- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στην 2η καραντίνα δεν ξεχνάμε τη μακράν ασθενέστερη κοινωνική ομάδα

*Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου, από το εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου 2020, το οποίο κυκλοφόρησε συνδρομητικά εν μέσω του πρώτου εγκλεισμού.

Για όλους είναι δύσκολη κατάσταση ο εγκλεισμός, όμως για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, και δη τις οικονομικά ασθενέστερες, είναι τουλάχιστον δραματική.

Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, αυτές τις μέρες να μην έχουμε στον νου μας τους ανθρώπους που κυριολεκτικά δεν έχουν τίποτα, ούτε καν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους, για να προφυλαχθούν, να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και το κρύο που σιγά-σιγά πιάνει για τα καλά.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με τον κ. Γρηγόρη Λέων, Ιατροδικαστή και Πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να μας ενημερώσει για μέτρα που λαμβάνει για τους άστεγους αυτές τις μέρες ο Δήμος της Αθήνας, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως απλοί πολίτες για να βοηθήσουμε:

“Εμείς αυτή την εποχή δίνουμε έμφαση στο Street Work, με συνεργεία επιτόπιων παρεμβάσεων, για να πείσουμε ακόμα και αυτούς που δεν πείθονται, ότι πρέπει να μπουν σε κάποια δομή, αλλά και για να τους στηρίξουμε με γεύματα, αντισηπτικά και μάσκες. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουμε και rapid tests στους δρόμους, για να ελέγξουμε την υγεία τους”, μας λέει ο κ. Λέων.

“Στο πολυδύναμο κέντρο αστέγων ευτυχώς δεν έχουμε κανένα κρούσμα εδώ και ενάμιση μήνα. Επιπλέον, έχουμε προμηθευτεί ικανή ποσότητα τεστ, ώστε να υπάρχουν αρκετά για όλους τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις αναμένοντας αποτελέσματα μέσω ΕΟΔΥ. Τέλος, εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με επιτυχία, ήδη από την πρώτη καραντίνα, δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις, ενώ η έξοδος γίνεται μόνο το κατάλληλο έντυπο”, προσθέτει ο ίδιος.

Αναφορικά με τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, “Στηριζόμαστε σε χορηγίες τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες. Έτσι, π.χ. τα σετ από μάσκες και αντισηπτικά που μοιράζουμε ή τα νερά είναι αποκλειστικά από χορηγούς. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλο τον χρόνο, οπότε πάντα η βοήθεια αυτή είναι ευπρόσδεκτη.”

Αν θέλετε να στηρίξετε με κάποια υλική χορηγία τον ΚΥΑΔΑ, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 21 0524 6516.

Στηρίζουμε το έργο της Σχεδίας

Σύμφωνα με την ανάρτηση της εφημερίδας δρόμου [2] που στηρίζει αστέγους και ανέργους: “Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, οι άνθρωποι της «σχεδίας» στην Αθήνα (ήδη έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη) αποσύρονται από τους δρόμους, αποκόπτονται από αυτή τη σανίδα ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης που είναι η «σχεδία» για εκατοντάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια.

Εννοείται ότι θα κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε δίπλα τους. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο υποστήριξης που εστιάζει σε τέσσερις τομείς δράσεις.

 Ταχυδρομική σχεδία

Παρέχουμε τη δυνατότητα αγοράς του τεύχους Νοεμβρίου και την ταχυδρομική αποστολή του για τους αναγνώστες που το έχασαν ακριβώς επειδή έχουν (και οι ίδιοι και οι πωλητές) πάψει να κυκλοφορούν στην πόλη.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με την πώληση στο δρόμο, από κάθε πώληση, το 62,50% (2,50€ συνολικά, εκ των οποίων τα 1,52€ καθαρά) θα αποτελεί απευθείας έσοδο για τους πωλητές του περιοδικού (μείον το 50% των ταχυδρομικών τελών). Στην ιστοσελίδα www.shedia.gr υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα.
Για συνδρομή πατήστε εδώ [3].

Κουπόνια τροφίμων
Συγκεντρώνουμε κουπόνια τροφίμων, τα οποία θα διανεμηθούν ακριβοδίκαια σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δίκτυο πωλητών της «σχεδίας».

Επικοινωνία
Οι περισσότεροι πωλητές έχουν καρτοτηλέφωνα. Στις συζητήσεις μαζί τους, μεταξύ άλλων, καταγράφουμε τις εταιρείες τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί ο καθένας, ώστε να αναζητήσουμε χρόνο/μονάδες για τα κινητά τους. Η τηλεφωνική έστω επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, με το συνάνθρωπο, είναι το ελάχιστο ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος, αόρατος.

Συντροφικότητα
Πώς είναι η μέρα του κ. Χρήστου που ζει σε ένα διαμερισματάκι, χωρίς ρεύμα στο Νέο Κόσμο; Για κάποιους, η σημερινή συνθήκη είναι «αυτοαπομόνωση». Για κάποιους άλλους, όμως, είναι αποκλεισμός (και δεν αναφερόμαστε καν στους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο και βιώνουν αυτή την ασύλληπτη πρόκληση).

Προσκαλούμε τους φίλους και τις φίλες που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, ώστε να παίρνουμε ένα τηλέφωνο τους πωλητές για να πούμε δυο λόγια, τι κάνουν, τι κάνουμε, τις ανάγκες, τα νέα μας, για μια «καλημέρα», βρε αδελφέ. Οι περισσότεροι πωλητές της «σχεδίας» βιώνουν έναν πολύ μοναχικό βίο.

Άλλο
Αυτά ως αρχή, καθώς η προσπάθεια ακόμη περισσότερων τρόπων ουσιαστικής υποστήριξης συνεχίζεται. Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι κυρίαρχο συστατικό σε όλες τις πρωτοβουλίες της «σχεδίας», όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτή τη βάση, κάθε άλλη ιδέα, πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.”

Ας κάνουμε μία προσπάθεια σε μία ακόμα δύσκολη περίοδο να δείξουμε αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αγάπη για τον συνάνθρωπο.