«Σέ προσκυνῶ, γλώσσα»: Η τηλεοπτική εκπομπή του καθηγητή Μπαμπινιώτη για να μιλάμε σωστά ελληνικά

Το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Η ελληνική γλώσσα είναι μια σπουδαία κληρονομιά καθώς είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, είναι η γλώσσα που ανέπτυξε, μορφοποίησε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών των φιλοσοφικών στοχασμών και ρευμάτων, αλλά και των λογοτεχνικών ειδών, σημαντικών θεολογικών και χριστιανικών κειμένων και με μια πορεία πολλών αιώνων έχει καταστεί ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Αν θέλετε εσείς αλλά και τα παιδιά σας να μιλάτε και γράφετε σωστά τα ελληνικά, να αποφεύγετε τα γλωσσικά λάθη που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αξίζει να παρακολουθείτε κάθε Σάββατο, αρχής γενομένης, από τις 3 Οκτωβρίου στις 19:00 το απόγευμα και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 22:00 το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, την εκπομπή  «Σέ προσκυνῶ, γλώσσα» όπου ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης θα συνομι­λεί με την δημοσιογράφο-κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσι­κής παιδείας και της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα.

Με τη συμμετοχή μαθητών από την Ελλάδα και την Κύπρο

Μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν στην εκπομπή, στέλνοντας βιντεο­σκοπημένες από το τηλέφωνό τους γλωσσικές απορίες, όπως επίσης ερωτήσεις και διευκρινί­σεις, στις οποίες απαντά ο κ. Καθηγητής.

Δεδομένου δε, ότι η κρίση ποιότητας στη γλωσσική μας επικοινωνία αποτελεί μέρος της γενικότερης κρίσης αξιών, η προβολή της εκπομπής στόχο έχει να τονίσει την αντίληψη ότι η γλώσσα – και δη, η ελληνική- έχει κατ’ εξοχήν αυθύπαρκτη αξία και δεν είναι απλώς ένα «εργαλείο», καθώς και ότι αποτελεί πρώτιστο φορέα πολιτισμού.

Η εκπομπή θα μεταδίδεται και στην Κύπρο από το ΡΙΚ.