Σε ποια μέρη του σώματος ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό;

antiliako-01Τους καλοκαιρινούς μήνες η αντηλιακή προστασία κρίνεται απαραίτητη είτε βρίσκεστε στην παραλία είτε όχι, όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεχνά να εφαρμόσει αντηλιακή κρέμα σε αρκετά σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος και κατ’ επέκταση καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 58% των ανθρώπων ξεχνά να προστατεύσει τη μύτη, τους ώμους και τα πέλματα των ποδιών. Επίσης, συχνά ξεχνάμε να εφαρμόσουμε αντηλιακό στο πίσω μέρος του λαιμού, τα αυτιά και τις κορυφές των ποδιών. Άλλα μέρη που αφήνουμε απροστάτευτα είναι η κορυφή του κεφαλιού, ειδικά για τους άνδρες, η μέση της πλάτης, τα δάχτυλα των ποδιών και τα βλέφαρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, η οποία εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση για το πώς το ηλιακό έγκαυμα διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Σε δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς βρέθηκε ότι το 30% υπόκεινται ηλιακό έγκαυμα κάθε χρόνο, ενώ το 1/3 δήλωσαν ότι περιστασιακά ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό. Περισσότερο από το 19% είπαν ότι δεν πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν τόσο έντονος και σχεδόν το 15% ότι εφάρμοζαν πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας SPF. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 4% ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούν προστασία, δεδομένου ότι θα τους χαλάσει το μαύρισμα.

Η συχνότητα εμφάνισης και των δύο τύπων του καρκίνου του δέρματος – μη μελανωματικοί και μελανωματικοί – έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περίπου 2 και 3 εκατομμύρια μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και 132.000 περιστατικά μελανωματικού καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.