Σέρρες: “Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω” λέει 10χρονος – Συγκινεί το αντίο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Σέρρες: “Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω” λέει 10χρονος – Συγκινεί το αντίο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Όλη η Ελλάδα θρηνεί σήμερα για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στο 9ο Δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, όταν χθες κατά τη 1:30 το μεσημέρι, έπειτα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο, η πόρτα εκτοξεύτηκε πάνω στο παιδί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 9:00 σήμερα το πρωί βρέθηκαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα πραγματογνώμονες, συνοδεία του δικηγόρου της οικογένειας του 11χρονου, για να συλλέξουν τα στοιχεία και να κάνουν την απαραίτητη έρευνα.

Κεράκια έξω από το σχολείο

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ βρέθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από το σχολείο και μετέφερε, ότι γονείς καταφτάνουν στην είσοδο ανάβοντας κεράκια. Ο ίδιος μίλησε με καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος περιέγραψε όσα έζησε χθες, κατά την διάρκεια της έκρηξης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, όταν γίνονταν έργα συντήρησης στον λέβητα το σχολείου.

Ο καταστηματάρχης είπε, ότι “μετά την έκρηξη μάθαμε ότι γίνονταν εργασίες αποκατάστασης στον λέβητα”. Να σημειωθεί, ότι οι εργασίες γίνονταν προκειμένου να αλλάξει τρόπος θέρμανσης και από λέβητα πετρελαίου να χρησιμοποιεί το σχολείο τη γεωθερμία. Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, στη σύμβαση με τον εργολάβου που εκτελούσε το έργο της γεωθερμίας υπήρχε ο όρος να μη γίνονται εργασίες, όταν λειτουργεί το σχολείο.

Χθες, όμως, το σχολείο λειτουργούσε, ο εργολάβος έστειλε κάποιον μηχανικό για να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η γεωθερμία και κάποιο τεχνικό λάθος προκάλεσε το πρόβλημα. Λίγο πριν τη φονική έκρηξη είχαν φύγει από το σχολείο και ο εν λόγω τεχνικός και ο διευθυντής.

Τραυματισμένος ένας 10χρονος – Χειρουργήθηκε ο άλλος

Την ώρα της έκρηξης ήταν το διάλειμμα του Ολοημέρου και τα παιδιά που παρέμεναν στο σχολείο βρίσκονται στην πίσω αυλή για να παίξουν μπάλα. Ο ένας 10χρονος μαθητής που τραυματίστηκε από την έκρηξη είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι “ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα”. Πέρασαν ώρες μέχρι ο 10χρονος να ενημερωθεί για την τραγική κατάληξη του φίλου του.

Ο άλλος 10χρονος μαθητής υπεβλήθη χθες σε χειρουργηκή επέμβαση, η οποία είχε απόλυτη επιτυχία και το παιδί αναρρώνει εκτός κινδύνου.

“Δε υπάρχει έγγραφο για τεχνικές εργασίες εν ώρα μαθημάτων” λέει ο Δήμαρχος

Την ώρα που ο πατέρας του αδικοχαμένου 11χρονου ζητά από τον Δήμαρχο Σερρών να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, ο ίδιος ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλά στην ΕΡΤ και υποστηρίζει πως  «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα».

Και συμπληρώνει, ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο δήμαρχος Σερρών υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σύμβαση που περιγράφει τις υποχρεώσεις του αναδόχου ότι θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας» επιμένοντας ότι «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παραλαβή του έργου, το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική εκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο».

«Απόψε σκοτείνιασε νωρίς»

Συγκινητικό είναι το αντίο στον 11χρονο μαθητή από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σερρών:

«Σήμερα στην πόλη μας σκοτείνιασε νωρίς. Το ίδιο και στην καρδιά μας. Σε έναν χώρο που είναι συνυφασμένος με την χαρά και την δημιουργία, εκτυλίχθηκε η πράξη του δράματος που μας οδήγησε στον απόλυτο θρήνο. Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι. Ένα «γιατί» πνίγεται από τον ασυγκράτητο λυγμό μας. Είναι άδικο. Είναι πέρα από τα όρια μας. Ο νους μας πάει στους γονείς του μικρού Βασίλη. Συμπάσχουμε και θρηνούμε για τον αδόκητο χαμό του. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που νιώθουμε.

Καλό μας παιδί,
Στὸ ταξίδι ποὺ σὲ πάει

ὁ μαῦρος καβαλλάρης,
κύτταξε ἀπ᾿ τὸ χέρι του,
τίποτε νὰ μὴν πάρεις».

Διαβάστε ακόμα:

Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη ενώ μετέφερε παιδιά

Σέρρες: Η μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό αιτία της έκρηξης – H μοιραία πόρτα που “έκοψε” το νήμα της ζωής του 11χρονου

Συγκινεί ο Δημ. Παπανικολάου με την χριστουγεννιάτικη ιστορία για την κόρη του που είναι στο φάσμα του αυτισμού