- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σαρωτικό το πέρασμα της εποχικής γρίπης – 3 παιδιά σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα

Η εποχική γρίπη συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα (3-9 Φεβρουαρίου) άλλοι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους [2] από επιπλοκές της γρίπης και 87 χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να τις αντιμετωπίσουν, ενώ 25 από αυτούς εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Επιπλέον, από την αρχή της περιόδου γρίπης έως και την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα καταγράφηκαν 53 θάνατοι και 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της γρίπης

Ο ΕΟΔΥ χαρακτήρισε «Πολύ υψηλή» τη δραστηριότητα της γρίπης την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ ακόμα δεν φαίνεται η καμπύλη της διασποράς να αρχίζει την καθοδική πορεία

Τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων

Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άτομα ηλικίας από 80 έως 90 ετών.  Ο ΕΟΔΥ μάλιστα λέει, ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι πάνω από τo αναμενόμενο για την εποχή και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η γρίπη.

Τρία παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ τουλάχιστον 3 παιδιά [3] ηλικίας έως 9 χρόνων.

Πώς θα καταλάβεις ότι η γρίπη του παιδιού σου έχει γίνει επικίνδυνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά που νοσούν από γρίπη θα αναρρώσουν μόνα τους, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, με συμπτώματα που θυμίζουν ίωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τα επικίνδυνα συμπτώματα ή τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια γρίπη, ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς [4] εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, αν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει γρίπη: «Η ηλικία του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα λειτουργήσουμε. Αν πρόκειται για μωρό κάτω του έτους ή προσχολικής ηλικίας, η κατάσταση υπαγορεύεται από το αν κοιμάται πολύ, αν έχει μειωμένη σίτιση, αν παύει να είναι κεφάτο και επικοινωνιακό. Σε μία γρίπη, τα συμπτώματα αυτά είναι αναμενόμενα, όμως αν κρατήσουν παραπάνω από μία εβδομάδα και κυρίως αν το μωρό έχει μειωμένη λήψης υγρών, τότε αυτό χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία».

Διαβάστε αναλυτικά τις συμβουλές του παιδιάτρου για το πώς θα διαπιστώσετε ότι η γρίπη του παιδιού έχει χειροτέρεψει πατώντας εδώ [3]