρ παγκοσμίως διάσημο, η Νταϊάνα είχε πει το περίφημο “ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο”, αναφερόμενη στη σχέση του Πρίγκιπα Τσαρλς με την Καμίλα Πάρκερ. Η ειλικρινής περιγραφή της για τον αποτυχημένο γάμο της με τον Κάρολο παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια θεατές και προκάλεσε σοκ στη μοναρχία.

Ο Γουίλιαμ υποστήριξε ότι “ο απατηλός τρόπος λήψης της συνέντευξης επηρέασε ουσιαστικά αυτό που είπε η μητέρα μου”. Συνέχισε λέγοντας ότι η Νταϊάνα “θα ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί” αν το BBC είχε διερευνήσει σωστά τις ανησυχίες που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1995.

Χάρι: “Η ίδια αρρωστημένη κατάσταση επαναλήφθηκε και στον γάμο μου με τη Μέγκαν”

Ο Χάρι, εν τω μεταξύ, είπε ότι το ζήτημα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έγινε με το BBC και ότι «η τρικυμιώδης επίδραση μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών τελικά αφαίρεσε τη ζωή της”.

“Σε όσους έχουν αναλάβει κάποια μορφή ευθύνης, σας ευχαριστούμε που το κάνατε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια”, έγραψε χαρακτηριστικά. “Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί βαθιά είναι ότι τέτοιες πρακτικές –και ακόμη χειρότερες– είναι ακόμη διαδεδομένες σήμερα”.

Η σχέση των δύο αδελφών είναι τεταμένη από τότε που ο Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του πέρσι. Και οι δύο, ωστόσο, μοιράζονται μια σχεδόν δια βίου δύσκολη σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις τους την Πέμπτη κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Χάρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόλυτη παραμέληση που βίωσε η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ από τη βασιλική οικογένεια όσο ζούσαν στο παλάτι. Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε πώς η Μέγκαν σκέφτηκε ακόμα και να αυτοκτονήσει, ενώ ήταν 6 μηνών έγκυος στον Άρτσι, κάτι που το θύμισε τις τελευταίες εβδομάδες ζωής της μητέρας του.”Η Μέγκαν αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μου τις αυτοκτονικές σκέψεις και τις πρακτικές για το πώς θα τελείωνε τη ζωή της”, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που την συγκράτησε ήταν, ότι δεν ήθελε ο Χάρι να χάσει “άλλη μία γυναίκα από τη ζωή” του.

Δεν δίστασε, τέλος, να αποκαλύψει πως μετά τον θάνατο της μητέρας του, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον βαθύ πόνο, έκανε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Αποφάσισε δε να παραιτηθεί από τα βασιλικά αξιώματα για να σπάσει αυτόν τον αρρωστημένο κύκλο, ενώ χάρη στην ψυχοθεραπεία που ακολούθησε εξοπλίστηκε για να μπορεί να “σηκώσει” το οτιδήποτε.

Πρόεδρος BBC: “Απαράδεκτη αποτυχία του BBC”

Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, δήλωσε ότι η εταιρεία αποδέχεται τα ευρήματα της έρευνας, προσθέτοντας ότι “υπήρξαν απαράδεκτες αποτυχίες”. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έχει στείλει επιστολή στη βασιλική οικογένεια ζητώντας συγγνώμη.

Ο Μπασίρ, ο οποίος ήταν εκδότης σε θέματα θρησκείας του BBC News, παραιτήθηκε από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα για λόγους υγείας. Ο 58χρονος δημοσιογράφος έχει σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19.

Σε δήλωση του είπε, ότι λυπάται βαθιά για την παραποίηση των ντοκουμέντων, χαρακτηρίζοντάς την “ανόητο πράγμα”. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ένιωθε ότι “δεν θα είχε καμία απολύτως επίδραση στην προσωπική επιλογή της πριγκίπισσας Νταϊάνα να συμμετάσχει στη συνέντευξη”.

Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ του έδειξε πλαστά έγγραφα σχετικά με τον πρώην ιδιωτικό γραμματέα της αδερφής του και ένα άλλο πρώην βασιλικό μέλος που έλεγαν ψευδώς ότι τα άτομα αυτά πληρώνονταν για την παρακολούθηση της πριγκίπισσας.

Κατηγόρησε τον Μπασίρ, ότι χρησιμοποίησε τα έγγραφα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να γνωρίσει τη Νταϊάνα στον δημοσιογράφο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μπασίρ έγραψε ψευδείς ιστορίες για τη βασιλική οικογένεια για να ενισχύσει την πεποίθηση της Νταϊάνα, ότι υπήρχε συνωμοσία εναντίον της.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνας, για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε ένα σημείωμα της πριγκίπισσας τον Δεκέμβριο του 1995. Το σημείωμα ανέφερε, ότι είχε συναινέσει στη συνέντευξη του BBC “χωρίς καμία αδικαιολόγητη πίεση” και ότι “δεν μετανιώνει για το θέμα”.

Ο Τζον Μπιρτ, γενικός διευθυντής του BBC κατά τη στιγμή της συνέντευξης, χαρακτήρισε τον Μπασίρ “αδίστακτο δημοσιογράφο” που “δημιούργησε μια περίτεχνη, λεπτομερή αλλά εντελώς ψευδή περιγραφή των σχέσεών του με την πριγκίπισσα”.

“Αυτό είναι ένα σοκαριστικό στίγμα για τη διαρκή δέσμευση του BBC για έντιμη δημοσιογραφία και είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειάστηκαν 25 χρόνια για να εμφανιστεί η πλήρης αλήθεια”, είπε.

Η Νταϊάνα χώρισε από τον Κάρολο το 1996 και πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997, κυνηγημένη από παπαράτσι. Ο Κάρολος, ο κληρονόμος του θρόνου, παντρεύτηκε την Καμίλα το 2005.

“Στους περισσότερους οργανισμούς, η αστυνομία θα είχε κληθεί να δει εάν ο Μπασίρ θα έπρεπε να διωχθεί για πλαστογραφία και εξαπάτηση”, δήλωσε ο δικηγόρος σε ζητήματα ΜΜΕ Μαρκ Στίβενς, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. “Αντ ‘αυτού, το BBC τον έκανε θρησκευτικό ανταποκριτή τους.”

Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη θα οδηγήσει το BBC σε περεταίρω δημόσιο έλεγχο, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το apnews.com