Σαν σήμερα το 2009 γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί από κατεψυγμένο ωάριο – Ας δούμε το χρονικό της ιστορίας

ivf-2-Άρωμα Δωδεκανήσου έχει το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα από κατεψυγμένο ωάριο. Το παιδί γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2009 στο μαιευτήριο «Μητέρα» και η όλη διαδικασία έγινε υπό την εποπτεία του κ. Μηνά Μαστρομηνά χειρούργου – γυναικολόγου που κατάγεται από την Κάρπαθο. Το ωάριο είχε καταψυχθεί με την πλέον καινοτόμο στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέθοδο, την υαλοποίηση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και έχουν δημιουργηθεί από αυτήν 1.400 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία είναι οι χώρες όπου έχει ήδη εφαρμοστεί η μέθοδος της υαλοποίησης – η Ελλάδα είναι η 6η στον κόσμο και η 3η στην Ευρώπη χώρα. «Η υαλοποίηση είναι μια μικρή επανάσταση στον τομέα της εξωσωματικής. Ενώ μέχρι σήμερα η επιστήμη μας έδινε τη δυνατότητα να καταψύχουμε μόνο έμβρυα (γονιμοποιημένα ωάρια), γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ηθικά διλήμματα αφού το τέλος τους είναι προδιαγεγραμμένο, πλέον μπορούμε να καταψύχουμε και ωάρια» αναφέρει ο χειρουργός – γυναικολόγος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση Δρ Μηνάς Μαστρομηνάς, ο οποίος πιστώνεται αυτή την ελληνική «πρωτιά».

Τι είναι όμως η υαλοποίηση;

«Είναι η τελευταία «λέξη» της επιστήμης σε ό,τι αφορά την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι μία μέθοδος η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάρια και να τα έχουν ως εφεδρεία. Να μπορούν δηλαδή να τα χρησιμοποιήσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, όποτε επιθυμούν ή είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδί» εξηγεί ο ειδικός. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα της συντήρησης ωαρίων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο –βρίσκεται άλλωστε σε φάση μελετών τα τελευταία εξήντα (!) χρόνια- επειδή το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού, περιέχει πολύ νερό και κατά την ψύξη του σχηματίζονται κρύσταλλοι που μπορεί να το καταστρέψουν.

katapsyksi-oarion-embryon

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 250.000 υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία προστρέχουν στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ελπιδοφόρα είναι η εφαρμογή της υαλοποίησης και στην χώρα μας όπως και η γέννηση του πρώτου ελληνόπουλου με αυτή τη μέθοδο. «Στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Δηλαδή 1 στα 6 νέα ζευγάρια που ζουν ανάμεσά μας για διάφορους λόγους αδυνατούν να τεκνοποιήσουν χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης. Η υαλοποίηση πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να καταψύχουμε ωάρια, να τα αποψύχουμε όταν η γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί, ακολούθως να τα γονιμοποιούμε και να τα εμφυτεύουμε στη μήτρα της» λέει ο κ. Μαστρομηνάς.

Επί του παρόντος η πλειονότητα των Ελληνίδων που έχουν προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων είναι γυναίκες με προβλήματα υγείας, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες, όπως πχ η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία που καταστρέφουν το ωάριο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις η εφαρμογή της μεθόδου «επιβάλλεται» λόγω προβλημάτων αναπαραγωγής που αντιμετωπίζουν οι άνδρες πχ προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με μακρά θεραπευτική αγωγή. Στο διάστημα αυτό της «αναμονής» για τη λήψη του καλύτερου δυνατού υλικού από τον άνδρα καταψύχονται τα ωάρια της γυναίκας ώστε μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας να μπορέσει ο ειδικός να προχωρήσει αμέσως στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τέλος, μικρό ποσοστό γυναικών προχωρά στην κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Ο κ. Μαστρομηνάς εκτιμά ωστόσο ότι αναμένεται εκτόξευση των ποσοστών μέσα στην επόμενη δεκαετία σε ό,τι αφορά την τελευταία κατηγορία γυναικών. Κι αυτό διότι όπως εξηγεί «είναι πολλές οι γυναίκες σήμερα που λόγω επαγγελματικών απαιτήσεων ή εξαιτίας έλλειψης συντρόφου θα ήθελαν να παρατείνουν την περίοδο γονιμότητάς τους. Η κατάψυξη των ωαρίων τους έρχεται ως λύση γι’ αυτές αφού μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί σε μεταγενέστερο χρόνο».