Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Σηκώστε τα παιδιά από την καρέκλα και ωθήστε τα να ασκηθούν!

Σηκώστε τα παιδιά από την καρέκλα και ωθήστε τα να ασκηθούν!

just-for-kids-childrens-furniture-table-chair-e1351250305836Ο καθιστικός χρόνος, ο χρόνος δηλαδή που αφιερώνουν τα παιδιά σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του neadiatrofis.gr.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αφιερώνουν αρκετές ώρες από την καθημερινότητά τους σε καθιστικές δραστηριότητες, ειδικότερα σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χρήση οθόνης, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση τηλεόρασης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος, μειωμένη αθλητική απόδοση, μεγαλύτερη επιθετικότητα και κοινωνική απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.

Κατ’ επέκταση, οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών προτείνουν ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά σε καθιστικές δραστηριότητες να μην ξεπερνά τη μία με δύο ώρες ανά ημέρα.

7929283Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν το χρόνο που κάθονται τα παιδιά

Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας! Μειώστε το δικό σας καθιστικό χρόνο, περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό σας και γίνετε περισσότερο δραστήριοι μέσα στη μέρα.

Αφιερώστε χρόνο σε μη καθιστικές δραστηριότητες μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε για παράδειγμα να πάτε μαζί μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο-παιδική χαρά, για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή αν έχετε κατοικίδιο να το πηγαίνετε μαζί βόλτα.

Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας τη δραστήρια μετακίνηση. Για παράδειγμα, διανύετε κοντινές αποστάσεις με τα πόδια ενώ για μακρινότερες αποστάσεις παρκάρετε το αυτοκίνητό σας ένα με δύο τετράγωνα πριν τον προορισμό σας και περπατήστε για το υπόλοιπο της διαδρομής.

children_playground_KidsPlay-e1331242536611Θεσπίστε κανόνες σχετικά με τις δραστηριότητες οθόνης. Για παράδειγμα μπορείτε να ορίσετε το μέγιστο χρόνο που μπορεί να είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή να συμφωνήσετε με το παιδί σας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που μπορεί να παρακολουθεί και στη συνέχεια να κλείνει την τηλεόραση.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει τακτικά διαλείμματα κίνησης όταν κάθεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (πχ. κατά το διάβασμα). Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε μια υπενθύμιση, ώστε κάθε μία ώρα να κάνει ένα μουσικό διάλειμμα χορού.

Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν επιλέγει μια ενεργητική δραστηριότητα έναντι μιας καθιστικής και μη χρησιμοποιείτε την παρακολούθηση τηλεόρασης ενασχόληση με υπολογιστή ως ανταμοιβή ή τιμωρία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.