Αρχική Infokids Υγεία Σε ποια περίπτωση θα πάρετε αντιβιοτικό; Η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου απαντά

Σε ποια περίπτωση θα πάρετε αντιβιοτικό; Η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου απαντά

Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών σήμερα στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει το εξής παράδοξο. Αντίθετα απ' ό,τι θα πίστευε κάποιος που τα χρησιμοποιεί με σκοπό να "σκοτώσει" τα μικρόβια, εκείνα γίνονται ανθεκτικά, καθιστώντας και κάθε μετέπειτα θεραπεία σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης αναποτελεσματική. Συγχρόνως, πληθαίνουν οι φωνές παγκοσμίως που κάνουν λόγο για το "Τέλος των αντιβιοτικών", καθώς δεν θα υπάρξουν καινούργια.

Γίνεται επομένως όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη, οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά από έγκριτους ειδικούς για τη σωστή χρήση τους ώστε να μη γίνεται κατάχρηση, που θα θέτει όλο και περισσότερο την υγεία μας σε κίνδυνο. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διάσωσή τους είναι ευθύνη όλων, πολιτών και κράτους.

Πότε όμως θα χρειαστεί να λάβουμε αντιβίωση και ποιος θα μας τη δώσει. Σαφώς ο γιατρός -και όχι ο φαρμακοποιός- είναι ο αρμόδιος να συνταγογραφήσει την αντιβίωση που ταιριάζει στη λοίμωξή μας, αφού κάνει πρώτα τη διάγνωση.

Εμείς, οι πολίτες, από την άλλη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λήψη αντιοβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των μικροβίων. Κρυολόγημα και γρίπη, δηλαδή συνάχι, βήχας, πονόλαιμος, δεν θεραπεύονται με αντιβίωση. Η συνηθισμένη τακτική όμως των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα μας λέει η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, μας φέρνει στην πρώτη θέση της κατανάλωσής τους. ΈΤσι, το 50% των Ελλήνων παίρνει αντιβιοτικά, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει μόλις ένα 10%.

Ας πάρουμε την εξής περίπτωση: Ο κόσμος ανησυχεί ιδιαίτερα με τον πονόλαιμο και συχνά γίνεται πιεστικός προς τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση αντιβίωσης. Κι όμως, τα περισσότερα κρούσματα πονόλαιμου οφείλονται σε ιούς, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ανταποκριθούν στα αντιβιοτικά, τα οποία προορίζονται για την καταπολέμηση των βακτηρίων...

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.