Σεμινάριο θεατρικής αγωγής για Εκπαιδευτικούς από το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα

Τα Σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου, απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς και σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στην ενασχόλησή τους με ομάδες παιδιών και εφήβων.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education), προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη), στην προετοιμασία σχολικής γιορτής ή θεατρικής παράστασης με παιδιά κ.ο.κ.

Στα Σεμινάρια θεατρικής αγωγής πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι βιωματικά, αντίστοιχης φιλοσοφίας με τα εργαστήρια των παιδιών, και συνοδεύονται από θεωρητικές πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να φοιτήσουν για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του Σεμιναρίου.

Για τη χρόνια 2016-2017 στο Εργαστήρι θα διδάξουν:

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου – Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου
Σοφία Πάσχου,ηθοποιός, μουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre – σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα

Ξένια Καλογεροπούλου

Το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει τις παρακάτω βασικές ενότητες:

Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες – παραμύθια επιλεγμένα γι αυτό το σκοπό
Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education)
Αξιοποίηση μιας ιστορίας και δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων
Κύκλος κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης
Εικαστικές δυνατότητες με στόχο την κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων θεάτρου

Το επίπεδο και η θεματολογία της κάθε διδασκαλίας διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται κάθε φορά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες δουλεύουν σε ομάδες και οργανώνουν τα δικά τους σχέδια μαθημάτων, τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα. Ακολουθεί αξιολόγηση και προτάσεις.

Το Β’ επίπεδο σπουδών των σεμιναρίων θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα είναι, επίσης, οκτάμηνης διάρκειας και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει πλήρως και ολοκληρωμένα το A’ επίπεδο του οκτάμηνου σεμιναρίου θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου. Βασικός στόχος του Σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου (Drama and Theatre in Education), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν το δικό τους σχέδιο μαθήματος εκπαιδευτικού Δράματος και στη συνέχεια να το εφαρμόσουν σε ένα από τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου σε προκαθορισμένες συναντήσεις. Οι σχεδιασμοί των μαθημάτων, η εφαρμογή-διδασκαλία, καθώς και η αξιολόγηση της όλης διαδικασίας γίνεται με την εποπτεία και την υποστήριξη της Πέγκυς Στεφανίδου – Τσιτσιρίκου, αλλά και των υπόλοιπων διδασκόντων των οποίων το αντικείμενο ταιριάζει και μπορεί να εμπλουτίσει τα σχέδια μαθημάτων των συμμετεχόντων.

logo

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια:

Παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών
Έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους, αλλά και αφού αποφοιτήσουν, στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, παιδαγωγικού περιεχομένου, ψυχολογίας, παραμύθια, λογοτεχνία κ.ά. και σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD προσφέρουν σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια
Παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις της Μικρής Πόρτας
Λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Διάρκεια: Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2017
Κάθε Τετάρτη 18:00-21:00

Πληροφορίες και εγγραφές: 210 32 49 829

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου
Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
(Σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής)
E-mail: portastu@gmail.com
www.porta-theatre.gr