- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σκοπός της Ημέρας της Γυναίκας είναι να θυμίσει ότι τα κορίτσια παραμένουν σε δυσμενέστερη θέση

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Στόχος της καθιέρωσής της δεν είναι μόνο να μάθουν οι νεώτερες γενιές για τους αγώνες που έλαβαν χώρα σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι οδήγησαν στη χειραφέτηση των γυναικών από το πατριαρχικό κατεστημένο, αλλά και να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους [2].

Η σημερινή ημέρα, όμως, πρέπει να έχει έναν ακόμα στόχο: Να μας θυμίσει, ότι όση πρόοδος κι αν έχει γίνει σε ζητήματα ισότητας και ισοτιμίας, ότι τα κορίτσια στις μέρες παραμένουν σε δυσμενέστερη θέση από τα αγόρια. Και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Λεκτική και σωματική βία, σεξουαλικές επιθέσεις, προσβολές

Από πού να πρωτοξεκινήσουμε, και θα μιλήσουμε μόνο για την Ελλάδα:

-Από την 32χρονη μάνα στην Κρήτη που βρήκε φριχτό θάνατο μπροστά στα δύο μωρά της από τον πρώην σύζυγό της; Ένα τραγικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας από τα περίπου 2.500 επίσημα που καταγράφονται κάθε χρόνο από τη γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων –φανταστείτε πόσα ακόμα μένουν κρυφά.

-Από τη φοιτήτρια Ειρήνη Τοπαλούδη που βιάστηκε και θανατώθηκε με τον πιο άγριο τρόπο από δύο (ή μήπως τελικά περισσότερους) νεαρούς στην Ρόδο;

-Μία άλλη φοιτήτρια, τη Λίνα Κοεμτζή, που πήδηξε από τον 9ο όροφο της εστίας της σχολής της, δίνοντας τέλος στη ζωή της, όταν έπεσε θύμα εκβιασμού από άτομα που είχαν στα χέρια τους γυμνές φωτογραφίες της.

-Ή την 16χρονη στην Κρήτη, στην οποία επίσης έγινε σκληρό bullying όταν διέρρευσαν ημίγυμνες φωτογραφίες της στα social media; Ευτυχώς η συγκεκριμένη είχε την απαραίτητη βοήθεια και χειρίστηκε το ζήτημα σωστά.

-Και στις μικρότερες ηλικίες, μια 9χρονη στη Θεσσαλονίκη θωπεύτηκε από ηλικιωμένο άνδρα, σε στάση λεωφορείου, δίπλα ακριβώς στη μητέρα της.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Iσότητας του Δήμου Αθηναίων και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Στρατηγάκη [3] μίλησε στο Infokids.gr σχετικά με την κατάσταση των νέων κοριτσιών στην Ελλάδα σήμερα:

«Οι νέες κοπέλες σήμερα ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους γεμάτες προσδοκίες, νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν πια προβλήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτά, όμως, ξεκινούν να εμφανίζονται τόσο όταν έρχονται αντιμέτωπες με τις πολύ κακές προοπτικές απασχόλησης, λόγω τεράστιας ανεργίας, όσο και μέσα στον γάμο, και ειδικότερα όταν έρχεται η ώρα να κάνουν παιδιά.

Τα αποτελέσματα των προβλημάτων αυτών είναι αφενός να βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό νέων κοριτσιών να οδηγούνται στην πορνεία, αλλά και μεγάλο ποσοστό εκτρώσεων.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης για τους ρόλους των δύο φύλων στα σχολεία, καθώς και η ενημέρωση των παιδιών για την αναπαραγωγική υγεία και για τις ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο.»

Να δούμε τι γίνεται και σε άλλες χώρες;

Η Unicef σήμερα ανακοίνωσε ότι πρόοδος και βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει όταν τα κορίτσια καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια συγκριτικά με τα αγόρια: Σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου τα κορίτσια ακόμα και σήμερα απαγορεύεται να πάνε σχολείο, σε όλο τον πλανήτη κοντινά τους πρόσωπα τα κακοποιούν κι εκδηλώνουν βία προς το μέρος τους, στην Αφρική ακόμα και σήμερα βιώνουν απάνθρωπες πρακτικές, όπως ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και γάμους σε παιδική ηλικία. Σε πάρα πολλές χώρες παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Εσύ πώς νιώθεις για τον εαυτό σου και την κόρη σου

Κι αν τα παραπάνω σας ακούγονται μακρινά και ακραία, θα καταλάβετε πολύ καλύτερα γιατί επιμένουμε ότι τα κορίτσια βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση αν απαντήσετε στο εξής απλό: Εσείς (αν είστε μαμά) πόσες φορές έχετε νιώσει άβολα ως γυναίκα; Πόση ασφάλεια νιώθετε για την κόρη σας, όταν είναι εκτός σπιτιού;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε έρευνα από μεγάλη δικηγορική εταιρία στην Αμερική [4], σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια και άγχος στις καθημερινές τους δραστηριότητες από τους άνδρες. Τι φοβούνται; Με σειρά προτεραιότητας: Τις σεξουαλικές επιθέσεις, τον βιασμό, τη σωματική βία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στον δυτικό κόσμο, 1 στις 6 γυναίκες θα πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεση ή κακοποίησης έστω μία φορά στη ζωή της.

Όπως κάποιες γυναίκες είπαν, χαρακτηριστικά, φοβούνται ή νιώθουν άγχος όταν περπατούν έξω μόνες τους τη νύχτα ή όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο, όταν μπαίνουν στο ασανσέρ με έναν άγνωστο άνδρα, όταν κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία επικρατεί συνωστισμός, ακόμα και όταν είναι μόνες νύχτα στο σπίτι. Ακόμα πιο αμήχανα νιώθουν, όταν είναι ντυμένες πιο θηλυκά, π.χ. φορούν φόρεμα ή τακούνια.

Ελάχιστοι ήταν οι άνδρες που εξέφρασαν τις ίδιες ανησυχίες και αυτό από μόνο του αποδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται να είναι μόνος στο σπίτι του, ανεξαρτήτως φύλου, και οπωσδήποτε καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να έχει ανάγκη ή να εξαρτάται από έναν άνδρα για να την κάνει να νιώθει ασφάλεια. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται άνδρες-προστάτες, χρειάζονται άνδρες που δεν είναι νταήδες και εγκληματίες.

H Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Οικογένειας και Ζευγαριών Λίνα Λυκομήτρου [5] μας έγραψε για τη σημερινή ημέρα:

– Είσαι γυναίκα εσύ , θα τον καταφέρεις.

– Τι θέλει ένας άντρας από την γυναίκα του; Να κάνει καλό κρεβάτι, να μαγειρεύει και να χαμογελάει. Πολλά ζητάμε;

– Και τι έξοδα έχεις εσύ; Μαλλιά, νύχια, αποτρίχωση φαντάζομαι είναι στα πάγια.

– Δεν είσαι ομοφυλόφιλη απλά δεν έχεις γνωρίσει τον κατάλληλο άντρα ακόμα.

– Πρώτα το παιδί σου, μετά ο άντρας σου και μετά εσύ.

– Εσύ είσαι γυναίκα, θα βρεις πιο εύκολα δουλειά.

– Και τι έκανες για να τον κρατήσεις; Τίποτα. Καλά έκανε και στα φόρεσε.

– Εσύ πρέπει να έχεις υπομονή και καλοσύνη.

– Αφού δεν σου γυρίζει την πλάτη στο κρεβάτι, να λες και ευχαριστώ.

Κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες, ψάχνουν ακόμα τους λόγους που υπάρχουν φεμινιστικά κινήματα στις μέρες μας. Αφού δόθηκε το δικαίωμα ψήφου, το δίπλωμα οδήγησης και η δυνατότητα να σπουδάζουν, ποιος ο λόγος να εναντιώνονται; Εναντιώνεται για να κερδίσει το δικαίωμα να απολαμβάνει! όχι να υπηρετεί! Να μπορεί να ζει ευχαριστώντας τον εαυτό της χωρίς ενοχές. Να μπορεί να λέει όχι χωρίς δεύτερες σκέψεις. Να ζει ελεύθερα χωρίς να γίνεται συναισθηματικό υποχείριο. Να ζει!

Πώς θα έρθει η αλλαγή;

Πρώτα απ’όλα με την εκπαίδευση των παιδιών μας στον σεβασμό: Σεβασμό για τον ίδιο τους τον εαυτό και το σώμα και σεβασμό για την προσωπικότητα και το σώμα του άλλου, όποιος κι αν είναι αυτός.

Έπειτα με ένα κοινωνικό και νομικό σύστημα που θα φέρεται στον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, ισότιμα.

Αναφορικά με τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, η Action Aid [6] έχει ορισμένες ουσιαστικές προτάσεις, τόσο για την πρόληψη τέτοιων συμβάντων όσο και για την στήριξή τους:

-Δημιουργία κεντρικού μηχανισμού καταγραφής περιστατικών από αρμόδιους φορείς του δημοσίου –οι ίδιοι φορείς θα πρέπει να επεκτείνουν τις εκστρατείες τους, ειδικά μέσα στα σχολεία, ενημερώνοντας τα παιδιά για τα δικαιώματά τους και τους εκπαιδευτικούς για το πώς να μιλούν στα παιδιά.

-Δημιουργία υποδιεύθυνσης έμφυλης και ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ, αφού εκεί θα αποταθεί πρώτα η γυναίκα-θύμα, αλλά και εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαχειρίζονται σωστά τέτοια θέματα.

-Στήριξη όσων υφίστανται βία από παρεχόμενες υπηρεσίες στους ξενώνες και στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Οι γυναίκες και τα παιδιά που πέφτουν θύματα κακοποίησης από τους άνδρες τους πρέπει να έχουν μία προσωρινή στέγη προκειμένου να ξεφύγουν από το μαρτύριο.