Αρχική InfoMommy Συμβουλές Σε ποια θερμοκρασία να πλένουμε ρούχα και παιχνίδια, ώστε να «σκοτώνονται» τα μικρόβια;

Σε ποια θερμοκρασία να πλένουμε ρούχα και παιχνίδια, ώστε να «σκοτώνονται» τα μικρόβια;

wash-clothes_192778-1280x800

Ομάδα ερευνητών, ειδικών σε θέματα υγιεινής, διενήργησαν έρευνα με σκοπό να ανακαλύψουν σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένουμε τα ρούχα και τα παιχνίδια, ώστε να «σκοτώνονται» τα μικρόβια.

Αρχικά έπλυναν ρούχα και παιχνίδια στους 40 βαθμούς Κελσίου, κι ανακάλυψαν ότι 1 στα 4 ρούχα και παιχνίδια, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα βρίσκονταν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο. Πολλά βακτήρια μάλιστα, είχαν απομείνει μετά το πλύσιμο και στα μπλουζάκια των παιδιών. Τα λιγότερα βρίσκονταν στις μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια τους.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Λίσα Άκερλι: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των μικροβίων. Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή απλώς τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι καλές για την υγεία μας».

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τα μικρόβια που προσβάλουν το έντερο, πρέπει να πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο με πολύ ζεστό νερό: στους 60 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα και στους 90 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικά τα εσώρουχα, πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα σας γιατί έχουν υψηλότατο μικροβιακό φορτίο.

Τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις παπλωματοθήκες να τα πλένουμε σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμών Κελσίου.

Συνιστούν επίσης ν’ απλώνουμε ρούχα και παιχνίδια στον ήλιο, αφού μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.