Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης;

Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης είναι ελληνικό και βρίσκεται στην Πίνδο! Έχει διάρκεια ζωής 1.075 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι φύτρωσε στην οροσειρά το 940 μ.Χ.

Πρόκειται για ένα πεύκο που ανήκει στο είδος Pinus heldreichii (λευκόδερμη πεύκη), γνωστό και ως ρόμπολο. Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία που ανακοίνωσε την ανακάλυψή του, έδωσε στο δέντρο το παρατσούκλι «Άδωνις». Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή της Πίνδου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμη δέντρα που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, μπορεί να υπάρχουν δέντρα στην Ευρώπη που η ηλικία τους αγγίζει έως και τα 10.000 χρόνια, αλλά στην ουσία πρόκειται για «κλώνους», δηλαδή δέντρα που συνεχώς ανανεώνονται από το ίδιο ριζικό σύστημα και όχι για το ίδιο δέντρο.

Για τη χρονολόγηση του πεύκου, η ομάδα πήρε δείγμα από τον κορμό του, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο. Το συγκεκριμένο είδος δέντρου μεγαλώνει κατά ακριβώς έναν δακτύλιο κάθε χρόνο, άρα η μέθοδος μέτρησης των δακτυλίων του, επιτρέπει να βρει κανείς την ακριβή του ηλικία.

Ο «Άδωνις» μπορεί να είναι το αρχαιότερο ζωντανό δέντρο στη «Γηραιά Ήπειρο», όχι όμως και στον κόσμο. Ο τίτλος αυτός ανήκει σε ένα πεύκο 5.000 και πλέον ετών, το οποίο βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια.