- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Sittervising: Τι είναι αυτό το νέο parenting trend που χαρίζει στους γονείς περισσότερες ώρες χαλάρωσης

Sittervising: Τι είναι αυτό το νέο trend που χαρίζει στη μαμά περισσότερες ώρες χαλάρωσης

Ονομάζεται sittervising [2] και είναι η νέα τάση στην ανατροφή των παιδιών [3], που τους επιτρέπει να εκφράζονται ελεύθερα μέσω του παιχνιδιού, ενώ εσείς χαλαρώνετε.

Μπορείτε να θέσετε ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους, πριν το παιχνίδι, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να παίξουν ανεξάρτητα, ενώ εσείς τα επιβλέπετε χωρίς να είστε σε άμεση επαφή μαζί τους.

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, όπως να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία στα παιδιά [4] και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει ένα πολύ απαραίτητο διάλειμμα. Αν είστε από τους γονείς, που δεν έχουν καμία όρεξη να καθίσουν στο πάτωμα και να παίξουν με τα παιδιά τους, αυτή η μέθοδος είναι για εσάς.

Ακόμη κι αν δεν έχετε ξανακούσει για αυτό πριν, μπορεί να έχετε ήδη προσπαθήσει να το κάνετε. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο αυτό trend είναι εδώ.

Τί είναι το sittervising

Ουσιαστικά, παρακολουθείτε τα παιδιά σας από μία καθιστή θέση, σε μία άνετη καρέκλα ή πολυθρόνα, ένα παγκάκι πάρκου ή όπου θέλετε. Η πρακτική αυτή ενθαρρύνει τα παιδιά να μάθουν να παίζουν ανεξάρτητα και να αυτοεξυπηρετούνται, ενώ οι γονείς παρακολουθούν από απόσταση. Παράλληλα, τους επιτρέπει να συμμετέχουν στο ελεύθερο παιχνίδι, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξή τους και ενισχύει την δημιουργικότητά τους.

Πόσο ωφέλιμο είναι για τα παιδιά

Οι γονείς – ελικόπτερα είναι πάνω από τα παιδιά τους συνεχώς, ενώ παίζουν και κάτι τέτοιο είναι ομολογουμένως εξουθενωτικό. Οι ενήλικες έχουν και άλλες υποχρεώσεις πέρα από τον ρόλο τους ως γονείς, όπως να δουλέψουν έξω από το σπίτι ή οποιεσδήποτε άλλες δουλειές. Και οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο να παίζουν όλη μέρα, κάθε μέρα με τα παιδιά. Η πρακτική του sittervising επιτρέπει στους γονείς να στέκονται ένα βηματάκι παραπίσω και να δίνουν μία παραπάνω ελευθερία στα παιδιά.

Παράλληλα, βοηθά τα παιδιά σας να αναπτύξουν την ανεξαρτησία και τα υγιή όρια. Δίνοντας προσωπικό χώρο στο παιδί και μαθαίνοντάς του να σέβεται τον αντίστοιχο του άλλου, θα ωφελήσει πολύ τα παιδιά έξω στις εκτός σπιτιού δραστηριότητές του. Θα μάθουν, πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους ή να νοιάζονται για τους γύρω τους. Δεν θα βασίζονται συνεχώς πάνω σας για να τους λέτε, πότε μία κατάσταση είναι μη ασφαλής, κάτι το οποίο είναι σημαντικό, όταν δεν βρίσκονται κοντά σας.

Ενώ πολλές φορές μπορεί να νιώσετε ένοχοι με αυτό, δεν θα έπρεπε, ακόμη κι αν τα παιδιά κάνουν λάθη. Τους δίνετε με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να μάθουν τους εαυτούς τους, και όλα αυτά ενώ εσείς κάνετε το διάλειμμά σας.

Η ενοχή που μπορεί να νιώσετε ως γονιός, όταν τα παιδιά σας θέλουν να παίξουν μαζί σας και εσείς είστε πτώμα, μπορεί να είναι κάπως στενάχωρο. Το να καθίσετε πίσω και απλά να τα βλέπετε να παίζουν είναι εξίσου ωφέλιμο.

Μάθετε να είστε ένα βήμα πίσω

Ξεκινήστε, δίνοντας λίγο άδεια στον εαυτό σας να ηρεμήσει, ενώ τα παιδιά σας παίζουν. Μπορεί να σας αρέσει να παίζετε όλοι μαζί, όμως κι εκείνα χρειάζονται ανεξαρτησία και να εξερευνούν τον εαυτό τους ενώ τα επιτηρείτε.

Τα παιδιά σας θα κερδίσουν πολλά από το μοναχικό παιχνίδι. Σιγουρευτείτε, ότι έχουν ένα ασφαλές σημείο να παίζουν και χαλαρώστε βλέποντάς τα με την άκρη του ματιού σας ή απλά με το αυτί σας.

Η επιτυχία του sittervising

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να μεγαλώσει κανείς το παιδί του. Μόνο να κάνει το καλύτερο για αυτό. Ωστόσο, το sittervising ενισχύει την ανεξαρτησία, αλλά και την καλύτερη ανάπτυξή του χωρίς εσάς. Απλά και μόνο παρατηρώντας το και παίζοντας μαζί του, όταν αυτό σας χρειαστεί. Αυτό ωφελεί όλους και βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν, να μάθουν και να διασκεδάζουν με αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης:

“Πώς θα γλυτώσουμε από τα τροχαία”: Όσα μάθαμε στο σεμινάριο του Infokids.gr με τον Ιαβέρη [5]

«Λύγισε» ο Κοργιαλάς για τον μοναχογιό του – «Ήμουν μαμά και μπαμπάς μαζί. Θα τα καταφέρει» (video) [6]

Τρόμος για συμμορία ανηλίκων που ξυλοκοπεί μαθητές σε ιδιωτικό σχολείο – Ξεσπούν οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών [7]