«Σας παρακαλώ, αφήστε με να πεθάνω» – Η συγκλονιστική έκκληση 14χρονης με κυστική ίνωση

upl54f03c8f7082f«Αγωνίζομαι σκληρά εδώ και 14 χρόνια, μέρα με τη μέρα, μαζί με την οικογένεια μου. Κουράστηκα πια να αγωνίζομαι», λέει η 14χρονη Βαλεντίνα Μουρέιρα, η οποία κάνει έκκληση στην πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, να της δώσει την άδεια να «κοιμηθεί για πάντα». Να πάρει τη θανατηφόρα ένεση που θα την απαλλάξει από το καθημερινό της μαρτύριο.

Η αδύναμη και χλωμή Βαλεντίνα, μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου που έχει γίνει το δεύτερο σπίτι της, ζητά με απόγνωση από την πρόεδρο της χώρας να της επιτρέψει να κάνει ευθανασία.

«Ζητώ επειγόντως να μιλήσω με την πρόεδρο επειδή έχω κουραστεί να ζω με αυτή την ασθένεια. Θέλω την έγκρισή της ώστε να μπορώ να πάρω τη δόση που θα με κάνει να κοιμηθώ για πάντα», λέει με όση δύναμη της έχει απομείνει.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η Βαλεντίνα Μουρέιρα γεννήθηκε με την εκφυλιστική κληρονομική ασθένεια κυστική ίνωση, από την οποία πέθανε σε ηλικία 6 ετών και ο μεγαλύτερος αδελφός της.

Η Κυστική Ίνωση (ΚΙΝ) είναι μια ανίατη, ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, γενετική, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια και θεωρείται το πιο διαδεδομένο κληρονομικό νόσημα στη λευκή φυλή. Ένα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί το σώμα να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες μολύνσεις των πνευμόνων.

upl54f03c826a15bΣήμερα, η Βαλεντίνα είναι 14 ετών και ζυγίζει 34 κιλά, ενώ η ζωή της είναι ένα μαρτύριο. Έχει κάνει πολλά χειρουργεία και η κατάστασή της φαίνεται να χειροτερεύει, λέει ο πατέρας της. «Η Βαλεντίνα έχει κάνει ήδη πέντε χειρουργεία και έχει περάσει πολύ πόνο. Μας είπαν ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, αλλά τελικά η κατάσταση χειροτερεύει».

Η πρόεδρος της Χιλής απάντησε όχι

Η πρόεδρος της Χιλής απέρριψε την έκκληση της 14χρονης Βαλεντίνας να της επιτρέψει να «κοιμηθεί για πάντα».

Το BBC ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της προέδρου, Alvaro Elizalde, δήλωσε ότι: «Η πρόεδρος συγκινήθηκε από το αίτημα της κοπέλας, αλλά είναι αδύνατο να εκπληρώσει την επιθυμία της», γιατί η ευθανασία δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Χιλής. Ο Elizalde δήλωσε ότι το υπουργείο υγείας βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια Μουρέιρα και της παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη.

Τι λέει ο γιατρός της

«Η Μουρέιρα πάσχει από μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και σημαντικό θερμιδικό υποσιτισμό», δήλωσε ο Αντρέ Καστίγιο που είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία της. Τόνισε ότι η νεαρή ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία της και έχει μεταφερθεί εκτός της εντατικής μονάδας, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα από τις 30 Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή οι θεραπευτικές προσπάθειές μας στοχεύουν στην αποκατάσταση της διατροφικής κατάστασης και στη στήριξη της οικογένειάς της», πρόσθεσε ο γιατρός ο οποίος δεν συμμερίζεται την επιθυμία της 14χρονης να δώσει τέλος στη ζωή της.

Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη για την 14χρονη να πάρει βάρος και αφού κλείσει τα 15 της χρόνια, θα μπει στη λίστα των μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, η ίδια δηλώνει απελπισμένη με τη μέχρι σήμερα ζωή της, δεν ελπίζει ότι θα καλυτερέψει στο μέλλον και ζητά να την αφήσουν να «κοιμηθεί για πάντα».

Πηγή: www.thetoc.gr