Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα «Σιγά τα αυγά!»: Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία στο Οξυγόνο (30/4)

«Σιγά τα αυγά!»: Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία στο Οξυγόνο (30/4)

ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑΗμερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία με αφορμή τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο, Σιγά τα αυγά! του Κώστα Πούλου και Το κορίτσι του Πέτρου της Αργυρώς Μουντάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00-21:00, στο Βιβλιοπωλείο Οξυγόνο.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού μεταξύ παιδιών δεν συνιστά καινοτομία των ημερών. Ωστόσο, απασχολεί τον τελευταίο καιρό έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινή γνώμη αλλά και την οικογένεια. Ποιες είναι οι επιπτώσεις τις ενδοσχολικής βίας στους συμμετέχοντες μαθητές/ μαθήτριες μέσα από τους εναλλασσόμενους ρόλους του δράστη, του θύματος ή των παρατηρητών; Είναι η σεξουαλική παρενόχληση μια μορφή έμφυλου εκφοβισμού που συμβαίνει συχνά και στο σχολείο; Ποια είναι η σύνδεση του φαινομένου με τα ζητήματα του σεξουαλικού προσανατολισμού και τη συγκρότηση των ταυτοτήτων φύλου; Μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση;

Στην ημερίδα συμμετέχουν

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.
Σχολικός εκφοβισμός από την οπτική του φύλου

Άννα Μπίμπου-Νάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, ΑΠΘ & μέλος του Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο
Πρόθεση, άσκηση δύναμης, επανάληψη και ψυχικός πόνος. Για την κατανόηση της ενδοσχολικής βίας

Χριστίνα Χρηστίδου, Εκπαιδευτικός-Κοινωνική Λειτουργός
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Διάρκεια: 2 ώρες

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Σιγά τα αυγά! ή του βιβλίου Το κορίτσι του Πέτρου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (με την ένδειξη Σιγά τα αυγά!). Απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail, καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Λίγα λόγια για τα βιβλία
Κώστας Πούλος
Σιγά τα αυγά!
(εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος)

Ο Μίρκο είναι καινούριος στην τάξη. Αρχίζει το σχολείο την ημέρα που γίνεται σεισμός. Και έξω και μέσα του. Γιατί δεν αργεί να γνωρίσει τον Αλέξανδρο, που είναι ο νταής του σχολείου. Προσπαθεί να μάθει καλά τη γλώσσα και να γίνει αποδεκτός, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τρικλοποδιές… Θα καταφέρει άραγε να κάνει φίλους και να σταθεί στην ομάδα;
Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, που ξετυλίγεται μέσα στη σχολική τάξη και στο προαύλιο, αποτυπώνοντας με δεξιοτεχνία τις σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά και αγγίζοντας καυτά προβλήματα που απασχολούν τη σχολική καθημερινότητα, όπως το πρόβλημα της θυματοποίησης και της σχολικής βίας.
Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες – Αεροπλάνο 8+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες έως 2.500 λέξεις που βοηθούν το παιδί που διαβάζει άνετα να αγαπήσει το βιβλίο.

Αργυρώ Μουντάκη
Το κορίτσι του Πέτρου
(εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα)

Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν ερωτεύονται; Ποιος είπε ότι τα χνουδωτά ζωάκια δεν έχουν ψυχή; Και ποιος πιστεύει ότι ένα νέο ξεκίνημα σε μια ξένη χώρα είναι κάτι εύκολο για μια οικογένεια; Η Αλκμήνη ακούει την καρδιά της να χτυπάει, ακούει κι ένα χνουδωτό ζωάκι να μιλάει. Ο Πέτρος βοηθάει την Αλίσα στα Αρχαία και την ερωτεύεται. Ποιοι απομονώνουν το κορίτσι και γιατί; Η βία ποια πρόσωπα παίρνει; Η Αλίσα θέλει να μιλήσει ελληνικά, μα νιώθει το ταμπελάκι στην πλάτη της να φωνάζει «made in Pakistan»…
Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες – Υποβρύχιο 9+, η οποία περιλαμβάνει σύνθετες ιστορίες που διευρύνουν τους αναγνωστικούς ορίζοντες του παιδιού.

Οξυγόνο από το Μεταίχμιο
Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2310.260.085
www.oxygono-metaixmio.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.