Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται οι παιδίατροι της χώρας, και ο ΕΟΔΥ, λόγω της έξαρσης των περιστατικών σοβαρής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο που παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο 6 παιδιά κάτω των 10 ετών. Το περιστατικό που σήμανε τον συναγερμό αποτέλεσε ο θάνατος του 7χρονου στη Νάουσα, για τον οποίο έγινε και εισαγγελική παρέμβαση, με στόχο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου.
ΠΙΣ: Μόνο από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό τα τεστ για στρεπτόκοκκο
Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας, ενημερώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών.
Διευκρινίζει ότι τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, που πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς.
Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.
Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών. Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν.
Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.
Διαβάστε επίσης
Καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο
Αγωνία στη Λάρισα: 2χρονη κατάπιε χλωρίνη – Ανάστατοι οι γονείς