Σούπα με πατάτες και πράσα

Όταν έξω κάνει κρύο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο που μπορείτε να σερβίρετε στα παιδιά από μια ζεστή σουπίτσα. Πολλά παιδιά βέβαια, δεν είναι και φανατικοί θαυμαστές αυτού του πιάτου όμως συνδυάζοντας διάφορα συστατικά μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν!

Υλικά:

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 πράσα, σε λεπτές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι
2 κλωνάρια μαϊντανού, ολόκληρα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1½ λίτρο ζωμός κότας ζεστός
αλάτι
πιπέρι
200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι. Ρίχνουμε τα πράσα, το σέλερι, τη δάφνη, λυγίζουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τα ρίχνουμε και αυτά. Σοτάρουμε τα υλικά για περίπου 4-5 λεπτά, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι, το ζωμό και αλατοπίπερο και, μόλις το υγρό πάρει μια καλή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά ώστε η σούπα να σιγοβράζει απαλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το μαϊντανό και τη δάφνη και πολτοποιούμε τη σούπα με το ραδβομπλέντερ ή μεταφέροντας το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις). Σουρώνουμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι για πιο λεία υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, την βράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας. Όταν έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.