- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στο «φως» η δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση για την 3.5 ετών Μαλένα

Ήταν Σάββατο 13 Απριλίου 2019 όταν  [2]η 3.5 ετών Μαλένα, το δεύτερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα “φεύγει” αιφνίδια από τη ζωή στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Παίδων ΕΛΠΙΔΑ ενώ έχει διαγνωστεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία  [3]που όπως έδειξαν οι εξετάσεις ήταν ιάσιμη στο 100%.

Οι γονείς της Ρούλα και Μάνος συντετριμμένοι από την απώλειά της κινούν τις διαδικασίες για να βρουν πού οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατός της. Το πόρισμα της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα δείχνει ηπατική ανεπάρκεια. [4]

Μάλιστα σύμφωνα με την  ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, την οποία υπογράφει η Χριστίνα Τσάκωνα η οποία εξέτασε την άτυχη Μαλένα στις 16 Απριλίου 2019 προκύπτει ότι το μικρό κορίτσι έφερε δυο μικροεκδορές στη ρινική χώρα (!), ότι το στομάχι της ήταν κενό  [5](σ.σ. εδώ υπάρχει αντίφαση με αυτά που κατέθεσε η μητέρα ότι την τάισε κοτόπουλο σουβλάκι λίγες ώρες πριν καταλήξει), ενώ από τις ιστολογικές εξετάσεις παρατηρήθηκε «εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων», καθώς και έντονο «πνευμονικό οίδημα, πνευμονική συμφόρηση».

Τι έδειξε η δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση

Την έκθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη έφερε στο «φως» το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star [6]και η Τασούλα Παπανικολάου.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης είχε διορισθεί από την Εισαγγελία Αθηνών για τυχόν ιατρικά λάθη στην περίπτωση της Μαλένας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί πέθανε στις 13.04.2019 και ο διορισμός του ειδικού πραγματογνώμονα έγινε σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 5.03.2021, ενώ η έκθεση παραδόθηκε στις 14.04.2021 και ενώ οι γονείς είχαν καταθέσει μήνυση από τον Σεπτέβριο του 2019.

Όταν ο κ.Τσαντίρης ξεκίνησε την έρευνά του για τυχόν ιατρικά λάθη, είχε πεθάνει ήδη η Ίριδα και η Τζωρτζίνα είχε κάνει την πρώτη εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε καλέσει τον Μάνο Δασκαλάκη και πήρε το ιστορικό, ενώ τού είπε ότι είναι υπό διερεύνηση ο γονιδιακός έλεγχος στο Ωνάσειο.

Εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων “έδειξε” η νέα έκθεση

Στο συμπέρασμά του ο ιατροδικαστής αναφέρει: «Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13.04.2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δε διαπιστώθηκε αιτία θανάτου, με την τοξικολογική δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ακόμα, αναφέρει ότι δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με τη νεκροψία – νεκροτομή δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφή αιτία θανάτου και σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται ιστολογική εξέταση.

Ιατροδικαστής Τσαντίρης: Μπορεί να χάθηκε ή να υποεκτιμήθηκε εύρημα στη Μαλένα

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Τσαντίρης είχε αναφέρει πως ο θάνατος της Μαλένας ήταν ασφυκτικός. Όπως είπε στην ΕΡΤ, «έχει ληφθεί βιολογικό υλικό που μπορεί να επανεξεταστεί». «Προφανώς θα γίνει προσπάθεια επαλήθευσης των αρχικών ευρημάτων και θα προσπαθήσουν αρμόδιοι να καταλήξουν σε κάποιο θετικό εύρημα που θα οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα» προσέθεσε.

Η βλάβη στο συκώτι της Μαλένας

Ερωτώμενος για την εκτεταμένη ζημιά που υπήρχε στο ήπαρ της Μαλένας, ο κ. Τσαντίρης σημείωσε πως το εύρημα αυτό θα αξιολογηθεί ως προς τα αίτιά του.

Για το εάν είναι εύκολο να αποδειχθεί το σενάριο της ασφυξίας, παραδέχθηκε πως «ειδικά στα παιδάκια, έχει έναν βαθμό δυσκολίας». «Αλλά», συμπλήρωσε, «έχουν καταγραφεί κάποια ευρήματα, υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, έχουν ληφθεί βιολογικά υλικά. Η επανεξέταση θα επιβεβαιώσει κάποια ευρήματα και μπορεί να επιδείξει και κάποια περαιτέρω».

Ο ίδιος, μάλιστα, προκρίνει το σενάριο της ασφυξίας, αλλά αυτό «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα θετικό εύρημα και (σ.σ. δεν θα βασιστεί) σε μία άποψη».

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο – Πέθανε στη γέννα το ένα από τα δίδυμα μωρά [7]

Aκούστε μαζί με τα παιδιά δωρεάν ιστορίες που εξηγούν το νόημα του Πάσχα και τη θυσία του Ιησού [8]

ΕΟΔΥ: Σε εγρήγορση η χώρα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Τα ύποπτα συμπτώματα [9]