Αρχική InfoMommy Υγεία SmokeHaz: Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα

SmokeHaz: Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα

Quit-Smoking-Cigarettes
H νέα ιστοσελίδαSmokeHaz της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), η οποία θα παρέχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Lung Health and Smoking in Europe”.

To πρόγραμμα SmokeHaz που είναι προϊόν συνεργασίας της ΕRS, του ELF και του Κέντρου ελέγχου του Καπνού και Αλκοόλ του πανεπιστημίου του Nottingham. (UK) βασίστηκε σε συστηματική επιστημονική ανασκόπηση ερευνών και μεταναλύσεων για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία και ειδικότερα στην αναπνευστική υγεία. Απευθύνεται σε όλους τους φορείς πολιτικής Υγείας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ερευνητές και φοιτητές των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών και στο γενικό πληθυσμό καπνιστών και ασθενών.

Η παρουσίαση της καινούργιας ιστοσελίδας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τις επιστημονικές δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του καπνίσματος στην Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση της ημερίδας στην Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία.

Ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χαράλαμπος Ρούσσος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Ελλάδας στα θέματα του τσιγάρου, μολονότι η χώρα μας είναι μια καπνοπαραγωγός χώρα.»

Ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Τριχόπουλος τόνισε: «Αν καταφέρναμε να περιορίσουμε κατά το ένα τρίτο το ποσοστό των καπνιστών θα πετυχαίναμε το στόχο μας σε ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής (quality adjusted life years) χωρίς άλλες μείζονες τροποποιήσεις.»

Ο καθηγητής κ. Peter Barnes επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του imperial College του Λονδίνου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας δήλωσε «Είναι γεγονός ότι 1 στους 8 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού. Μάλιστα πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε καρκίνους των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο και είναι άμεσα σχετιζόμενοι με το κάπνισμα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 6 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθένειας του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση προϊόντων καπνού.»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου του Καπνού της ERS, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθύντρια του κέντρου Διακοπής καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο κ. Χριστίνα Γκράτζιου ανέφερε:

  • οι καπνιστές αν ενημερωθούν σωστά μπορούν να προστατέψουν την υγεία τους και να διακόψουν το κάπνισμα
  • οι λειτουργοί υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν και να εφαρμόσουν προγράμματα βοήθειας για τη διακοπή καπνίσματος
  • οι υπεύθυνοι φορείς να εναρμονισθούν και να εφαρμόσουν πολιτική υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο Προϊόντων Καπνού (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλα τα κράτη της Ευρώπης

Ελπίζουμε ότι μέσω της νέας αυτής επιστημονικής ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας θα παρέχουμε σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας πολιτικής υγείας ένα σημαντικό πακέτο τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφόρησης. Με αυτό το τρόπο θα μπορούν να στηρίξουν δράσεις σε σχέση με τον έλεγχο του καπνίσματος ώστε να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και το περιορισμό του καπνίσματος με στόχο:

  • να μειώσουν τη θνησιμότητα και τη συχνότητα της εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως είναι τα αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα.
  • να προστατεύσουν την Υγεία των παιδιών από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  • να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής πολλών Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος, στην ιστοσελίδα www.smokehaz.eu παρατίθενται συστάσεις που θα βοηθήσουν την εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής για τα θέματα ελέγχου και περιορισμού της καπνιστικής συνήθειας.

Τέλος ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είμαστε σε πόλεμο με το κάπνισμα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει όλα όσα μπορούμε να κάνουμε θεσμικά ώστε να συμβάλλουμε στο να σταματήσουν οι Έλληνες να καπνίζουν. Το κάπνισμα σκοτώνει τους ανθρώπους, όσους καπνίζουν αλλά και όσους στέκονται γύρω τους και αυτό δεν μπορούμε να το βλέπουμε και να παραμένουμε αδρανείς.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.