Σπινόσαυρος ο Αιγυπτιακός: Ο πρώτος δεινόσαυρος που ήξερε να κολυμπά!

spinosaurus_aegyptiacusΑπό τα εκατοντάδες είδη δεινοσαύρων που έχουν ανακαλυφθεί, κανένας δεν είχε ποτέ αποδειχθεί ότι μπορούσε να προσαρμοστεί στη ζωή μέσα στο νερό.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον πρώτο αμφίβιο δεινόσαυρο που υπήρξε ποτέ, γνωστός ως Αιγυπτιακός Σπινόσαυρος. Το τεράστιο αρπακτικό είχε μήκος 15 μέτρα και βάρος 7 τόνων και συνήθιζε να κολυμπά στα ποτάμια της Βόρειας Αφρικής πριν από εκατό εκατομμύρια χρόνια.

Ο Σπινόσαυρος είχε κεφάλι κροκόδειλου, διέθετε στην πλάτη του ένα τεράστιο πτερύγιο ύψους δύο μέτρων και μικρά ρουθούνια στη μέση του κρανίου του, έτσι ώστε να μπορεί να αναπνέει εύκολα με το κεφάλι του μερικώς βυθισμένο, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το National Geographic Society.

Αρχικά αποτελούσε είδος που ζούσε μόνο στη στεριά, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε για να κυνηγά ψάρια (ακόμα και καρχαρίες!) μέσα στο νερό με τα γιγάντια δόντια του. Από ένα σημείο κι έπειτα κολυμπούσε πιο άνετα απ΄ότι περπατούσε στην ξηρά.

Η ομάδα των ερευνητών -από εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ιταλία και το Μαρόκο καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο- κατέληξε στα συμπεράσματα σχετικά με τον Σπινόσαυρο, ύστερα από την εξέταση απολιθωμάτων που βρέθηκαν στη Μαροκινή Σαχάρα και άλλα που φιλοξενούνταν σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο.