- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σοβαρή καταγγελία για Κιβωτό: “Δεν άφηναν μητέρα να δει τα τρία παιδιά της”

Σοβαρή καταγγελία για Κιβωτό: “Δεν άφηναν μητέρα να δει τα τρία παιδιά της”

Η δικηγόρος κ. Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε νωρίτερα σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Open “Ώρα Ελλάδος” και κατέθεσε, ότι πελάτισσά της είναι μια μητέρα τριών παιδιών, τα οποία έπειτα από εισαγγελική εντολή βρέθηκαν στην Κιβωτό [2]. Τα παιδιά κατέληξαν εκεί με εντολή εισαγγελέα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έπειτα από μια ανώνυμη καταγγελία για παραμέληση, καθώς η γυναίκα δούλευε πολλές ώρες. Από τη στιγμή που τα παιδιά βρέθηκαν εκεί όμως, οι άνθρωποι της Κιβωτού, υποστηρίζει η δικηγόρος, δεν την άφηναν να τα δουν:

“Έρχεται, λοιπόν, η μητέρα, σε πολλή άσχημη ψυχολογική κατάσταση δεδομένου, ότι ξαφνικά έχει χάσει τα παιδιά της (μιλάμε για μονογονεϊκή οικογένεια) και μου ζητάει να βρούμε κάποιον νομικό τρόπο προκειμένου να αρθεί η διάταξη και να μπορέσει να πάρει πίσω τα παιδιά, αλλά και να έχει επικοινωνία με τα παιδιά στην Κιβωτό.”

Όπως εξηγεί η δικηγόρος, δεν άφηναν τη μητέρα να δει τα παιδιά της στην Κιβωτό, παρότι δεν είχε γίνει αφαίρεση γονική μέριμνας. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν γιος 13 ετών, γιος 7 ετών και κόρη 3 ετών.

Η δικαιολογία που χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με την δικηγόρο, για να μην την αφήνουν να πάει, ήταν ο Covid-19 εξαιτίας του οποίου είχαν τεθεί περιορισμοί. Ζητούσε τότε η γυναίκα έστω να μιλήσει μαζί τους. Αλλά ούτε τότε την άφηναν, γιατί έλεγαν πως έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα που θα διαταραχθεί αν μιλήσουν μαζί της.

“Η Κιβωτός παραβίαζε δικαστική απόφαση”

Η κ. Φραγκάκη παραδέχεται πως αρχικά ήταν πολύ δύσπιστη, θεωρώντας, ότι η Κιβωτός είναι το καλύτερο ίδρυμα. Ωστόσο, αποφάσισε να αναλάβει την υπόθεση. “Ξεκινά, λοιπόν, ένας δικαστικός αγώνας εναντίον της διάταξης και της Κιβωτού. Ευτυχώς είχαμε μια εξαιρετική Πρόεδρο δικαστηρίου που δέχτηκε ό,τι της είπαμε και έβγαλε προσωρινή διαταγή για επικοινωνία της μητέρας με τα παιδιά μια φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένες ώρες. Η Κιβωτός έλεγε, ότι εκείνες τις ώρες δεν έχει κοινωνική λειτουργό για να είναι παρούσα με τα παιδιά, ωστόσο τις υπόλοιπες ώρες η μητέρα εργαζόταν. Παρά την επίδοση της απόφασης, η Κιβωτός δεν συμμορφωνόταν”.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η κ. Φραγκάκη, τα παιδιά παραπονιόντουσαν ότι πεινούσαν και ζητούσαν τη μητέρα τους κλαίγοντας. Ενώ και η ίδια η μητέρα δεχόταν πολύ άσχημη συμπεριφορά από τις κοινωνικές λειτουργούς.

Σε μία μόνο επικοινωνία της μητέρας με τον πατέρα Αντώνιο, την είχε διαβεβαιώσει, ότι θα λυθεί το θέμα.

Τελικά, δικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά η Πρόεδρος θεώρησε, ότι η μητέρα είναι τυχερή που τα παιδιά είναι στην Κιβωτό και την απορρίπτει. Η μητέρα απλά δεν μπορεί να δει τα παιδιά της.

Επόμενο βήμα ο Συνήγορος του Πολίτη

Η δικηγόρος με τη μητέρα πηγαίνουν στην Συνήγορο του Πολίτη [3]. Εκεί ξεκινά ένας αγώνας, ώστε να μιλήσει ο Συνήγορος με την Εισαγγελία Ανηλίκων και να τους πείσει, ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στη μητέρα.

Πράγματι, τα παιδιά, όταν άλλαξε η Εισαγγελέας που ανέλαβε το θέμα, τα παιδιά πήγαν στη μητέρα τους με την οποία ζουν μέχρι σήμερα. Όμως αναγκάστηκαν να την στερηθούν για 8 ολόκληρους μήνες.

Η κ. Φραγκάκη καταλήγει, ότι “Αν δεν είχα βιώσει τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έλεγα πως όλα αυτά που λέγονται είναι υπερβολές. Μου έγινε, όμως, ξεκάθαρο, ότι κάτι δεν λειτουργούσε καλά εκεί μέσα.”

Τόσο η δικηγόρος όσο και οι δημοσιογράφοι, αλλά και όλοι μας, αναρωτιούνται γιατί δεν γινόταν έλεγχος τόσο στην Κιβωτό όσο και στις υπόλοιπες δομές. “Οι Εισαγγελείς έκαναν να έλεγχο να δουν πού ακριβώς στέλνουν τα παιδιά;” αναρωτιέται η δικηγόρος.

Η κ. Φραγκάκη, πάντως, υποστηρίζει, ότι από την δική της εμπειρία δεν έχει γνώση για περιστατικό ασέλγειας.

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
Διαβάστε ακόμα:
Μητέρα 6 παιδιών στην Πάτρα θύμα ενδοοικογενειακής βίας – Εξαφανίστηκε ο σύντροφός της [4]

Στις καρέκλες αυτού του Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν μπαλάκια τένις για ένα σημαντικό μαθησιακό σκοπό [5]

Η επιστολή παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου: “Είμαστε μαζί σου πατέρα Αντώνιε” – Η απάντηση στις καταγγελίες [2]