Σε πόσες ημέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα του κορωνοϊού; Νέα εκτίμηση από Κινέζους επιστήμονες

Μπορεί μέχρι τώρα να γνωρίζαμε ότι ο χρόνος επώασης του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό δεν ξεπερνά τις 4 μέρες, μια νέα μελέτη από Κινέζους επιστήμονες, ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να ορίσει νέο χρονικό ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», η μέση διάρκεια επώασης του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι δηλαδή να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου Covid-19, είναι 7,7 ημέρες.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν 1.084 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 στην περιοχή της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας.

Από αυτές διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 10%) είχε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια επώασης που έφθανε τις 14,3 ημέρες.

Η νέα εκτίμηση, την οποία οι Κινέζοι ερευνητές θεωρούν πιο ακριβή από την προηγούμενη, που είχε βασιστεί σε μικρά δείγματα ασθενών από την αρχική περίοδο της επιδημίας, αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Η περίοδος επώασης -ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο και θεωρείται κρίσιμη παράμετρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ