Σήμα κινδύνου για τα ψάρια στο Αιγαίο

ws_Fish_Tank_1440x900 Μπορεί το καλοκαίρι να περιορίζουμε την κατανάλωση κρέατος και να στρεφόμαστε στην υγεινή επιλογή των ψαριών αλλά μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες τα ψάρια στο Αιγαίο μειώνονται συνεχώς.

Ο σαργός, η γόπα, ο ροφός, το μπαρμπούνι είναι μόνο μερικά από τα αλιεύματα που ολοένα και λιγοστεύουν. Το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ειδικοί και οι αλιείς είναι κατηγορηματικό: η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για την αναβαθμισμένη πλέον παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση. Και οι πολίτες με τη σειρά τους θα πρέπει να αποφεύγουν είδη που υπεραλιεύονται καθώς και τα μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής. Διαφορετικά, οι μελλοντικές γενιές θα δυσκολεύονται πολύ να γευτούν όλα τα ψάρια.

«Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων είναι κάθετη. Κύρια αιτία είναι η αναβάθμιση της παράνομης αλιείας. Κι αυτό έχει συνέπειες σε είδη που δεν ανανεώνονται εύκολα, όπως οι σαργοί, οι ροφοί. Έχουν μεγάλο πρόβλημα αναπαραγωγής», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Θοδωρής Τσιμπίδης. «Αυτός που μας λένε ψαράδες, σχεδόν απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, είναι ότι κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Η αλιευτική τους παραγωγή πέφτει. Και έτσι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την αλιεία. Καταστρέφονται ένα επάγγελμα», σημειώνει από την πλευρά της η υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο, Αναστασία Μήλιου.