Στη νεαρή Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ

sti-neari-malala-brabeio-zaxarofΣτη Μαλάλα Γιουσουφζάι, τη νεαρή πακιστανή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έχει γίνει σύμβολο κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού σε διεθνή κλίμακα, απονεμήθηκε την Τετάρτη το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Απονέμουμε το 25ο βραβείο Ζαχάροφ σε μια επιζήσασα, μια ηρωίδα, μια ξεχωριστή νεαρή γυναίκα, για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η 16χρονη κοπέλα έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Καταχειροκροτούμενη από τους ευρωπαίους βουλευτές, η Μαλάλα είπε ότι η βράβευσή της τής δίνει κουράγιο για να συνεχίσει τον αγώνα της.«Απευθύνω έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να βοηθήσουν τις χώρες της Ασίας και την πατρίδα μου, το Πακιστάν, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης», τόνισε.«Αφιερώνω αυτό το περίβλεπτο βραβείο στους αφανείς ήρωες του Πακιστάν και στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που μάχονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Μαλάλα είναι η νεότερη βραβευθείσα με το βραβείο Ζαχάροφ στην ιστορία του θεσμού. Επειδή αψήφησε την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν από το 2007 έως το 2009 στην κοιλάδα του Σαβάτ, όπου διέμενε με την οικογένειά της και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο, η Μαλάλα μπήκε στο στόχαστρο των ισλαμιστών. Στις 9 Οκτωβρίου 2012 ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Μαλάλα επέζησε και ζει πλέον με την οικογένειά της στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της. Τους τελευταίους μήνες, αφού ανέρρωσε πλήρως, έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.