- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σοκάρουν οι καταγγελίες για την επικίνδυνη πρόκληση του Jonathan Galindo – Γιατί τα παιδιά πέφτουν στην παγίδα του

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως για Ελληνόπουλα που έχουν προσεγγιστεί από την καρικατούρα Γκούφι “Jonanthan Galindo” [1]που μέσω της επικίνδυνης διαδικτυακής πρόκλησης [2] που έχει στήσει, τα ωθεί  να ξεφύγουν από τα όρια, να αυτοτραυματιστούν [3] και σε πολλές περιπτώσεις να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) που ηγείται ο Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης, ήταν ο πρώτος οργανισμός που κινητοποιήθηκε και ενημέρωσε τους γονείς για το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας και καθημερινά γίνεται δέκτης περιστατικών, καταγγελιών και περιεχομένου [4] που σχετίζεται με αυτό το online παιχνίδι.

Ανακάλυψα ότι ο 8χρονος γιος μου συμμετέχει στο παιχνίδι πρόκληση

Η Μαρία Περδικέα, μητέρα 8χρονου περιέγραψε [4] πώς ανακάλυψε ότι το παιδί της συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι και πώς αποφεύχθησαν τα χειρότερα  «Πριν από τρεις μήνες ήρθε ο οχτάχρονος γιος μου και μου είπε για μια τρομακτική φωτογραφία που βρήκε στο διαδίκτυο, μέσω ενός φίλου του. Εκείνος ο φίλος του του μίλησε για το παιχνίδι Jonathan Galindo που έπαιζε με τον αδερφό του, και κάθε βράδυ τους καλούσε σε challenges. Με έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για αστείο. Όταν πίεσα τον γιο μου να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει, μου είπε ότι δεν έχει προλάβει να κάνει challenge»,

«Είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς πώς προσεγγίζουν τα παιδιά που είναι 7-8-9 ετών που δεν έχουν προφίλ στα social media. Αν δεν έχουν social media δεν μπορεί να σε προσεγγίσει ο χαρακτήρας», τόνισε.

Kαταγγελία αναγνώστριας στο Ιnfokids.gr για το παιχνίδι αυτοκτονίας Jonathan Galindo

Η  Άννα Βήχου μητέρα ενός παιδιού σε επικοινωνία που είχε με το Infokids.gr ανέφερε ότι το παιχνίδι αυτοκτονίας Jonathan Galindo είναι όντως αληθινό και πράγματι έχουν υποπέσει στην αντίληψή της περιστατικά [5] που δείχνουν ότι υπάρχει διείσδυση αυτής της καριτούρας που ζητά από τα παιδιά να προβούν σε ακραίες πράξεις σε ελληνικούς λογαριασμούς παιδιών σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ένας άρρωστος δολοφόνος έχει απήχηση σε μικρά παιδιά”

Όπως δήλωσε στο Infokids.gr ” Σοκαρομαι ξανά και ξανά. Έχω ψάξει τα πάντα για αυτόν. Υπάρχουν παιδιά στο youtube που κάνουν ψεύτικο λογαριασμό σαν Τζόναθαν για να τρομάζουν άλλα παιδιά. Αυτή η τρομακτική φιγούρα έχει γίνει κάτι σαν πρότυπο για τα πιτσιρίκια.  Αλλα παιδιά τον προσεγγίζουν για να τον τρολαρουν και να ανεβάσουν βίντεο δήθεν ότι είναι ατρόμητα και μάγκες…..

Έχω σοκαριστεί αλήθεια. Με την μπλε φάλαινα δεν είχα τρομάξει , ίσως γιατί ήταν ακόμα πιο ελεγχόμενο το παιδί μου, ίσως γιατί δεν πίστευα ότι αυτή η μόδα θα κρατήσει πολύ. Ο τυπακος όμως βλέπω ότι έχει απήχηση. Ένας ΑΡΡΩΣΤΟΣ δολοφόνος έχει απήχηση.… Σπάω ό,τι ηλεκτρονικό υπάρχει σπίτι και τον αφήνω να ουρλιάζει; Κάθομαι ακόμα περισσότερο πάνω από το κεφάλι του όταν παίζει; Του έχω δημιουργήσει φοβία με αυτόν τον τύπο σε σημείο που τελικά εγώ του έκανα κακό με το να φοβάται αλλά να μην ξέρει; Πώς δεν έχουν συλλάβει οι Αρχές αυτόν τον επικίνδυνο τύπο;

Ανησυχία για το επικίνδυνο παιχνίδι στην Ελλάδα

Μπορεί ένα παιδί να μπλέξει τόσο πολύ με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ώστε να κινδυνεύσει η ζωή του;  Φυσικά ναι. Στο παρελθόν είχαμε τη Μπλε Φάλαινα, μετα τη Μomo, τώρα τον…Ανθρώπινο Γκούφι.

O ψυχολόγος Ευάγγελος Ορφανίδης [6] με αφορμή την επικίνδυνη πρόκληση του Jonathan Galindo και τα ανησυχητικά τηλεφωνήματα που δέχεται από γονείς για το πώς θα θωρακίσουν τα παιδιά τους από τέτοιους κινδύνους και δεν θα “πέσουν στην παγίδα” των επιτήδειων εξηγεί ότι πρώτα και κύρια πρέπει οι γονείς να έχουν μια σταθερή επικοινωνία με το παιδί, να είναι ενεργά στο πλευρό του και φυσικά να έχουν την πλήρη εποπτεία  στην χρήση του διαδικτύου.

Μην αφήνετε τα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς εποπτεία

Όπως τονίζει  “Πρέπει να κατανοήσετε ότι αν το παιδί σας έχει ελεύθερη πρόσβαση στον υπολογιστή πρέπει να το ενημερώσετε για αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ιδανικά, από μια ηλικία και κάτω η πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να είναι περιορισμένη είτε μέσω κλειδώματος της πρόσβασης είτε με έλεγχο στο ιστορικό των σελίδων που έχει επισκετεί το παιδί σας. Αν αντιληφθείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού πρέπει να το συζητήσετε άμεσα τόσο με το παιδί όσο και με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας κρίνοντας από την αυξαμένη επικινδυνότητα που κρύβει αυτό το «παιχνίδι».”

Υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας;

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία στις οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις. Έτσι, αναζητούν στήριγμα διαδικτυακά σε μια ομάδα συνομηλίκων που θεωρούν ότι θα έχουν την πολυπόθητη αποδοχή. Η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός μόνο παιχνιδιού. Το παιχνίδι όμως μπορεί να σταθεί η αφορμή για μια τέτοια πράξη. [2] Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι διοργανωτές του παιχνιδιού φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους παίκτες που επιθυμούν να διακόψουν το παιχνίδι εμπλέκοντας ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους. Με αυτό τον τρόπο αρκετοί παίκτες έχουν υποκύψει να πραγματοποιήσουν δοκιμασίες με τις οποίες ήταν αντίθετοι.

Γιατί τα παιδιά πέφτουν στην παγίδα του;

Ο κ. Ορφανίδης τονίζει στους γονείς ότι “Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι στην πλειοψηφία τους εμπλεκονται παιδιά και έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αισθάνονται μόνα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις ενδοοικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι να βρισκόμαστε πραγματικά δίπλα τους κάνοντας διάλογο αλλά και παρεμβαίνοντας όπου το βρίσκουμε αναγκαίο. Αν πέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί σας ή κάποιος που γνωρίζετε εμπλέκεται σε παιχνίδι τέτοιου είδους ενημερώστε άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Για ακόμη μια φορά το “κλειδί” της πρόληψης βρίσκεται στα κανάλια επικοινωνίας που χτίζουμε με τα παιδιά μας, όπως και στην εποπτεία της χρήσης του διαδικτύου μέσω εφαρμογών. Τα παιδιά και τα μάτια μας…”