Σε έξαρση η ιλαρά στην Ευρώπη – Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό

ilara_607_419_577_324O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στην Ευρώπη, την ώρα που 22.000 και πλέον κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ήπειρο από το αρχές του 2014.

«Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής, το ιατρικό προσωπικό και τους γονείς να επιταχύνουν αμέσως τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στις ευπαθείς ηλικίες προκειμένου να βοηθήσουν στο να εξαλειφθεί η επιδημία στην ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 22.149 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2014 σε 7 χώρες της περιοχής, κυρίως στο Κιργιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και τη Γεωργία όπως επίσης την Ιταλία, το Καζακστάν και τη Γερμανία, όπου ένα βρέφος ηλικίας 18 μηνών απεβίωσε την 18η Φεβρουαρίου. Η Ιταλία έχει καταγράψει 1.674 κρούσματα ιλαράς από τις αρχές του 2014, η Γερμανία 583, το Κιργιστάν 7.477 και η Ρωσία περισσότερα από 3.240.

Τι είναι η ιλαρά

H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους. Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

«Πρέπει να απαντήσουμε με συλλογικό τρόπο, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη» τονίζει στο δελτίο τύπου η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Σουζάνα Γιάκαμπ.

emvoliasmos-630x380

Η αξία του εμβολιασμού

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, έπειτα από τις προσπάθειες 50 ετών που κατεβάλλαμε προκειμένου να κατασκευάσουμε περισσότερο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, η ιλαρά συνεχίζει να κοστίζει ζωές, χρήματα και χρόνο». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε εξάλλου την άρνηση ορισμένων γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι πολέμιοι του εμβολίου από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι αυτό παρουσιάζει ανεπιθύμητες – δηλαδή επικίνδυνες – παρενέργειες.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς). Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί στο εμπόριο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981 (15) και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) (16). Το 1991 καθιερώθηκε η 2η δόση του MMR σε ηλικία 11-12 ετών και από το 1999 αυτή γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών (17). Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95% (1,4). Περίπου 2%-5% των παιδιών που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση του εμβολίου παρουσιάζουν αποτυχία στην πρωτογενή αντισωματική απάντηση (1,7,18). Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ανταποκρίνονται με τη δεύτερη δόση, ώστε 99% των εμβολιασθέντων με δυο δόσεις παιδιών παρουσιάζουν αντισωματική απάντηση ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά (19). Στις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες η ιλαρά αποτελεί σημαντική αιτία βρεφικής θνησιμότητας, ο ΠΟΥ συνιστά να γίνεται το εμβόλιο Edmonston-Zagreb με αυξημένη περιεκτικότητα σε εξασθενημένους ιούς, σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών λόγω της αποτελεσματικότητάς του ήδη από τον 6ο μήνα της ζωής.

Κολλάς ιλαρά ακόμη κι αν έχεις κάνει το εμβόλιο;

Οι εμβολιασμοί στα παιδιά: Συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Παιδιατρικής

Καλιφόρνια: Εκτός Disneyland όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς