Αρχική Περιβάλλον Στη Ζάκυνθο η πρώτη φωλιά της χελώνας καρέτα-καρέτα για το 2015

Στη Ζάκυνθο η πρώτη φωλιά της χελώνας καρέτα-καρέτα για το 2015

Sekania_Zak_ARCHELONΗ πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους. Φέτος οι πρώτες φωλιές εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο, κατά την πρωινή παρατήρηση της 19ης Μαΐου 2015 στα Ανατολικά Σεκάνια και στην παραλία του Γέρακα.

Ο Σπύρος Στογιάννος, εθελοντής στον ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 2 χρόνια και φέτος υπεύθυνος της Κατασκήνωσης και των Εθελοντών στο πρόγραμμα της Ζακύνθου μας περιγράφει την εμπειρία του:

«Χθες βράδυ είχε ακουστεί ότι σήμερα το πρωί (19/5/15) θα βρέξει. Ευτυχώς δεν έβρεξε και η βάρδια έγινε κανονικά στην παραλία ωοτοκίας Σεκάνια. Καθώς κατεβαίναμε το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία των Σεκανίων, μιλούσα με την Μία μια εθελόντρια από την Αγγλία που ήταν μαζί μου στην βάρδια και συζητούσαμε πόσο τέλειο θα ήταν να βρίσκαμε τη πρώτη φωλιά της φετινής περιόδου ωοτοκίας και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι.

Στο μονοπάτι για τα Σεκάνια υπάρχει ένα σημείο που έχει πολύ καθαρή θέα του ανατολικού κομματιού της παραλίας οπότε καθίσαμε εκεί για λίγο να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε την υπέροχη θέα όταν ξαφνικά είδαμε κάποια ίχνη θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα και στη μέση τους μπορούσες καθαρά να δεις μια φωλιά. Όταν φτάσαμε στη φωλιά το συναίσθημα ήταν υπέροχο γιατί καταλάβαμε και οι δύο ότι βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας τη πρώτη φωλιά της περιόδου ωοτοκίας και ότι πολλές ακόμα θα ακολουθούσαν! Η Μία ήταν πολύ ενθουσιασμένη καθώς ήταν η πρώτη της φωλιά! Όταν τελειώσαμε όλες τις μετρήσεις που πρέπει να κάνουμε πήρα στο τηλέφωνο τον Υπεύθυνο Προγράμματος, Διονύση, να τον ενημερώσω και είχε ακόμα πιο καλά νέα για την πρώτη φωλιά στην παραλία του Γέρακα!

10636021_10152647699331328_6467663878610786550_n

Αυτό το πρωινό ήταν ότι καλύτερο για την αρχή της περιόδου ωοτοκίας και για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο όπως επίσης για μένα και την Μία που ήμασταν εκεί και ζήσαμε αυτή την υπέροχη εμπειρία».

Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτεροι βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο - Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.

Εκτός από τη Ζάκυνθο ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, το Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη και σε τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς) καθώς και στον Αμβρακικό κόλπο. Κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2014 (Μάιος – Οκτώβριος), όπου οι εθελοντές παρακολουθούν 75 χιλιόμετρα παραλιών, έγιναν συνολικά 2.945 φωλιές από τις οποίες προστατεύτηκαν 1.991, ενώ κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν 632 ενήλικες χελώνες.

Χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ  «σώθηκαν» 129.517 χελωνάκια (από τα 194.929 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.

11084148_10153239732876328_3175650898005270957_o


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter