- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Semper Parente: Δεν θα πάψω ποτέ να είμαι γονιός, έστω κι αν έχασα και τα δύο μου παιδιά

Semper Parente: «Δεν θα πάψω ποτέ να είμαι γονιός, έστω κι αν έχασα κα τα δύο μου παιδιά»

Αλήθεια, υπάρχει λέξη να χαρακτηρίσει έναν γονιό που χάνει το παιδί του [2]; Πώς θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει; Ένα παιδί που χάνει τον γονιό του ονομάζεται ορφανό. Ο γονιός, όμως;

Μία μητέρα που έχασε και τα δύο [3] της παιδιά, σε ηλικίες 6 και 16 ετών, προσπαθεί να προσδιορίσει την «ταυτότητά» της και το πετυχαίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να ονομάσω μου σε αυτόν τον κόσμο. Και τα δύο μου παιδιά έχουν φύγει από τη ζωή και πλέον είμαι ένας γονιός χωρίς παιδιά [2]. Τα παιδιά χωρίς γονείς ονομάζονται ορφανά.

Όσοι έχουν χάσει τους συντρόφους τους ονομάζονται χήροι ή χήρες. Μήπως επειδή είναι τόσο αδιανόητο και επώδυνο κανείς δεν είχε το κουράγιο να δώσει μία ονομασία για τους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους;

Η J.K. Rowling γράφει σε ένα από τα μυθιστορήματά της της σειράς Χάρι Πότερ, ότι ο κακός Βόλντεμορτ θεωρούνταν ότι είχε την πιο ισχυρή, σκοτεινή μαγική δύναμη και ήταν τόσο τρομακτικός που τον έλεγαν Ακατονόμαστο.  Όμως, ο Άλμπους Ντάμπλντορ έλεγε στον Χάρι Πότερ να τον αποκαλεί Βόλτνερμορτ. Για όλα υπάρχει έστω μία λέξη να κατονομάζονται.

Ο φόβος για ένα όνομα αυξάνει τον φόβο από μόνο του. Ταυτοποιώντας και ονομάζοντας τη φοβία σου ταυτόχρονα κάνεις ένα βήμα προς το να τον κατανοήσεις. Είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις τη θλίψη σου. Μία θλίψη που παραμένει χωρίς όνομα και νεφελώδης αυξάνεται και διογκώνεται.

Θέλω κάπως να αποκαλέσω τον εαυτό μου και άλλους γονείς που έχουν χάσει παιδί ως “semper parente”. Η λατινική αυτή φράση σημαίνει “γονιός για πάντα”.

Μία φράση που προσδιορίζει την αιωνιότητα της φύσης του γονιού, διευρύνει το χρονοδιάγραμμά του πέρα από αυτόν τον κόσμο. Το γεγονός ότι ήμουν γονιός και είχα παιδιά αλλάζει την αιωνιότητα. Τίποτα όμως δεν αλλάζει το ίδιο το γεγονός. “Semper Parente”, γονιός για πάντα. Αυτή η φράση με συνδέει με τα παιδιά μου και σε αυτόν τον κόσμο και στην αιωνιότητα.

Μου ταιριάζει και από το γεγονός, ότι τα λατινικά μπορεί να είναι μία νεκρή γλώσσα που δεν ομιλείται πια, ομως μεταμορφώθηκε σε ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά... Χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της ζωής, στην επιστημονική ορολογία. Ναι, είναι σημαντικό να επιλέξω ένα όνομα για τον γονιό που έχει χάσει ένα παιδί. Ακριβώς γιατί το semper parente με χαρακτηρίζει και μεταμορφώνει την έννοια της μητρότητάς μου στο άπειρο».

Πηγή: today.com

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι από 4.000 μαθητές “ενεργοποιήθηκαν” στον 1ο Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε η FairLife L.C.C. [4]

“Προς τον άντρα μου: Θυμάσαι όταν ονειρευόμασταν αυτό που τώρα ζούμε;” [5]

Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: 40 χρόνια φροντίδας και αγκαλιάς για τα παιδιά [6]