Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Σαν σήμερα το 1982 ο Πολιτικός Γάμος καθιερώθηκε στην Ελλάδα - Σε ποιο μέρος έγινε η πρώτη τελετή;

Σαν σήμερα το 1982 ο Πολιτικός Γάμος καθιερώθηκε στην Ελλάδα - Σε ποιο μέρος έγινε η πρώτη τελετή;

dikaiologhtika-gamouTo 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»). Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο. Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.

550_334_320612

Μάθετε τα πάντα για το δρόμο προς το Δημαρχείο

Τι χρειάζεται για τον Πολιτικό Γάμο

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Δήμο όπου θα τελεστεί ο γάμος, ώστε να λάβετε μία αίτηση την οποία και θα πρέπει να συμπληρώσετε, καθώς και να ενημερωθείτε για τις ημέρες και ώρες που τελούνται οι γάμοι στο Δημαρχείο.

Τα τηλέφωνα των Δήμων όλης της Ελλάδας θα τα βρείτε στον οδηγό μας στην ενότητα ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ.

Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας γάμου απαιτείται η παρουσία εσάς των ιδίων με την προσκόμιση της ταυτότητάς σας. Το Δημαρχείο εκδίδει την άδεια γάμου σε 8-10 ημέρες εφόσον κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μπορείτε να παντρευτείτε στο Δημαρχείο της περιοχής που κατοικείτε εσείς ή ο συντροφός σας ή της περιοχής όπου πρόκειται να ζήσετε, αρκεί να το δηλώσετε με Υπεύθυνη Δήλωση.

Δικαιολογητικά
Για την άδεια έκδοσης γάμου από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου απαιτούνται τα παρακάτω:
- Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως από το Δήμο οπού ανήκει ο καθένας.
- Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα γάμου και οτί είστε κάτοικος του συγκεκριμένου δήμου.
- Αίτηση που θα λάβετε από τον Δήμο.
- Παράβολο από την Εφορία.
- Το φύλλο της εφημερίδας όπου δημοσιεύτηκε η αναγγελία του γάμου ( ένα για τον καθένα).
- Κατά την τέλεση του γάμου χρειάζονται δύο μάρτυρες, 'Ελληνες υπήκοοι με τις ταυτότητές τους.

Για ανήλικους κάτω των 18 ετών χρείαζεται γραπτή συναίνεση κηδεμόνα ή δικαστική απόφαση.
Σε περίπτωση δεύτερου γάμου απαιτείται ειδικό έγγραφο από την Αρχιεπισκοπή που βεβαιώνει τη λύση του γάμου, καθώς και το διαζευκτήριο.
Σε περίπτωση χηρείας απαιτείται το πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου.

Οι 'Ελληνες του εξωτερικού χρείαζονται επιπλέον μία επικυρωμένη εξουσιοδότηση από τον Πρόξενο του Ελληνικού Προξενείου.

Για τους αλλοδαπούς:
- Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως, μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
- Βεβαίωση από το Προξενείο τους στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τον γάμο, μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
- 'Αδεια παραμονής ή κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής.

Επώνυμο τέκνων

Πριν από το γάμο το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να προσδιορίσει με αμετάκλητη δήλωση το επώνυμο των παιδιών που θα παρέλθουν από αυτόν το γάμο. 'Εχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ένα από τα δύο επώνυμα ή και τα δύο αν επιθυμούν. Σε περίπτωση παράλειψης αυτής της διαδικασίας τα τέκνα παίρνουν το επώνυμο του πατέρα τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.