Σίτιση και διατροφή για ακόμη 50.000 μαθητές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

healthysnacks_t670

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η διανομή μικρογευμάτων σε σχολεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και την Πάτρα. Πρόκειται για τους επιπλέον 50.000 μαθητές δημοσίων σχολείων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα περισσότερα από 300 σχολεία πανελλαδικά που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα «σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, «Prolepsis».

Το πρόγραμμα υλοποιείται για τρίτο συνεχόμενη σχολική χρονιά και εφέτος θα καλύψει τις ανάγκες 50.000 μαθητών σε περισσότερα από 300 δημόσια σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Για το πρόγραμμα αυτό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε νέα δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, η ένταξη των σχολείων βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την κάλυψη ακόμη περισσότερων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών.

Το κολατσιό των μαθητών

Όλοι οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό μικρογεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους. Από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Απρίλη του 2013 διανεμήθηκαν συνολικά 2.025.354 γεύματα, αντίστοιχος αριθμός φρούτων και 1.245.152 μερίδες γάλακτος καλύπτοντας το 20 με 30% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζοντας το 45 με 55% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, «στις ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας, όπου η εξελισσόμενη οικονομική κρίση αφήνει εντονότερα το κοινωνικό της αποτύπωμα, εντοπίζονται φαινόμενα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών».

Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου «Prolepsis» σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων και με την αμέριστη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών.