Αρχική InfoDad ΣτΕ: Δικαιούνται άδεια ανατροφής μετ' αποδοχών οι δικαστές που υιοθετούν παιδί

ΣτΕ: Δικαιούνται άδεια ανατροφής μετ' αποδοχών οι δικαστές που υιοθετούν παιδί

Αδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών μετ' αποδοχών δικαιούνται και οι δικαστικοί που υιοθετούν παιδί, όπως λαμβάνουν και οι φυσικοί γονείς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, σε περίπτωση που υιοθετήσουν δεύτερο παιδί δικαιούνται πρόσθετη άδεια 6 μηνών και όχι 9 ακόμη μηνών, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των φυσικών τέκνων.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την υιοθεσία ανηλίκων, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, έκρινε ότι όχι μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί φυσικών τέκνων δικαιούνται να λάβουν 9μήνη άδεια ανατροφής τέκνου με αποδοχές, αλλά δικαιούνται και οι θετοί γονείς δικαστικοί λειτουργοί υιοθετημένων παιδιών.

Σε περίπτωση που οι δικαστικοί υιοθετήσουν δεύτερο παιδί διαφορετικής ηλικίας, τότε θα λάβουν πρόσθετη άδεια ανατροφής τέκνου 6 μηνών για κάθε ένα πέραν του ενός παιδιού, ανεξάρτητα από το ότι οι γονείς γνήσιων τέκνων λαμβάνουν πρόσθετη άδεια ανατροφής 9 επιπλέον μηνών για το δεύτερο παιδί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η υιοθεσία από δικαστικό λειτουργό δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την περίπτωση της απόκτησης από φυσική μητέρα δικαστικό δύο γνήσιων παιδιών διαφορετικής ηλικίας, η οποία λαμβάνει άδεια ανατροφής 9 μηνών με αποδοχές για κάθε ένα από τα δύο γνήσια τέκνα της (συνολικά 18 μήνες άδεια). Οι δύο αυτές κατηγορίες δικαστικών λειτουργών «τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες», επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.